Сотні людей евакуювали з окупованих територій на Харківщині

09.08.2022 12:11 Область Online
Фото з Telegram-каналу Олега Синєгубова Фото з Telegram-каналу Олега Синєгубова
8 серпня понад 800 жителів Харківської області вдалося евакуювати з окупованих громад регіону.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

– Із тимчасово окупованих територій Харківщини евакуювали 809 наших громадян, з них – 243 дитини. Зараз усі вони перебувають у безпечних місцях, отримали необхідну медичну допомогу та психологічну підтримку. Учергове дякуємо причетним до евакуації службам, представникам місцевого самоврядування, службовцям поліції, психологам ДСНС, медикам, працівникам ОВА. Величезна подяка нашим надзвичайним волонтерам: Helping to Leave, Eventroom, Way of Ukraine, Kharkiv Help, Etoc, «Спільна справа» та Червоний Хрест України. Саме завдяки нашим спільним зусиллям жителям Харківщини вдалося повернутися під українські прапори, – розповів Олег Синєгубов. 

Евакуація з окупованих громад Харківщини 8 серпня 2022 року

Серед евакуйованих були і мешканці Борівської громади. За інформацією Борівської селищної ради, близько 80 евакуйованих людей 8 серпня – у важкому стані (лежачі хворі, інваліди).

Читайте також: Окупована Ізюмщина: чоловік самотужки приймав пологи в дружини під обстрілами

Гроші в обмін на персональні дані

Щодо ситуації в Борівській громаді, то там протягом останнього тижня на території громади з’явилися нові блокпости. У Борівській селищній раді зазначають, що багато борівчан, які лишилися в окупації, вірять примітивним фейкам окупантів. 

– У поширенні чуток активно беруть участь місцеві колаборанти. Окрім дискредитації ЗСУ, найпоширенішою темою чуток є «зрада» щодо чинних очільників громади, які, в різних інтерпретаціях, начебто присвоїли то кошти пенсійного фонду, то гуманітарну допомогу, то перетворили свої домівки на конвертаційні центри чи на склади зброї. Такий прийом – теж типовий для російської пропагандистської машини. Він використовується однаково на всіх окупованих територіях, починаючи з 2014 року, – розповіли в селищній раді.

Читайте також: Нові колаборанти на службі в нових нацистів, або Вічна доля зрадників

Серед цілей такої дезінформації, окрім дискредитації української влади та армії, – відволікання уваги людей від нагальних побутових проблем, яких стає все більше. Оскільки відповідальність за життя на окупованих територіях несе окупаційна влада, мешканці все частіше ставлять і питання саме їй: про соціальні виплати, ціни, ремонти доріг, освіту, медицину тощо. Окупаційна влада вирішила налагодити діалог з жителями і проводити щотижневі зустрічі.

– Перша така зустріч відбулася в минулу п’ятницю у Борівському будинку культури, де нарешті відремонтували потрощені російськими солдатами в квітні стільці та частково поновили обладнання. Основний меседж, який намагалася донести «влада» в особі колаборантів Сергія Агаркова та Ігоря Познанського, – необхідність місцевим підприємцям терміново оформити дозвіл (патент) на ведення своєї діяльності. Придбати його можна в Куп’янську за 30 тисяч рублів. Оскільки бажаючих платити невідомо кому і невідомо за що вкрай мало, окупанти вкотре вдаються до тиску на підприємців. Мешканці, своєю чергою, ставили питання окупаційній владі стосовно соціально-побутових проблем, – ідеться у повідомленні селищної ради.

Після численних спроб домогтися конкретної відповіді замість абстрактних обіцянок присутні мешканці громади висловили своє невдоволення, а частина зі словами «голодранці ви!» залишила місце зібрання. 

– Водночас Ігор Познанський, колишній єгер і власник кіоску, який перетворився на «праву руку» «глави» громади Сергія Агаркова та експерта з широкого кола питань управління громадою, запевняє, що росія виділить величезні кошти для відновлення економіки Борівщини до масштабів часів радянського союзу. Серед відчутних результатів діяльності окупаційної влади на Борівщині – перефарбування в синьо-червоно-білі кольори електричних стовпів, стел на в’їздах у населені пункти та інших вуличних об’єктів; розміщення плакатів «Мы с россией – один народ» та одноразова виплата по 10 тисяч рублів певним категоріям громадян в обмін на їхні персональні дані з фото, – повідомили у Борівській селищній раді. 

Як окупанти перефорбували стелу у Борівській громаді

Автор: Савелій Мякушко