На Харківщині з небезпечних територій щотижня евакуюють 100-200 людей

23.03.2023 09:50 Новини

Обласна військова адміністрація може разом з Урядом прийняти рішення щодо примусової евакуації з населених пунктів Харківської області, які розташовані поруч з кордоном та знаходяться під постійними обстрілами.

Як заявив журналістам на брифінгу начальник ХОВА Олег Синєгубов, це буде зроблено, якщо ситуація становитиме серйозну небезпеку для людей. Але евакуація триває вже зараз, якщо жителі самі хочуть виїхати у безпечне місце.

– Ми забезпечуємо всі заяви щодо евакуації. Немає проблеми вивезти людину, навіть якщо треба задіяти швидку медичну допомогу. Ми евакуювали тих, хто після операції, в кого слабке серце і для них важка довга дорога. Проводимо роз’яснювальну роботу, що для людей це безкоштовно. Житлове приміщення надається безкоштовно, в тому числі у Харкові, а не обов’язково за межами Харкова чи області. За межами може бути спеціалізований заклад, як минулого тижня ми евакуювали 49 людей з особливими потребами на Житомирщину. Там за ними буде організований спеціалізований догляд, – розповів Олег Синєгубов.  

Начальник ХОВА підкреслив, що наразі основна проблема – люди не бажають виїжджати. Минулого тижня вдалося вивезти всіх дітей з Дворічної. Загалом щотижня з населених пунктів, де ведуться постійні обстріли, евакуюють від 100 до 200 людей.

Нагадаємо, що з Харківщини до рф примусово вивезли більше 500 дітей. Жителі деокупованих територій можуть отримати психологічну допомогу.

Також нагадаємо, скільки ВПО зареєстровано у Харківській області.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Марія Іващенко