Випікаємо їстівні прикраси для нашої ялинки: рецепти імбирних пряничків

25.12.2021 16:00 Корисно
wowfood.club wowfood.club
Новорічні пряники за традицією печуть перед різдвяними святами — і щоб їсти, і щоб дарувати, і щоб, урешті-решт, прикрашати ялинку, навіть створюють ялинку з них самих.

Для такої святкової випічки й рецепт використовують незвичайний — з великою кількістю здоби та з ароматними спеціями, недарма ж прянички й називають імбирними. Оздоблюють їх так, щоб вигляд мали якомога нарядніший — поливають різнобарвною глазур’ю, створюють на поверхні кожного казкові фігурки, сніжинки, ялинки та інші новорічні атрибути. Прикрашена такими іграшками ялинка створить у домі атмосферу родинного свята, яка запам’ятається на все життя. А приготувати ці прянички — ні, не кажемо, що дуже просто, але цілком реально, якщо скористатися нашими рецептами. Тож почнемо!

 

Різдвяні імбирні пряники

Фото: gotovimveselo.ru

Пропонуємо вам простий рецепт смачних пряників, які обов’язково сподобаються дітям. Спеченими фігурками можна прикрасити новорічну ялинку, і малеча буде у захваті — адже такими солодкими іграшками можна не тільки милуватися, а й поласувати ними!

Знадобляться: масло вершкове — 100 г, мед — 250 г, кориця — 2 ч. л., кардамон — 1,5 ч. л., яйця (жовтки) — 3 шт., коричневий цукор — 125 г, борошно — 500 г, гвоздика — 10 бутонів, імбир — 1,5 ч. л.; для оздоблення — шоколад — 100 г; для глазурі — лимонний сік — 15 мл, цукрова пудра — 50 г.

Насипати цукор у сотейник і додати до нього масло. Поставити сотейник на вогонь і, безперервно перемішуючи, нагрівати його вміст до отримання однорідного сиропу. Потім додати мед, добре розмішати і зняти з вогню. Окремо просіяти в миску борошно, покласти всі прянощі (гвоздику попередньо розмолоти в кавомолці і просіяти), перемішати, потім додати жовтки. До борошняної маси додати медовий сироп і вимішувати все разом доти, доки маса не стане однорідною. Розкатати тісто в пласт завтовшки 0,5 см і вирізати з нього фігурки бажаної форми. Отримані заготовки розкласти на деку, застеленому промасленим папером, зробити в них дірочки для підвішування — тут у пригоді можуть стати трубочки для напоїв. Поставити деко в попередньо нагріту до 185 °С духовку, випікати прянички протягом 15 хвилин, після чого витягнути. Коли пряники охолонуть, оздобити їх: можна покрити розтопленим шоколадом і нанести поверх візерунок з цукрової глазурі, а можна такий візерунок нанести просто на поверхню пряника. Для приготування глазурі цукрову пудру слід перемішати з лимонним соком до стану гладкої пасти. Коли шоколад і цукрова глазур застигнуть, можна простягати різнокольорові стрічки в отвори і підвішувати за них пряники на ялинку.

 

Новорічні пряники з білковою глазур’ю

Фото: pon.org.ua

Пряники, виготовлені за цим рецептом, довго не черствіють, до того ж вони дуже смачні. У цілому виходить неймовірно красиво та модно!

Знадобляться: мед — 165 г, цукор — 100 г, яйця — 1 шт., масло вершкове — 125 г, імбир (мелений) — 1,5 ч. л., кориця — 1 ч. л., сода харчова — 2 ч. л., борошно (орієнтовно, краще не докласти) — 500 г; для глазурі — яйця (білки) — 1 шт., цукрова пудра — 200 г, лимонна кислота — дрібка (за смаком).

Змішати в каструльці мед, цукор і спеції (корицю, імбир). Поставити каструлю на великий вогонь, довести суміш, постійно помішуючи, до кипіння, після чого притишити вогонь і тримати на ньому медову масу до розчинення цукру. Отриману масу відставити, додати соду та масло. Охолодити суміш до 60 градусів, ввести яйце і перемішати міксером на середній швидкості. Далі в кілька етапів додати просіяне борошно і добре все вимісити. Готове тісто загорнути в плівку й залишити охолоджуватися на 2 години, після чого розкатати й вирізати прянички бажаної форми. Покласти їх на деко, застелене промасленим папером, зробити у фігурках дірочки для підвішування і відправити в попередньо нагріту до 180 °С духовку. Випікати прянички протягом 15 хвилин, після чого витягнути. Для білкової глазурі (айслінгу) змішати міксером на низькій швидкості (можна й вінчиком) цукрову пудру, яєчний білок та лимонну кислоту. Довго збивати не потрібно лише до однорідності. Готова глазур дуже швидко сохне, тому її потрібно відразу накрити харчовою плівкою «в контакт». Глазур виходить густою — таку можна, додавши барвник, залишити для бортиків. А для заповнення поверхні всередині цих бортиків потрібна трохи рідкіша маса, тому у глазур потрібно по одній краплі додати воду до отримання нею потрібної консистенції, а також барвники — стільки й такі, які знадобляться для запланованого оздоблення пряників. Готовою глазур’ю розписати солодкі ялинкові іграшки.

 

Шоколадні новорічні пряники

Фото: volyn.tabloyid.com

Багато хто більш за інші солодощі полюбляє шоколадні. Цей рецепт — саме для них, адже на Новий рік мають бути задоволеними всі без винятку!

Знадобляться: мед — 250 г, цукор — 100 г, масло вершкове — 150 г, яйця — 1 шт., борошно — 500 г, розпушувач для тіста — 1 ч. л., какао порошок — 25 г, кориця — 2 палички, мускатний горіх — 1 шт., кардамон — 1 суцвіття, ванілін — за смаком; для глазурі — яйця (білок) — 1 шт., цукрова пудра — 180 г, лимонний сік — 3‒5 крапель, крохмаль — 1 ст. л. (без верху).

Перемолоти в кавомолці всі прянощі, відібрати 1 ст. л. суміші. У каструлі розтопити масло, мед і цукор, додати прянощі, притишити вогонь і залишити отриману масу прогріватись, не допускаючи кипіння, ще на 5 хвилин. Окремо змішати просіяне борошно з какао, розпушувачем, додати яйця, перемішати, влити гарячу суміш і ще раз добре перемішати. У результаті має вийти тісто, за консистенцією схоже на пластилін. Добре його вимісити, загорнути в харчову плівку і на 2‒3 години поставити в холодильник. Далі витягнути тісто, дати полежати 30 хвилин при кімнатній температурі, щоб воно розм’якшилося. Розкатати це тісто на присипаній борошном поверхні у пласт товщиною 3‒5 мм, вирізати з нього різноманітні фігурки й викласти їх на деко, вистелене пекарським папером. Поставити деко в попередньо розігріту до 170 °С духовку на 15 хвилин, якщо потрібні м’які прянички, або на 25‒30 хвилин, якщо потрібні жорсткіші й «засмаглі». Після випікання оздобити пряники візерунками з глазурі. Для її приготування всі інгредієнти потрібно ретельно розтерти. Можна також скористатися однією з тих глазурей, що наявні в інших наших рецептах.