Україна повернула з полону ще 12 людей: серед них житель Харківщини

03.04.2023 18:08 Новини
Фото: КШППВ Фото: КШППВ

У понеділок, 3 квітня, Україна змогла повернути з російського полону ще 12 громадян. Серед них був житель Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Серед тих, хто повернувся додому, були 10 військовослужбовців та 2 цивільних. Одним з них виявився житель села Липці Харківської області, якого агресор утримував як заручника, другий – мешканець Маріуполя. Військові ж потрапили у полон під час оборони населених пунктів у Донецькій та Луганській областях.

«З неволі звільнено 12 українців: 10 військових і двоє цивільних. Десятеро оборонців належать до солдатського та сержантського складу. Вони були захоплені в полон, зокрема у боях біля Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки в Донецькій області, поблизу Кремінної та Червонопопівки в Луганській області», – йдеться в повідомленні.

У Штабі додали, що військові належать до 518-го окремого батальйону спеціального призначення, 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57-го окремого стрілецького батальйону.

обмін полоненими

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення з полону звільнено вже 2005 українців. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що 5 звільнених з полону є важкопораненими. Та вкотре наголосив, що Україна потребує допуску до місць утримання громадян нашої країни.

За його словами, росія не забезпечує належні умови перебування для військовополонених.

З полону повернули ще 12 громадян України

Місце обміну полоненими

Нагадаємо, у вересні Україна провела обмін полоненими з російською стороною, в ході якого було врятовано 215 українських воїнів, 108 з них – захисники «Азовсталі». 

А вже у лютому стало відомо про завершення ще одного великого обміну полоненими. Тоді додому повернулися 116 людей, серед яких були оборонці Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмутського напрямку та інші.

Автор: Владислава Ткаченко