Харківщина станом на ранок 30 травня: головні події

30.05.2023 08:59 Новини
Фото: ДСНС України у Харківській області Фото: ДСНС України у Харківській області

Харківська область станом на ранок 30 травня та якими були основні події регіону за добу.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ранкове зведення Генштабу ЗСУ 30 травня, ймовірність ракетних ударів по всій території України залишається високою.

  • На Слобожанському напрямку обстановка без суттєвих змін, однак противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби він завдав авіаційних ударів у районі Мілового. Під мінометними та артилерійськими обстрілами опинилися Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Тернова, Ізбицьке, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Тихе, Вовчанські Хутори, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Землянки та Чугунівка.
  • На Куп’янському напрямку окупанти не припиняли спроб покращити своє тактичне положення та вели наступальні дії в районах Масютівки та Крохмального. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Петропавлівка, Кучерівка, Кислівка, Глушківка, Берестове, а також Богуславка.
  • Протягом дня рятувальники здійснили 28 оперативних виїздів, з яких: 11 – на ліквідацію пожеж, 5 з них спричинені бойовими діями, 3 – на перевірку місць обстрілів, 9 – для надання допомоги населенню та ще 5 були інші виїзди. Усі пожежі, які трапилися в результаті численних авіаційних і артилерійських атак, були зафіксовані в населених пунктах Куп’янського та Чугуївського районів.
  • Уранці 29 травня російські військові нанесли удар по житлових будинках селища Ківшарівка Куп’янської громади. У двох квартирах спалахнули пожежі на площі 2 кв. м. Зокрема, горіли домашні речі. Пожежники впорались з вогнем за 20 хвилин.
  • Під час подальшої перевірки зазначеного місця прильоту виявлено, що вибухом пошкоджені щонайменше 3 житлові 9-поверхівки, а також поранено 9 людей, які в той час перебували у своїх квартирах.
    Ківшарівка
    Ківшарівка, Харківська область
  • О 13:48 рятувальники виїхали на ліквідацію ще однієї пожежі, спричиненої обстрілом. Цього разу в селі Кутьківка Дворічанської громади на території приватного домоволодіння зайнявся житловий будинок, 2 господарчі споруди та автомобіль. Загальна площа, охоплена вогнем, склала близько 100 кв. м. О 14:21 вогнеборцям удалось локалізувати пожежу, а вже о 17:02 повністю ліквідувати її. Без постраждалих.
    Кутьківка
    Кутьківка, Харківська область
  • Ще 3 пожежі в результаті бойових дій виникли у місті Вовчанськ. О 14:30 загорівся приватний будинок на площі 150 кв. м. О 15:49 – приватна оселя на площі 130 кв. м, унаслідок якої постраждав 32-річний чоловік. Він отримав опіки рук. О 18:56 снаряд підпалив ще один приватний будинок, вогонь там охопив 60 кв. м.
  • Тричі фахівці ДСНС проводили обстеження місць ворожих ударів. Окрім зазначеного випадку в селищі Ківшарівка, перевірки також відбулися у Куп’янську та селі Глушківка Курилівської громади. Пошкоджень і руйнацій там зазнали 9 приватних домоволодінь. Без постраждалих.
  • Піротехнічні розрахунки знешкодили 58 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Нещодавно ми писали, що у Харкові понад 5000 людей подали заявки за програмою «єВідновлення». Програма розрахована на тих, чиє житло зазнало незначних ушкоджень від обстрілів та підлягає відновленню. Йдеться про ремонт дахів, заміну вікон та дверей. Програма поширюється на ремонт квартир, приватних будинків та кімнат у гуртожитках. 

Нагадаємо, жителям Харківської області необхідно зареєструвати пошкоджене житло в «Дії» для отримання компенсації за програмою «єВідновлення». Власникам пошкодженого житла, які не можуть подати повідомлення через «Дію», треба звернутись до ЦНАПу.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор:
Владислава Ткаченко