Купую квартиру, в якій прописана колишня мешканка: як її зняти з реєстрації

27.09.2020 13:59 Корисно
фото: pexels.com фото: pexels.com
Харківський адвокат Роман Чумак роз'яснив, що робити, якщо ви плануєте купити квартиру, а в ній прописана колишня мешканка, що не є власницею цієї нерухомості.

Постійний експерт «СК» з юридичних питань – адвокат Роман Чумак пояснив, що реєстрація місця проживання та зняття з реєстрації регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Стаття 7 цього Закону зазначає, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

– заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації;
– судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;
– свідоцтва про смерть;
– паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;
– інших документів, які свідчать про припинення підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства; підстав для проживання або перебування особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту; підстав на право користування житловим приміщенням. 

– Слід відзначити, що одні ЦНАПи спокійно знімають невласників квартири без їх присутності з реєстрації, водночас як інші відмовляються. Якщо є можливість, слід звернутись до ЦНАПу чи державного реєстратора для консультації з цього питання, – зауважив Роман Чумак. 

Читайте також: Чи має новий власник квартири платити за рахунки попередніх жильців

На випадок негативної відповіді ЦНАПу чи державного реєстратора, за словами адвоката, існує два варіанти розвитку подій.

Перший – подання заяви про зняття з місця реєстрації представником зареєстрованої особи.

Для цього зареєстрована особа має звернутися до нотаріуса чи консульської установи України для оформлення довіреності. Довіреністю може бути уповноважена будь-яка повнолітня дієздатна особа. Після чого довіреність разом з паспортом має бути направлена уповноваженій особі, яка звертається до ЦНАПу і знімає з реєстрації.

– Для дисциплінування продавця можна передбачити договором купівлі-продажу виплату частини суми тільки після зняття з реєстрації всіх осіб, – порадив Роман Чумак.

Окрім того, особа може доручити в установленому законодавством порядку подати заяву про зняття з реєстрації місця проживання відповідній посадовій особі виконавців послуг з управління (утримання) багатоквартирного будинку (гуртожитку), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельного кооперативу, управителя багатоквартирного будинку за місцем її проживання.

Другий варіант – це зняття з реєстрації через суд.

Відповідачем у справі буде особа, прописана у квартирі. Після набрання рішенням суду законної сили, потрібно буде знову-таки писати заяву в ЦНАП про виписку і додати до неї копію рішення. 

Читайте також: З вересня змінилися правила щодо кредитів і депозитів

Якщо проживаюча особа є членом сім’ї власника, то відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України для зняття з реєстрації потрібно надати в суд докази непроживання даної особи у квартирі протягом останнього року або більше.

Якщо ж ця особа не є родичем, то Житловий кодекс передбачає термін у шість місяців непроживання в квартирі, після якого можна подавати в суд. Доказом буде акт керуючої компанії (ЖЕК, ОСББ) про відсутність прописаної особи.

– Не зайвими будуть показання свідків, зокрема сусідів, – додав адвокат. –Якщо відсутність у квартирі пов’язана з поважними причинами, то термін переривається на час, поки діють такі причини. Поважними причинами можуть бути: служба в армії, навчання або робота, зокрема за кордоном, тощо. Повний перелік подібних причин зазначений у Житловому кодексі України.

Автор: Олександр Гречаний