Що відбулося у громадах Харківщини за 10-11 березня

11.03.2022 20:25 Область Online
Харківська область продовжує жити в умовах військового вторгнення російських військ. «Слобідський край» зібрав для вас основні події, які відбулися в громадах протягом останньої доби.

Лозівська громада 

Міський голова Лозової Сергій Зеленський за зверненням мешканців інспектує забезпеченість продуктами та прийнятність цін у магазинах міста.

Про це він пише на своїй фейсбук-сторінці.

— Щодня перевіряю, наскільки магазини Лозової забезпечені продуктами. Поки терпимо. Не у всіх торговельних точках прийнятні ціни. За зверненнями людей працюю з підприємцями, щоб робили мінімальні націнки. Немає бути, що в одних яйця, наприклад, коштують 30 грн, а в інших – 45 грн, – ділиться Зеленський.

Також він розповів про отриману гуманітарну допомогу для переселенців. Це харчові продукти та медикаменти. Крім того, мешканці міста допомагають переселенцям їжею, одягом, постільною білизною. Самі шиють та в’яжуть необхідні речі.

Красноградська громада

Красноградська міська голова Світлана Кривенко 11 березня видала розпорядження. Цим документом вона рекомендує ФОПам забезпечити можливість безготівкового розрахунку з покупцями на території громади.

Солоницівська громада

Солоницівська селищна громада відзвітувалася про стан справ та отриману гуманітарну допомогу.

Про це написали на фейсбук-сторінці громади.

— Днями було отримано гуманітарну допомогу для забезпечення необхідним малозабезпечених сімей, одиноких матерів, дітей, позбавлених батьківського піклування, людей похилого віку, дітей територіальної громади, яку наразі розповсюджують цим сім‘ям працівники селищної ради, старости, волонтери та небайдужі мешканці, – зазначено в повідомленні.

Наразі у громаді ситуація контрольована: перебоїв з постачанням комунальних послуг немає, магазини поповнюються продуктами, комунальні служби працюють у звичайному режимі.

Читайте також: На Харківщині окупанти обстріляли Оскільський психоневрологічний інтернат

Чугуївська громада

Чугуївська міська рада продовжує отримувати гуманітарну допомогу від інших міст України та забезпечує всіх, хто цього потребує, медикаментами, продуктами та речами першої потреби.

Це розповіла міська голова Чугуєва Галина Мінаєва у своєму телеграм-каналі.

— Вчора до нашого міста надійшла гуманітарна допомога від міської ради Львова. Наші друзі із Західної України передали медикаменти, у томі числі інсулін, який за потреби можна отримати в Чугуївській центральній лікарні, а також деяку кількість засобів гігієни для малюків та інші дитячі речі першої необхідності. Я дуже вдячна львівським колегам за цю вкрай  потрібну нам допомогу, – пише вона.

Також до міста надходить щоденна гуманітарна допомога з Харкова, яка покриває потреби людей, які знаходяться в укриттях.

— На жаль, її не так багато, але вистачає для того, щоб ми малу змогу передавати її до місць укриття населення та частково до віддалених населених пунктів, – доповнює Мінаєва.

Чугуївська міська рада отримує заявки від найбільш уразливих верств населення і забезпечує їх харчовими продуктами та речами першої потреби.

Люботинська громада

У Люботині комунальні служби міської ради усувають перебої, які виникли внаслідок обстрілів у ніч з 9 по 10 березня.

Про це повідомляє фейсбук-сторінка Виконком Люботинської міськради.

— У зв’язку з нічними обстрілами Люботинської громади,  були перебої з електропостачанням та газопостачанням. Завдяки оперативній роботі комунальних служб Люботинської міської ради, працівників АТ «ХарківГаз», працівників РЕСу в найкоротший час усі перебої були усунені, – сказано у повідомленні.

Міська рада та усі її структурні підрозділи працюють  у посиленому режимі. Щоденно проводиться видача гуманітарної допомоги для мешканців громади.

Близнюківська громада

У Близнюках місцева влада домовилася з підприємцями, щоб вони встановили мінімальну націнку на продукти першої необхідності. Це сталося через скарги мешканців на стрімке зростання цін на деякі харчові продукти.

Про це пише фейсбук-сторінка Близнюківської громади.

Крім того, поліція перевіряє, чи дотримуються підприємці громади заборони на продаж алкоголю.

Олексіївська громада

Олексіївський сільський голова Анатолій Страхов також відзвітувався про стан громади.

Звернення Страхова було опубліковано на фейсбук-сторінці Олексіївської сільської територіальної громади.

— Минула доба на території Олексіївської громади пройшла без непередбачуваних ситуацій. Станом на 11 березня всі об'єкти працюють у звичайному режимі. Життєзабезпечення населення підтримується, – підкреслює він.

Читайте також: Нацгвардійці тримають протиповітряну оборону Харкова. Фото, відео

Коломацька громада

10 березня у Коломаці поновлено заняття  в ліцеях у дистанційному форматі, були утеплені блокпости та проконтрольовано забезпечення теплом у будівлях, де поселені вимушені переселенці.

Про це інформує Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий на своїй фейсбук-сторінці.

Крім того, поділився планами на найближче майбутнє.

— Основні акценти сьогоднішнього й найближчих днів у старостинських округах та селищі Коломак – оповістити військовозобов’язаних про черговість призову на військову службу в рамках мобілізації; протиставити морозній негоді заходи забезпечення тепла, зокрема завезення потребуючим людям дров; сформувати список замовлень на дитяче харчування, ліки та організувати їх придбання з подальшим сповіщенням замовникам, – ділиться Гуртовий.

Він підкреслив, що окремі приватні особи допомагають харчовими продуктами жителям громади та переселенцям.

Ізюмська громада

10 березня з Ізюма під час першої хвилі евакуації були вивезено приблизно 1600 осіб. Більшість з переселенців було розміщено у Лозівському (700 осіб) та Барвінківському районах (500 осіб).

Про це повідомив начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міської ради Максим Стрельник на своїй фейсбук-сторінці.

Проте, за інформацією Стрельника, 11 березня гуманітарний коридор не було відкрито, оскільки російські війська почали обстріли підконтрольної українській армії частини Ізюма та прилеглих сіл.

— Наша Армія і ТерОборона в ці хвилини героїчно захищають місто. Ми молимося, щоб їм вдалося зупинити орду орків, які сунуть на Південну частину міста, як таргани з усіх щелин, – повідомляє він.

Краснокутська громада

Краснокутська громада прийняла приблизно 5 тисяч переселенців, які були змушені покинути свої домівки у Харкові, Охтирці та інших містах.

Про це та інше звітує голова Краснокутської селищної ради Ірина Карабут у Фейсбуці.

Магазини у громаді забезпечені харчовою продукцією, безплатна допомога надається пільговим категоріям громадян та велика увага приділяється пенсіонерам.

— Ми приділяємо особливу увагу пенсіонерам, оскільки вони найменш захищені в умовах сьогодення. Банкомати Ощадбанку, через який виплачуються пенсії, не достатньо заправлені готівкою. Укрпошта затримує виплату пенсії. Тому на засіданні оперативного штабу Краснокутської селищної ради було вирішено забезпечити першочергово безкоштовними продуктами харчування наших пенсіонерів та людей, які обслуговуються Терцентром, – наголошує Карабут.

Також вона розповіла, що адміністрація громади звернулася до власників заправок, щоб установити ліміти на продаж пального.

Крім того, Краснокутська селищна рада цього дня вшановує пам’ять військових, уродженців громади, які загинули, захищаючи свою батьківщину від російських окупантів. За час війни загинули четверо мешканців Краснокутської громади – Павло Олійник, Сергій Погорєлов, Богдан Бідило та Костянтин Грачов.

— Краснокутська селищна рада висловлює співчуття рідним і близьким наших героїв. Світлий спомин про звитяжних захисників назавжди залишиться в наших серцях та спогадах його бойових побратимів, родичів, земляків, – говориться у повідомленні.

Кегичівська громада

Кегичівщина, на жаль, також прощається зі своїм героєм, Володимиром Данильченком, який загинув від рук окупантів

Про це інформує фейсбук-сторінка Кегичівської громади.

— Кегичівська селищна рада висловлює щирі співчуття рідним та близьким покійного. Світлий, добрий спомин про звитяжного захисника України назавжди залишиться в наших серцях та спогадах його бойових побратимів, родичів і земляків! – говориться у повідомленні.

Читайте також: Рятувальники розповіли про ситуацію у Харківській області на 11 березня

Балаклійська громада

У результаті обстрілів у Балаклійській територіальній громаді постраждала дівчинка. Її доставили у Первомайську лікарню із села Слобожанське Балаклійської громади. Це єдина лікарня в окрузі, яка могла прийняти цю дитину в умовах ворожого вогню.

Про це повідомляє директорка Первомайської лікарні Ольга Грімова в інтерв’ю телеканалу "Надія".

— У дитини несерйозні поранення, на перший план виходить емоційний стан дитини. Їй дуже складно у цій ситуації. Вона втратила родичів, вона це розуміє. Для дитини це дуже складно, – ділиться лікарка.

Ольга Грімова сподівається, що родичі вже найближчим часом зможуть забрати дівчинку додому.

Також Балаклійська міська рада повідомляє про смерть місцевої депутатки Марини Осипенко. Вона загинула під завалами зруйнованого будинку після авіаудару російських військ.

— Жахлива війна з російськими окупантами обірвала життя молодої жінки. Марина була щирою, відкритою, позитивною, людиною з чистим серцем, її цінували та поважали колеги і багато людей. Сумуємо разом з рідними та підтримуємо в годину скорботи, – висловлює співчуття Балаклійська міська рада.

Дергачівська громада

У Дергачах внаслідок прямого влучання снаряда в житловий будинок загинули колишній проректор Харківського національного університету внутрішніх справ, полковник Валерій Московець та його 21-річна онука Анастасія.

Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов на своїй фейсбук-сторінці.

— Були знайомі особисто, деякий час працював під його керівництвом. Валерія Івановича знав як дуже порядну, чесну і фахову людину, зразкового сім’янина – батька і дідуся. Вічна пам‘ять і щирі співчуття рідним, – ділиться Синєгубов.

Голова Дергачівської міськради Вячеслав Задоренко також повідомляє інформацію про масові обстріли міста.

— У результаті обстрілів, зокрема, пошкоджено будівлю відділення екстреної медичної допомоги і корпуси Дергачівської центральної лікарні, сторож лікарні отримав поранення. Ворожі бомби також влучили у Дергачівський будинок культури та промислове підприємство «Бріг». Серйозних пошкоджень зазнала житлово-комунальна інфраструктура. Наразі Дергачі повністю відключені від газу через потрапляння снарядів у трубу високого тиску, у декількох районах міста відсутня електроенергія, – пише він.

ДСНС намагається максимально швидко загасити пожежі. Ремонт газових та електричних магістралей розпочнеться відразу після завершення обстрілів.

Пісочинська громада

Офіцери поліції Пісочинської громади під час патрулювання виявили молодих людей, які розкопували землю у пошуках закладок з наркотиками.

Про це інформує фейсбук-сторінка Пісочинської селищної ради.

— У ході перевірки громадяни виявили непереборне бажання застосувати свої уміння в земляних роботах на благо нашої громади, про що повідомили своїм рідним під час телефонної розмови, – пояснюється в повідомленні.

Врешті зловмисників було передано представникам територіальної оборони.

Автор: Олександр Манченко