єВідновлення: як жителям громад Харківщини отримати компенсацію за пошкоджене житло

05.05.2023 14:50 Суспільство
Фото: dev.ua Фото: dev.ua

Жителям Харківської області необхідно зареєструвати пошкоджене житло в «Дії» для отримання компенсації за програмою «єВідновлення». Власникам пошкодженого житла, які не можуть подати повідомлення через «Дію», треба звернутись до ЦНАПу.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу ХОВА.

Порядок, затверджений постановою Уряду, передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, державної допомоги на поточний або капітальний ремонт житла. 

Послугою зможуть скористатися всі громадяни, чиє житло пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Це, зокрема, стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад, кімнат у гуртожитку. 

Компенсацію можна отримати, подавши інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса. Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна як у банківському застосунку, так і в фізичному відділенні банку. Після цього слід подати заяву на компенсацію в «Дії».

єВідновлення, механізм отримання коштів

Кошти можна використати на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт. Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торговельні коди. Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

Тестувати сервіс «єВідновлення» в застосунку «Дія» почнуть уже в травні.

єВідновлення, використання коштів

Нагадаємо, для дітей Харківщини, батьки яких загинули під час війни, працює програма реабілітації «Ротарі – Дітям Героїв».

Нагадаємо також, що у громадах Харківської області за останній місяць довідки ВПО отримали близько 7,5 тисячі людей.

Раніше ми писали, що харків’янки, які народили за кордоном, можуть оформити допомогу на дитину дистанційно.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко