На Харківщині реставрують старовинне Євангеліє

16.04.2023 11:50 Культура
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Євангеліє, якому понад 300 років, до війни зберігалось в Ізюмському краєзнавчому музеї ім. М. В. Сібільова. Під час окупації завдяки героїзму музейної співробітниці його вдалося врятувати. Зараз воно потребує термінової реставрації.

Про це повідомляє "Слобідський край" з посиланням на сайт Харківської обласної військової адміністрації. 

Співробітники Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України почали реставрацію Євангелія 1707 року – пам'ятки періоду українського бароко.

Реставація старовинного Євангелія з Ізюму

Воно довгий час знаходилось у Преображенському соборі Ізюма, потім стало музейним експонатом та було відправлено на реставрацію до росії, яка довго не хотіла його повертати. 

Євангеліє повернулося до Ізюма тільки на початку 90-х років та зберігалося в запасниках музею. Відвідувачі  змогли побачити його незадовго до початку війни – тоді для перлини колекції було створено спеціальні умови експонування.

Під час війни, коли Ізюм  зазнавав постійних ворожих ударів, наукова співробітниця Ізюмського краєзнавчого музею Діна Листопад, попри обстріли, дісталася приміщення музею, забрала Євангеліє та заховала. Місце, де воно знаходилося, знала лише вона. Потім їй удалося евакуюватися з Ізюма до Кропивницького. Коли місто було деокуповане, Діна Листопад повідомила місце зберігання Євангелія.

«Внаслідок російської агресії було пошкоджено будівлю музею, що створило несприятливі умови для паперового блоку цінної пам'ятки. Після деокупації Ізюма Євангеліє було перевезено у більш сприятливі умови. Тому ухвалили рішення провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці», – повідомили в Департаменті культури і туризму ХОВА.

До речі, це другий випадок рятування цінної історичної пам'ятки музейниками. Під час Другої світової війни це Євангеліє також переховували співробітники музею, закопавши в землі. 

Раніше ми писали також, як харківські реставратори "лікували" скульптуру Сковороди.