Контрнаступ українських військ: за тиждень на Харківщині звільнили вісім населених пунктів

02.05.2022 12:45 Область Online
За тиждень з 23 квітня по 1 травня Збройні Сили України звільнили від окупантів вісім населених пунктів на Харківщині. Це Безруки, Слатине, Прудянка, Кутузівка, Руська Лозова, Верхня Роганка, Слобідське та Прелесне.

Харківська область – один з багатьох регіонів України, який найбільше потерпає від російської збройної агресії. Донедавна окупаційні війська частково блокували Харків з півночі та північного сходу і щоденно масово обстрілювали житлові райони. Хоч обстріли не припиняються, але їх кількість значно зменшилася, оскільки українські захисники поступово звільняють населені пункти Харківщини. За тиждень з 23 квітня по 1 травня Збройні Сили України звільнили вісім населених пунктів поблизу Харкова. Тим самим вони змушують російські війська розтягувати свої резерви, які могли відправитися на Ізюмський напрямок, де зараз найбільш гаряча точка області.

23 квітня в результаті успішної військової операції українські військові зайняли населені пункти Дергачівської громади – Безруки, Слатине, Прудянку. Вони стали першою з низки нещодавніх перемог української армії. Наразі ці населені пункти повністю під контролем України, проте російські війська продовжують їх обстрілювати.

Через п'ять днів, 28 квітня, Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив про звільнення селища Кутузівка Вільхівської громади, яке знаходилося в окупації понад два місяці. Окупанти залишили після себе розбитий та розграбований населений пункт.

— Окупанти виганяли мирних мешканців з власних осель. Близько сотні людей, більшість яких літні люди, діти, два місяці жили в холодних підвалах. Без світла, газу і запасів продуктів, – розповідає голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Усі охочі мешканці Кутузівки мають можливість евакуюватися в більш безпечні місця.

Наразі у селище доставлена гуманітарна допомога. Місцеві жителі зустрічали українських захисників зі сльозами на очах. Відео, записане Східним оперативно-територіальним об'єднанням Національної гвардії України, дивіться в кінці новини.

Місцева жителька обіймає українського захисника після звільнення селища Кутузівка на Харківщині

29 квітня було підтверджено звільнення села Руська Лозова Дергачівської громади силами штурмового підрозділу Головного управління розвідки України. Руська Лозова є стратегічно важливим населеним пунктом у передмісті Харкова. Саме звідси в часи окупації ворог вів прицільний вогонь по цивільній інфраструктурі та житлових масивах Харкова. Відразу після звільнення села з нього було евакуйовано 600 місцевих жителів, яких росіяни утримували в заручниках під час окупації.

Проте, звільнення села не обійшлося без неприємних обставин. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр на своїй фейсбук-сторінці закликала українців не розповсюджувати в соціальних мережах інформацію, яка ще не опублікована Міністерством оборони чи Збройними Силами України. Оскільки під час військової операції зі звільнення села один відомий блогер зарано оприлюднив інформацію про успіх українських військових та «ще дві речі, які не треба було публічно писати». У результаті загострення та повторного нападу російських військ тоді загинув один український солдат і 12 були поранені.

— Ось така ціна поста і лайків, – написала Маляр.

30 квітня ЗСУ провели ще одну успішну операцію зі звільнення населених пунктів поблизу Кутузівки, щоб убезпечити вже зайняті позиції та відкинути ворога ще далі. У результаті успішних дій українських військових було звільнено Верхню Роганку, Слобідське та Прелесне.

Автор: Олександр Манченко