Що відбувається на окупованих територіях Харківщини

03.08.2022 11:45 Область Online
Надворі останній місяць літа, а це означає, що зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. Якщо форму навчання дітей на підконтрольних територіях Харківщини вже більш-менш визначено, то на окупованих територіях ситуація ускладнюється. Наразі окупанти готують розбомблені школи до нового навчального року та влаштовують свої порядки.

У Борівській громаді російська влада знищує всю українську державну символіку та підручники. Змушують учителів проходити перепідготовку, аби вони навчали дітей за новою російською програмою. Деякі освітяни погоджуються на співпрацю з окупаційною адміністрацією та пишуть заяви на звільнення українському керівництву навчальних закладів.

Однак кількість учнів, які знаходяться у громаді та хочуть навчатися дистанційно за українською програмою, зростає. Так само і їх батьків. Вони хочуть, щоб їх діти навчалися в українських школах, а не в російських. Проте, через відсутність зв’язку та Інтернету повноцінно навчатися за дистанційною формою вони не можуть. Тому для них передбачена сімейна форма навчання.

Натомість працівники галузі освіти Борівщини, які виїхали з окупації, планують продовжувати свою роботу та активно готуються до нового навчального року. По загальноосвітніх навчальних закладах Борівської громади наразі формується мережа, яка працюватиме у 2022–2023 навчальному році.

За планом з 1 вересня дистанційно розпочнеться навчання на базі Борівської ЗОШ № 1, Богуславської, Ізюмської, Першотравневої, Підлиманської та Підвисочанської шкіл. Наразі складаються списки учнів, формуються класи та розподіляється навантаження вчителів. За попередньою інформацією, батьки близько 430 дітей шкільного віку, які виїхали з Борівщини через окупацію та воєнні дії, повідомили про намір навчатися в новому навчальному році саме на базі своїх навчальних закладів. Кількість бажаючих щодня зростає.

Колаборанти намагаються впровадити російську освіту і в куп’янських школах. Так, у Куп’янську 32-річний начальник відділу Куп’янської міської ради пішов на співпрацю з окупантами задля збереження своєї посади. Він вже встиг організувати видачу українським випускникам атестатів російського зразка. Відправив учителів у Луганськ на перепідготовку та й сам завітав до луганської псевдореспубліки. Мета його візиту – отримання «цінних» вказівок щодо запровадження на окупованих територіях російської освіти.

Нові обличчя окупаційної адміністрації

На окупованих територіях часто змінюються обличчя окупаційної адміністрації. У Великому Бурлуку на початку липня загинув «голова» громади Євген Юнаков, якого призначили окупанти. Юнаков очолював громаду рівно місяць, після чого підірвався в автомобілі. Замість нього окупаційна влада поставила нового «очільника» Олександра Ковбасу. До речі, в минулому Ковбаса працював начальником водоканалу в селищі Приколотне.

Повідомляється, що сам новопризначений «очільник» практично не з’являється на людях, а всі питання вирішує його молодший брат Павло Ковбаса. За словами місцевих жителів, він сподівається стати заступником голови окупаційної адміністрації.

Бруд та розруха

Після себе окупанти залишають на наших землях купи сміття та знищені домівки. Це вчергове довели в Дергачівській громаді. Вячеслав Задоренко поділився своїм враженням після відвідування покинутих позицій окупантів.

– Ми бачимо, яку культуру несе із собою «рускій мір». Завдяки Збройним Силам України ця чума не розповсюдилася по всій громаді, але в окупованих старостинських округах, на жаль, картина має такий саме вигляд. Тому попереду ще багато роботи. Разом із ЗСУ будемо прибирати бруд «руского міра» з нашого козацького краю, – підкреслив Дергачівський міський голова.

Що відбувається на окупованих територіях Харківщини

Окрім сміття, окупанти залишають після себе і більш небезпечні речі. Наразі на Дергачівщині триває розміновування територій. За словами очільника громади, цей процес буде йти довго і навіть після звільнення громади займе багато років, адже кількість мін та снарядів, якими всіяна земля, неможливо підрахувати навіть приблизно.

Схожу ситуацію спостерігаємо й у селі Велика Комишуваха Барвінківської громади. Наразі воно перебуває під окупацією, але вже відомо, що села практично немає.

– Велика Комишуваха на сьогодні вщент розбита та знаходиться під окупацією. Людей там немає, їх евакуювали ще навесні, – розповідає про стан села очільник громади Олександр Бало.

Евакуації продовжуються

Жити під окупаційною владою українці не хочуть, це доводять евакуації з тимчасово окупованих територій. Такі евакуації волонтери проводять кожного понеділка, за весь час війни вони вивезли понад десять тисяч людей з небезпечних територій.

1 серпня відбулася чергова евакуація з окупованих територій Харківської області. Цього разу волонтери вивезли 872 людини, з яких 203 – це діти. Евакуація була складною, окупанти обстрілювали людей, які хочуть виїхати на підконтрольну територію.

– Була доволі важка евакуація, був обстріл. Дякувати Богу, постраждалих немає. Серед евакуйованих було багато маломобільних людей, зокрема і лежачих – з ними були особливі проблеми. Не було візків та носилок, з нашого боку дуже довго не могли передати ці важливі речі. Втім, згодом усе вирішилось, і люди змогли виїхати на підконтрольні території України, – розповіла «Слобідському краю» куратор по Харківській області чеської організації «Допомагаємо виїхати» Діна Уріх.

Автор: Анастасія Хушану