Віялові відключення світла у Харківській області: новий графік на тиждень

09.12.2022 16:39 Новини
Компанія «Харківобленерго» опублікувала графік погодинних відключень світла в Харківській області на наступний тиждень, з 12 по 18 грудня.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на «Харківобленерго», енергетики області упорядкували графік погодинних відключень.

«У новому графіку розширено список адрес за чергами таким чином, щоб відключення відбувалися більш рівномірно. Ми переглянули список адрес за кожною чергою і продовжуємо над цим працювати», –  повідомили в АТ «Харківобленерго».  

Графік погодинних відключень з 12 по 18 грудня дивіться тут

Також енергетики вкотре відповіли на актуальні питання, які турбують жителів області:

Чому мого будинку в графіку немає, а світло вимкнули?

Може бути декілька причин:

  • чергу довелося розширити через те, що область не вкладається у доведені ліміти НЕК «Укренерго»;
  • застосовано графіки аварійних відключень;
  • застосовано спецГАВ.

У цьому випадку також може збільшуватися тривалість відключення, хоча обленерго намагаються вимикати електрику не більше ніж на 4 години.

Чому обленерго не знають, коли з'явиться світло у разі аварійних відключень?

Тому що обленерго має отримати команду від НЕК «Укренерго», що аварійні відключення більше не потрібні. Заздалегідь оператор розподілу цією інформацією не володіє.

Чому в мене немає світла, а в сусіда є?

Усі графіки відключень складаються таким чином, щоб працювала критична інфраструктура: теплові мережі, насосні станції, лікарні, військові об'єкти, метро, наземний електротранспорт та інші об'єкти. Частіше за все вони заживлені не окремо, а на одній лінії з житловими будинками. У такому разі ці будинки також не відключаються.

Енергетика – це складний організм. І якщо ваш будинок вимкнули, а сусідній ні, це також може означати, що технічні характеристики енергетичного обладнання дозволяють обмежувати електропостачання саме в такій послідовності. Жоден з енергетиків не зацікавлений у тому, щоб хтось перебував без світла довше, ніж інші. Наша мета – не обмежувати, наша мета – відновити мережу якомога швидше. Так, це може здаватися несправедливим, але тільки так ми зможемо відновити пошкоджену та зберегти існуючу інфраструктуру на майбутнє. 

Наразі фахівці АТ «Харківобленерго» наполегливо працюють над тим, щоб відключення відбувалися більш рівномірно. Але це, на жаль, не завжди можливо.

Які ще можуть бути причини відключення світла?

Ті ж самі, що і у довоєнні часи. Наприклад, внаслідок погіршення погодних умов. З цієї та інших причин можуть відбуватися технологічні порушення в роботі електромережі. У такому разі інформація про відключення буде відображатися на сайті або ж у повідомленнях чат-ботів після з’ясування причини відключення та визначення оперативним персоналом очікуваного часу відновлення розподілу електричної енергії.

Чим відрізняються графіки погодинного відключення від аварійного, роз’яснили в АТ «Харківобленерго».

Нагадаємо, щоденно та цілодобово працює кол-центр АТ «Харківобленерго». Споживачі можуть звернутися за номерами (057) 34-24-413, (067) 23-40-413, (063) 05-40-413, (050) 05-40-413.

Щоб дізнатися, коли саме відключать ваш будинок, в АТ «Харківобленерго» розробили спеціальну форму.