У харківських магазинах різко знизилися ціни на крупи

10.11.2022 10:40 Новини
З початку року споживчі ціни в Харківській області зросли більше ніж на 20 %. Однак уже з кінця жовтня вартість деяких товарів бакалійської групи почала знижуватися.

Фахівці з Департаменту адміністративних послуг і споживчого ринку проаналізували наявність, асортимент та ціни на бакалію у торговельних мережах Харкова. Зокрема, «АТБ-маркет», «Сільпо», «Клас», «Рост», «Посад» та «Восторг».

Наразі у продажу наявні різні види борошна, цукор, олія, сіль, а також усі види круп – гречана, рисова, вівсяна, пшенична, манна та інші. Ціна на кожен з видів цієї продукції різниться та залежить від торгової марки, виду пакування та обробки. Варто зазначити, що на товари власних торгових марок супермаркетів ціни зазвичай нижчі.

Порівняно з вартістю товарів на початок жовтня, ціни на гречку знизилися у середньому на 6 %, рис довгозернистий – на 2,8 %, пшоно – на 4,4 %, вівсянку – на 8,4 %. Так, найбільше впала ціна на пшеничну крупу – на 25 %. Зниження цін обумовлюється появою на ринку в достатній кількості круп нового врожаю.

Станом на 10 листопада ціни на гречану крупу в середньому становлять 81 грн/кг, рисову – 60 грн/кг, пшоно – 23 грн/кг, вівсянку плющену – 46,5 грн/кг, пшеничну крупу – 19,1 грн/кг. Вартість пшеничного борошна в/г складає в середньому 18,7 грн за кг, цукру – 34,8 грн/кг, олії соняшникової рафінованої – 77,2 грн/л.

Автор: Юлія Гнатченко