Скільки протримається мобільний зв’язок у разі блекауту – Держспецзв'язку

09.12.2022 15:22 Суспільство
Українські мобільні оператори створюють спеціальний резерв, який забезпечить роботу мобільного зв'язку й Інтернету в разі повного знеструмлення.

Про це в ефірі телемарафону розповів голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь, повідомляє «Слобідський край» з посиланням на «Укрінформ».

За його словами, зараз в Україні – крім Херсонщини та Луганщини – працює 82 % базових станцій.

«Справді проблема в тому, що не можна під кожну базову станцію розмістити генератор. Коли зникає світло, всі з Wi-Fi мереж, які також не працюють, переходять на базову станцію і там, де є резервування на 2 години, вона працює пів години», – розповів він.

Юрій Щиголь зазначив, що створення резерву дозволить продовжити роботу зв'язку щонайменше на 3 дні, в разі блекауту. «Ловити» зв'язок можна буде в Пунктах Незламності.

«Кожен Пункт Незламності має бути зарезервований зв'язком мінімум також на 3 доби, і ми зараз цю роботу з операторами щодня виконуємо», – сказав він.

Нагадаємо, у Харківській області в режимі 24/7 працюють більше 300 Пунктів Незламності. Їх облаштовують в освітніх, медичних, адміністративних закладах, пожежних частинах та наметах ДСНС. У таких приміщеннях люди можуть підзарядити гаджети, обігрітися, випити чаю, переночувати, приготувати їжу та навіть отримати першу медичну допомогу.

Усі Пункти обладнані генераторами, де люди можуть підзарядити свої гаджети. Там тепло, є Інтернет, аптечки, чай та кава. Так, у Барвінківській громаді відкрито два Пункти Незламності та чотири пункти обігріву.