Деокуповані громади Харківської області отримують нову допомогу. Створена спеціальна служба

22.03.2023 11:25 Новини

У Харківській області 470 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Та це не завадило регіону запровадити у себе пілотний проект – регіональну службу психологічної допомоги населенню деокупованих громад.

Він розпочав роботу 1 березня в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді України Олени Зеленської у партнерстві з Мінреінтеграції, Харківською ОВА та волонтерами за фінансової підтримки урядів США, Канади, Великобританії, Швеції, Швейцарії та Фінляндії.

Психологічна служба працює в складі Харківського обласного центру соціальних служб. Фахівці надають допомогу жителям Харкова та 12 громад області. Щоденно на виїздах працюють мобільні групи психологів.  

– Всеукраїнська програма ментального здоров’я має таку гарну і дуже просту назву «Ти як?». Коли ми одне в одного це питаємо, ми маємо на увазі «ти тримаєшся, в тебе все гаразд, чим тобі допомогти?». Один з таких прикладів ми сьогодні мали можливість побачити і оцінити. Одразу скажу, чим Харківщина відрізняється від інших регіонів: тут багато ВПО. Це дуже велике навантаження. Я їжджу регіонами і точно знаю – коли перетинається межа в 300 тисяч, область починає дуже сильно відчувати навантаження. Харків справляється. Харківщина досі на лінії вогню, її обстрілюють, але, попри всі обставини, Харківщина демонструє ті напрацювання і той досвід, який можна масштабувати, – розповіла під час робочого візиту до Харківської області віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона підкреслила, що буде рекомендувати масштабувати цей пілотний проект. Харківська область буде першою, яка допрацює всю робочу модель психологічної допомоги населенню.

Нагадаємо, яку гуманітарну допомогу отримують громади Харківщини. Область отримала нову партію медичного обладнання з Нюрнберга.

Також нагадаємо, що у Харкові вводять графіки регулювання опалення.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Марія Іващенко