55+1 ОТГ: які громади з’являться на Харківщині

01.06.2020 16:21 Область Online
Фото: СК Фото: СК
Після завершення першого етапу реформи адмінустрою на карті Харківщини з’являться 56 об’єднаних територіальних громад. Саме про таку кількість ОТГ ідеться у затвердженому Урядом Перспективному плані регіону, який було опубліковано надвечір 29 травня.

27 травня Уряд затвердив перспективні плани формування територій громад Одеської, Запорізької та Львівської областей. Таким чином в Україні було
затверджено вже всі 24 перспективні плани формування територій громад областей, а отже, країна фактично отримала модель нового адміністративно- територіального устрою на базовому рівні.

Відповідно до документа, після завершення процесу об’єднання громад на Харківщині має утворитися 56 ОТГ. Проекти перспективних планів регіонів
готувались обласними державними адміністраціями відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та з дотриманням критеріїв Методики формування спроможних територіальних громад, а відповідні проекти розпоряджень опрацьовувались Мінрегіоном.

По кожній проектній громаді за групою критеріїв проводилася оцінка її спроможності. Нагадаємо, Харківщина стала однією з перших областей, Перспективний план якої затвердив Уряд. Це відбулося ще 15 квітня. Проте прийнятий документ на рівні Кабінету Міністрів відрізнявся від остаточної пропозиції, яку подавала Харківська облдержадміністрація. Зокрема, було змінено конфігурації щодо складу об’єднаних громад Нововодолазького, Первомайського, Зміївського та Харківського районів.

Після цього серед мешканців районів почала зростати напруга. Так, жителі Ватутінської та Рокитненської сільрад Нововодолазького району, які приєдналися до Нововодолазької ОТГ, у підтриманому Урядом варіанті Перспективного плану опинилися в складі Мереф’янської ОТГ. До складу останньої, за планами Кабміну, мали увійти й Тимченківська та Бірківська сільради, які розташовані на території Зміївського району та у затвердженому варіанті від ХОДА мали потрапити до складу Зміївської ОТГ.

Також у поданому до Кабміну Перспективному плані від ХОДА сім сільських рад Первомайського району – Суданська, Закутнівська, Миронівська, Роздольська, Верхньоорільська, Дмитрівська та Красненська мали об’єднатися в Біляївську ОТГ. Проте в урядовому варіанті ці сільради, попри своє рішення, відходили до Первомайської ОТГ. Аби унормувати ситуацію на Харківщині, питання Перспективного плану розглядали на засіданні Кабміну 20 травня. Тоді Мінрегіону та секретаріату Кабінету Міністрів під час доопрацювання зазначеного розпорядження було доручено врахувати пропозиції щодо уточнення конфігурації Мереф’янської, Нововодолазької, Зміївської, Первомайської та Біляївської спроможних територіальних громад з урахуванням позиції комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, ХОДА й Асоціації міст України.

Затверджені  документи почали з’являтися на Урядовому порталі ввечері 29 травня. Серед них – і Перспективний план Харківщини, який збігається з
пропозицією Харківської ОДА.

Читайте також: Скільки відпочиватимуть українці в червні

Хто з ким об’єднається

Згідно із затвердженим Планом, у Балаклійському районі замість 25 територіальних громад має залишитися три ОТГ – Балаклійська (Балаклійська, Асіївська, Волохово-Ярська (Чугуївський район), Борщівська, Бригадирівська, Вербівська, Гусарівська, Лозовеньківська, Новогусарівська, Міловська, Петрівська, Протопопівська, Чепільська, Шевелівська, Яковенківська ради), Донецька (Донецька, Андріївська, Пришибська, П’ятигірська, Шебелинська ради) та Савинська (Савинська, Веселівська, Вишнівська, Залиманська, Морозівська ради).

У Барвінківському районі 13 місцевих рад утворять одну ОТГ. Одна громада, яка об’єднає всі 20 рад району, має утворитися і на Близнюківщині.
24 ради Богодухівщини теж об’єднаються в одну Богодухівську ОТГ. Такі само зміни запланували й у Борівському районі, де всі 10 рад увійдуть до Борівської ОТГ.

У Валківському районі всі 20 рад створять Валківську ОТГ. Дві ОТГ має утворитися з 18 рад Великобурлуцького району. До складу вже створеної Великобурлуцької ОТГ, окрім Великобурлуцької та Гнилицької Першої рад, мають увійти Андріївська, Гнилицька, Григорівська, Катеринівська, Малобурлуцька, Новоолександрівська, Підсереднянська, Хатнянська, Червонохвильська та Шипуватська ради. Інші ради району – Вільхуватська, Міловська, Приколотнянська, Рубленська, Федорівська та Чорненська – увійдуть до складу Вільхуватської ОТГ.

Дві ОТГ мають покрити Вовчанський район. У Вовчанську ОТГ об’єднаються Вовчанська, Білоколодязька, Бугаївська, Варварівська, Вільчанська, Вовчансько-Хутірська, Волохівська, Гатищенська, Землянська, Іванівська, Котівська, Нестернянська, Новоолександрівська, Охрімівська, Петропавлівська, Пільнянська, Різниківська, Рубіжненська, Симинівська, Старицька та Юрченківська ради. Склад уже створеної Старосалтівської ОТГ залишиться незмінним.

У Дворічанському районі з 14 на сьогодні чинних рад створять одну ОТГ – Дворічанську.

На Дергачівщині замість 15 територіальних громад має лишитися три. Окрім уже створеної Малоданилівської ОТГ (Малоданилівська та Черкасько-Лозівська ради), на території району передбачено Дергачівську (Дергачівська, Безруківська, Козачолопанська, Проходівська, Прудянська, Русько-Лозівська, Слатинська та Токарівська ради) та Солоницівську ОТГ (Солоницівська, Вільшанська, Пересічанська, Полівська та Протопопівська ради).

Увесь район має об’єднати й Зачепилівська ОТГ.Сьогодні до складу цієї громади входять сім рад Зачепилівська, Бердянська, Забаринська, Леб’язька. Малоорчицька, Миколаївська та Сомівська). Ще три – Новомажарівська, Рунівщинська, Чернещинська – доєднаються після завершення процесу створення ОТГ.

Дві ОТГ створять у Зміївському районі. Так, до Зміївської ОТГ увійдуть Зміївська, Бірківська, Борівська, Великогомільшанська, Задонецька, Зідьківська, Соколівська, Таранівська, Тимченківська, Чемужівська ради. До Слобожанської ОТГ – Слобожанська, Геніївська, Лиманська, Нижньобишкинська, Скрипаївська та Шелудьківська ради.

У Золочівському районі передбачена одна об’єднана громада. 13 рад уже увійшли до складу створеної Золочівської ОТГ. Доєднатися має ще одна Гур’єво-Козачанська сільрада.

Три громади передбачено на Ізюмщині. Це вже створена Ізюмська ОТГ, до складу якої вже увійшли Ізюмська та Кам’янська ради і мають доєднатися Бригадирівська (села Бригадирівка, Бабенкове, Федорівка) й Левківська ради. Друга ОТГ – Оскільська, яка вже включає чотири ради (Оскільську, Капитолівську, Комарівську і Студенокську) та має доєднати Бражківську, Вірнопільську, Заводську, Довгеньківську, Малокомишуваську ради. Також у районі створять Куньєвську ОТГ, яка об’єднає Куньєвську, Бригадирівську (с. Липчанівка), Бугаївську, Іванчуківську, Олександрівську та Чистоводівську ради.

16 рад Кегичівського району об’єднаються в одну Кегичівську ОТГ. У Коломацькому районі, відповідно до Перспективного плану, теж передбачена одна вже чинна громада. Вона об’єднала п’ять рад та була першою в області, яка поглинула весь район.

Дві ОТГ передбачено в Красноградському районі. Це вже створена Наталинська громада, до складу якої увійшли три ради (Наталинська, Кобзівська і Попівська) та мають дооб’єднатися ще чотири – Володимирівська, Мартинівська, Петрівська та Соснівська. Інші сім рад району – Красноградська, Зорянська, Іванівська, Кирилівська, Миколо-Комишуватська, Піщанська та Хрестищенська – мають увійти до складу Красноградської ОТГ.

13 рад Краснокутського району, відповідно до плану, мають об’єднатися в одну ОТГ.

Читайте також: Випуск онлайн: як 11-класники Харківщини закінчували школу дистанційно

Найбільше ОТГ– у Харківському районі

На Куп’янщині передбачено чотири громади. Це вже створена Кіндрашівська ОТГ, до якої, окрім об’єднаних семи рад, має доєднатися ще одна – Грушівська рада. Курилівська ОТГ, до якої мають приєднатися ще дві ради – Лісностінківська та Сеньківська. Також уже створена Петропавлівська ОТГ, яка об’єднала чотири ради. Інші ради району – Куп’янська, Куп’янськ-Вузлова, Осинівська та Пристінська – увійдуть до складу Куп’янської ОТГ.

Одна ОТГ передбачена на території Лозівського району. До складу Лозівської ОТГ, яка вже об’єднала 20 рад, увійдуть й інші – Краснопавлівська, Надеждівська, Орільська та Плисівська ради.

У Нововодолазькому районі передбачено дві ОТГ. До складу вже створеної Нововодолазької ОТГ, яка об’єднала вісім рад (Нововодолазьку, Знам’янську, Одринську, Ордівську, Сосонівську, Староводолазьку, Ватутінська, Рокитненська), доєднається ще дві – Бірківська та Просянська ради. До Старовірівської ОТГ, яка створена на базі трьох рад (Старовірівської, Караванської, Мелихівської), ще доєднають Охоченську та Станичненську ради.

Три ОТГ запланували створити у Первомайському районі. Тут уже створено Олексіївську ОТГ, яка об’єднала сім рад (Олексіївську, Берецьку, Верхньобишкинську, Єфремівську, Киселівську, Михайлівську, Слобідську). За планом до цієї ОТГ доєднають ще дві ради – Картамиську та Одрадівську. Ще сім рад району – Суданська, Верхньоорільська, Дмитрівська, Закутнівська, Красненська, Миронівська та Роздольська – об’єднаються у Біляївську ОТГ. Три ради – Первомайська, Грушинська та Ржавчицька – створять Первомайську ОТГ.

У Печенізькому районі з усіх п’яти рад створять одну ОТГ. Одна ОТГ, яка об’єднає всі 16 рад району, передбачена й на Сахновщині. Чотири вже існуючі ОТГ на території Харківського району доповнять ще шість. Так, відповідно до Перспективного плану, Мереф’янська ОТГ (Мереф’янська і Утківська ради) доповниться Яковлівською радою (села Яковлівка і Олександрівка). Склад Пісочинської, Роганської та Циркунівської ОТГ залишиться незмінним.

Також у районі передбачено створення нових громад. Це Безлюдівська (Безлюдівська, Васищівська, Котлярівська, Лизогубівська та Хорошівська ради), Вільхівська (Вільхівська, Кулиничівська та Малороганська ради), Височанська (Височанська, Бабаївська, Покотилівська, Яковлівська (с. Ржавець) ради), Липецька (Липецька, Веселівська, Глибоківська, Слобожанська, Лук’янцівська та Тернівська ради), Південноміська (Південноміська та Будянська ради) та Люботинська (Люботинська, Манченківська ради).

На чотири ОТГ поділили Чугуївський район. Тут уже працює Малинівська ОТГ (Малинівська і Старогнилицька ради), до якої має ще приєднатися Мосьпанівська рада. Склад Чкаловської ОТГ залишиться незмінним. У районі з’явиться Новопокровська ОТГ (Новопокровська, Есхарівська, Введенська та Старопокровська ради), а також Чугуївська ОТГ (Чугуївська, Кочетоцька, Кам’яноярузька, Зарожненська та Великобабчанська ради).

У Шевченківському районі заплановано створення однієї ОТГ, яка об’єднає всі 16 рад району. До Харківської ОТГ увійде територія міста Харків.

Автор: Марина Проценко