На Харківщині 70 % випадків сказу тварин виникли на деокупованих територіях

15.11.2023 07:15 Новини
Фото: Getty Images Фото: Getty Images

У Харківській області частішають випадку сказу тварин. Причиною цього стала зростаюча кількість червоних лисиць на деокупованих територіях.

Про ситуацію зі сказом та кампанію з вакцинації тварин розповів під час апаратної наради очільник ХОВА Олег Синєгубов 14 листопада, пише «Слобідський край».

У результаті проведення бойових дій та неможливість здійснювати регуляцію червоної лисиці на Харківщині збільшилася їх популяція. Саме через це серед тварин зросла кількість випадків зараження сказом. 

З початку 2023 року на території Харківської області зареєстровано 75 випадків сказу тварин. Варто зазначити, що 70 із них зафіксовані з липня цього року. Окрім того, 70 % випадків сказу діагностовано на деокупованих територіях: Ізюмський, Чугуївський та Куп’янский райони.

«Задля профілактики сказу в диких тварин у вересні та жовтні цього року на територіях Красноградського, Лозівського, частини Богодухівського, Харківського та Чугуївського районів проводилася вакцинальна кампанія. Усього 287 тисяч доз  вакцини було розподілено по території Харківської області», – розповів в. о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Андрій Бабарук. 

Як ідеться у повідомленні, через місяць після пероральної імунізації має здійснюватися контроль за ефективністю її проведення через відстріл червоних лисиць.

Нещодавно ми писали, що у лісах Харківщини почали розкидати приманки з вакциною проти сказу. Їх розмістять у лісових та мисливських угіддях Харківської області на площі 11 503 квадратних метрів. Це території Красноградського та Лозівського районів, частин Богодухівського, Харківського та Чугуївського районів. Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу, розповіли у ГУ Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, 1 листопада у місті Харків зареєстровано випадок сказу у безпритульної собаки, якого відловили комунальники у Роганському житловому масиві на вулиці Зубарєва. Від укусів тварини постраждало двоє людей. Наразі вони на лікуванні.

Більше новин Харківська область читайте у нас на сайті.

Автор: Анна Хливнюк
Читайте також