Оприлюднено Перспективний план Харківщини

29.05.2020 19:00 Влада
Затверджений Урядом документ нарешті з’явився в публічному доступі.

Харківщина була однією з перших областей України, Перспективний план якої затвердив Уряд. Нагадаємо, це відбулося ще 15 квітня. Однак з’ясувалося, що у прийнятому документі було змінено конфігурації деяких ОТГ (він відрізнявся від остаточної пропозиції, яку подавала Харківська облдержадміністрація).
Спірні питання виникнули відразу по кількох районах: Нововодолазькому, Первомайському, Зміївському та Харківському. Через нерозуміння свого подальшого майбутнього в громадах почало зростати напруження.

Наприклад, жителі двох сільських рад Нововодолазького району – Ватутінської та Рокитненської – висловили бажання приєднатися до Нововодолазької ОТГ. Усі процедури було витримано – проведено громадські обговорення, прийнято відповідні рішення спочатку на сесіях сільрад, а потім і на сесії Нововодолазької селищної ради тощо. Їх приєднання внесли до Перспективного плану, який затверджувала Харківська облдержадміністрація. По суті, ці населені пункти вже живуть однією громадою. Однак у затвердженому в Кабміні 15 квітня документі Ватутінська та Рокитненська сільради опинилися в Мереф’янській ОТГ. Як і ще дві, що «відірвали» в Зміївському районі, – Тимченківська та Бірківська сільради.

– По Харківській області взагалі немає причин для переживань, – запевняв «СК» 19 травня під час конференції народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін. – Думаю, Перспективний план області буде оприлюднено разом з усіма іншими. Дійсно, на Харківщині був один конфлікт – це сільради, що розташовані на межі Мереф’янської та Нововодолазької ОТГ. Згідно з поданням ОДА, вони відходили до Нововодолазької ОТГ. Але є випадки, коли до нас доходить різна інформація, і ми перевіряємо, яку саме позицію займають мешканці на тій чи іншій території.

Він зазначив: щоб знайти відповідь на це питання, було залучено незалежних експертів. Вони провели соцопитування, яке підтвердило (хоч і з невеликою перевагою), що мешканці Ватутінської та Рокитненської сільрад справді хочуть бути у складі Нововодолазької ОТГ, як і було у поданні Харківської облдержадміністрації.

– Позиція навколо Мерефи є протилежною. Не можна сказати, що там однозначно є готове рішення. Однак ми вдалися до такого прецеденту: було прийнято вже рішення, але, коли побачили, що потрібне додаткове вивчення ситуації, – ми пішли на це, – своєю чергою підкреслив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода. – Це приклад того, що Уряд гнучкий і хоче максимально врахувати позиції громадян. Я буквально в той же день написав у себе на сторінці у Фейсбуці, що та пропозиція, яку подала ХОДА, швидше за все, і стане основою в кінцевому рішенні.

Урядовець пообіцяв, що питання Перспективного плану Харківщини розглядатимуть на засіданні Кабміну 20 травня. І дійсно – воно порушувалося.

– Зміни стосуються не переліку затверджених спроможних територіальних громад, а винятково їх конфігурації, – підкреслив під час засідання Уряду 20 травня міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. – Прошу доручити Мінрегіону спільно із секретаріатом Кабінету Міністрів України під час доопрацювання зазначеного розпорядження врахувати пропозиції щодо уточнення конфігурації Мереф’янської, Нововодолазької, Зміївської, Первомайської та Біляївської спроможних територіальних громад з урахуванням позиції комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Харківської обласної держадміністрації, Асоціації міст України.

А через тиждень, 26 травня, у Харкові під Будинком рад пікетували представники Зміївського району. Щоправда, погляди протестувальників розділилися: частина їх хотіла приєднатися до Мереф’янської ОТГ, а частина – до Зміївської ОТГ.

27 травня на засіданні Уряду були прийняті три останні Перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей.

– Ми завершуємо важливий етап реформи децентралізації – затвердження останніх трьох перспективних планів. Затверджені по всій території країни перспективні плани — це двигун змін для окремих громад та країни загалом. Це основа майбутніх територіальних громад. Ми втілюємо в життя принцип «сильна громада – успішна країна», – наголосив під час засідання Уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Затверджені документи почали з’являтися на Урядовому порталі ввечері 29 травня, серед них і Перспективний план Харківщини. Затверджений Кабміном документ збігається з пропозицією Харківської ОДА. 

Читайте також: Харківська обласна рада надала підприємцям пільгу по сплаті оренди