Туман, дощ, ожеледиця: синоптики розповіли про погоду на Харківщині 10 грудня

09.12.2022 19:28 Новини
У Харкові і області вночі та вранці 10 грудня очікується туман, видимість 200–500 метрів.

Про погоду в суботу, 10 грудня, повідомили в Харківському регіональному центрі з гідрометеорології, передає «Слобідський край».

В області вночі невеликий, удень помірний дощ. Уночі та вранці туман, видимість 200–500 м; на дорогах місцями ожеледиця.

У місті Харків уночі невеликий, удень помірний дощ. Уночі та вранці туман, видимість 200–500 м. Температура повітря: вночі 1–3° тепла, вдень 6–8° тепла.

Патрульна поліція Харківської області нагадує водіям, що під час несприятливих погодних умов необхідно бути максимально уважними та обережними за кермом. Треба увімкнути ближнє світло фар, неухильно дотримуватись швидкісного режиму і відмовитись від ризикованих маневрувань.

Пішоходам слід бути особливо уважними та переходити дорогу лише у визначених місцях на дозволений сигнал світлофора або жест регулювальника. У темну пору доби на погано освітлених ділянках треба обов'язково використовувати світлоповертаючі елементи на одязі.

Що відзначається 10 грудня?

Православна церква вшановує ікону Пресвятої Богородиці, що називається «Знамення».  Цій іконі моляться про захист від ворогів, пожеж, природних лих і заздрісників.

У цей день також відзначали пам'ять святого Романа, якому молилися за безпліддя.

Традиції, звичаї та обряди

Рибалки на риболовлю не ходили — вважалося, що риба залягає на дно. А ось у ліс ходили — шукали роги лосів, адже в цей час ті їх якраз і скидали.

Народні прикмети 10 грудня

У давнину за часів Київської Русі наші предки вірили, що на світанку рано-вранці слід стати обличчям до північного вітру, цей обряд або ритуал обов'язково забере всі біди і смуток.

Яскраві зірки на небі вночі — до морозів і навпаки.

Корови соплять і пирхають — віщують морози.

Дим із труби йде вгору стовпом — похолодає, стелиться донизу — потеплішає.

Багряна зоря віщує сильний вітер.

Ліс голосно шумить, а горобці шумно цвірінькають — значить, скоро треба чекати потепління.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, як приготувати каші без варіння, зробити ліхтарик з сірникової коробки та діода та про секретну складову козацького кулешу, яка пришвидшить приготування.

Автор: Галина Гришко

Теги: