Як залучають мільйони громади Харківщини

09.09.2021 13:30 Область Online
Соціальний автобус для жителів громади, комунальна техніка для прибирання сіл, а також діагностичне обладнання для медзакладів – до кінця вересня в громадах Харківщини планують реалізувати 15 проєктів у рамках конкурсу «Разом в майбутнє».

П’ять проєктів – уже профінансували

Цього року громади Харківщини втілять у життя 31 проєкт у рамках конкурсу місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє». 7 вересня в обласній раді відбулося засідання

Конкурсного комітету, де обговорили хід реалізації проєктів. За словами голови Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко, обласний конкурс – хороша можливість для громад на умовах співфінансування з обласного бюджету реалізовувати ініціативи на своїх територіях, які покращать життя людей.

Читайте також: Шість громад Харківщини отримають гроші на житло для переселенців

– Я вдячна головам громад за активність, за те, що йдуть у ногу з часом і використовують усі можливості, залучаючи додаткові кошти в ту чи іншу сферу, – зазначила Тетяна ЄгороваЛуценко.

За словами секретаря Конкурсного комітету Олени Мороз, із 31 проєкту-переможця – п’ять уже повністю профінансовані та
готові до відкриття.

Зокрема, в Золочівській громаді запускають соціальний автобус для жителів сіл. На це в рамках проєкту спрямували 1,3 мільйона гривень. Близько 1,5 мільйона гривень витратили у Первомайській громаді на придбання апарата ультразвукової діагностики для лікарні.

З медициною також пов’язана ініціатива Пісочинської громади. Тут у рамках проєкту місцевому центру первинної медикосанітарної допомоги закуплять цифровий мамограф для діагностики та раннього виявлення онкозахворювань. Загальна вартість проєкту сягає 3,2 мільйона гривень.

Серед громад, які вже отримали кошти на проєкти, – Зміївська. Її ініціатива пов’язана з довкіллям. Зокрема, залучені 3 мільйони гривень у рамках конкурсу громада витратить на поповнення комунального парку та підтримання чистоти на території.

Ще один цьогорічний учасник конкурсу – Краснокутська селищна рада з проєктом «Харитонівська ремінісценція». Фестиваль, на проведення якого з обласного бюджету спрямували майже мільйон гривень, відбувся 4 вересня.

Контейнери для сміття та спортмайданчики

До кінця вересня в області реалізують ще 10 проєктів. Нагадаємо, цього року оргкомітет відібрав у Харківському районі дев’ять проєктів, у Лозівському – сім, у Чугуївському – шість, у Богодухівському – чотири. По два проєкти реалізують у Красноградському та Куп’янському районах, ще один – в Ізюмському.

За рахунок реалізації проєктів у 2021 році, зокрема, планується: провести капітальний та поточний ремонти п’яти медичних закладів, придбати 21 одиницю медичного обладнання, закупити в реабілітаційний центр сім тренажерів.

Окрім цього, проєкти громад передбачають закупівлю двох легкових автомобілів для центрів первинної медико-санітарної допомоги, створення центру розвитку та дозвілля і відновлення двох спортивних майданчиків.

Також у рамках обласного конкурсу громади придбають чотири автобуси, облаштують приміщення Центру надання адміністративних послуг, упорядкують полігон твердих побутових відходів та придбають контейнери для роздільного збору сміття.

Нагадаємо, цього року в конкурсі «Разом в майбутнє» громади беруть участь у двох номінаціях. Перша категорія учасників – сільські, селищні, міські ради – ініціатори спільних проєктів, що розроблені в рамках співробітництва територіальних громад.

Друга категорія – громадські організації та спілки – ініціатори проєктів у партнерстві з органами місцевого самоврядування, іншими громадськими організаціями, структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій, науковими установами, державними підприємствами.

За словами заступника голови Конкурсного комітету, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмили Немикіної, всього за час існування конкурсу «Разом в майбутнє» вдалося реалізувати 2021 проєкт.

Читайте також: Які зарплати отримують у Золочівській громаді

Покращення медичних послуг

Окрім конкурсу місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє», наразі в області реалізують конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Тут переможцем став 31 проєкт. Станом на 7 вересня по всіх проєктах укладені договори на закупівлю товарів та медичного обладнання.

Зокрема, 11 учасників уже отримали обладнання. 9,9 мільйона гривень співфінансування з обласного бюджету надійшли до громад у повному обсязі. Цього місяця відбудеться відкриття 17 проєктів.

– Цей конкурс працює на підвищення рівня надання медичних послуг у громадах. Однак ще є громади, які не брали участі у
конкурсах проєктів співфінансування і не виходили з власними ініціативами. З цього приводу доцільно провести з керівництвом громад роз’яснювальні зустрічі. Впевнена, що, зустрівшись безпосередньо, ми зможемо переконати керівників громад, що на часі саме інноваційні підходи до залучення фінансування у проєкти розвитку, – додала Тетяна Єгорова-Луценко.

За словами голови обласної ради, цього року на Харківщині вперше стартував конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху». Його метою є поширення успішних практик органів місцевого самоврядування області щодо реалізації проєктів, програм, комплексу заходів, які позитивно впливають на сталий розвиток територій та можуть бути прикладами для інших тергромад.

Як зазначила Тетяна Єгорова-Луценко, конкурс допоможе громадам перейняти найкращий досвід своїх колег, працювати в новому, але перевіреному форматі, робити, таким чином, громади кращими.

Директорка Інституту державного управління Людмила Бєлова зауважила, що заклад готовий презентувати конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху» на своїх заходах. Це буде корисно як для інституту, так і для держслужбовців, які там навчаються.

– У конкурсі – три номінації: забезпечення самодостатності територіальної громади, формування безпечного і привабливого життєвого середовища та практики, засновані на власних стратегіях, програмах та конкурсах, – пояснила Людмила Бєлова.

Подавати заявки громади зможуть з 15 вересня до 15 жовтня. Переможців визначать до 10 листопада. Нагороди вони отримають 7 грудня, в День місцевого самоврядування.

Автор: Олена Загребельна