Зелена цибуля: секрети вирощування на підвіконні

20.02.2024 18:20 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Якщо дуже хочеться приправити свіжозварений суп чи салат своєю зеленою цибулькою, то до весни чекати немає потреби. Адже її можна виростити на підвіконні, до того ж це можна робити впродовж кількох місяців – поки вона не з’явиться на городі. А щоб отримати гарний врожай – скористуйтеся нашими порадами.

Велика цибулина не є кращою

Для того аби отримати багатий запашний урожай зелені, необхідно спочатку вибрати посадковий матеріал. Ви будете здивовані, але розмір цибулини не впливає на кількість зелених пір’їн. 

Раніше ми писали про найкращі посадкові дні на лютий за місячним календарем

Найважливіше, щоб цибулина була багатозачатковою. Як це визначити? Можна зробити зріз: там має бути два зачатки – така цибуля дасть більше зеленого пір’я.

  • Для посадки треба вибрати неушкоджені головки ріпчастої цибулі, яка вже має ознаки проростання від 2 сантиметрів. 
  • Перед посадкою слід насамперед прогріти цибулини. Це прискорить їх «пробудження». Перед обрізанням потрібно злегка полити цибулину теплою водою, а потім залишити на 1–2 години.
  • Далі зняти з неї сухе лушпиння та обрізати верхівки, залишаючи пеньок на 1 см.
  • Для саджання потрібно взяти пластикову ємність чи контейнер та приготувати субстрат. Змішати в однакових пропорціях звичайну землю та пісок, прогріти землю в духовці або обдати окропом – таким чином буде знищено всі мікроорганізми та паразитів. Можна також змішати по одній частині тирси, легкого городнього ґрунту і торфу або по одній частині піску, торфу та городньої землі.

Якщо немає необхідних «складових», можна купити готову суміш в магазині для кактусів – вона також підходить для висадження цибулі.

Посадка цибулі на зелень покроково

  1. Засипати субстрат у контейнер, добре розрівняти і полити теплою водою.
  2. Саджаючи цибулину, не потрібно її сильно заглиблювати – не більше 1/3 від висоти посадкового матеріалу, інакше пір’я буде нерівномірним.
  3. Поставити контейнер на світлий бік і тепле підвіконня. Важливо дотримуватися балансу тепла і світла: якщо освітленість низька, то й температура має бути нижчою. Бо якщо світла буде мало, то за високої температури пір’я цибулі буде викривлене і гірке. Оптимальною для цибулі на підвіконні вважається температура +16… +18.
  4. Регулярно поливати ґрунт, уникаючи його пересихання.
  5. Перше листя, що проклюнулося до пророщування, краще видалити. Тоді цибуля ростиме рівномірно, а пір’я буде соковитим, рівним та не гірчитиме.

Правила вирощування зеленої цибулі у воді

Це найбільш економний спосіб вирощування зелені на підвіконні. Для посадки можна використовувати будь-яку ємність – пластикову склянку чи навіть лоток з-під яєць. За живильне середовище слугуватиме водопровідна вода, але її потрібно попередньо відстояти, щоб позбутися вмісту хлору.

  1. Отже, налити в ємність трохи відстояної води. 
  2. Помістити цибулину в ємність таким чином, щоб у воді був тільки її кінчик. 
  3. Поставити ємність у прохолодне темне місце для пророщування. Коли зелень почне проростати, перенести цибулю на підвіконня.
  4. Змінювати воду один раз на добу в перші три дні, далі – один раз на тиждень.
  5. Не забувати стежити за рівнем води, підливати воду під час випаровування і прибирати гнилі цибулини.

Автор: Інна Можейко