Загубився акт на землю: що робити?

18.12.2021 14:30 Корисно
З початку 2013 року видача державних актів на право власності на землю не здійснюється, а право власності на земельні ділянки реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Що робити у випадку втрати акта на землю – розповідає наш юридичний консультант.

«На зміну державним актам з 1 січня 2013 року видавалися свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витяги з Державного реєстру прав, – говорить начальник відділу «Сахновщинське БПД» Людмила Клімова. – Також зверніть увагу, що чинним законодавством не передбачено отримання дубліката державного акта на право власності в разі його втрати або зіпсу­вання».

Водночас юристка пояснює, що, у разі втрати державного акта для підтвердження свого права власності на земельну ділянку, слід звертатись у центр надання адміністративних послуг для державної реєстрації права власності у зв’язку з втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності на земельну ділянку.

Вона радить також додати копію втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, якщо вона є. Якщо копія відсутня, то слід звернутися до управління Держгеокадастру для отримання з архіву копії державного акта.

Читайте також: Кому дістанеться земля, що була приватизована у шлюбі

«Також Вам необхідно подати оголошення про втрату документа в друкованих засобах масової інформації за місцем розташування земельної ділянки, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа)», – зау­важує юристка.

Вона звертає увагу також на те, що державна реєстрація прав у зазначеному випадку проводиться винятково за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав на підставі таких документів у Державному земельному кадастрі, з обов’язковим зазначенням у Державному реєстрі прав відомостей про втрату, пошкодження чи зіпсування відповідного документа.

За наслідком реєстрації видається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який підтверджуватиме факт належності земельної ділянки.

Отже, для реєстрації права власності на земельну ділянку, якщо втрачено державний акт на право власності на земельну ділянку, достатньо надати державному реєстратору прав або нотаріусу належним чином завірену копію втраченого державного акта та подати оголошення про втрату документа в регіональних друкованих засобах масової інформації за місцем розташування нерухомого майна, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).