Які права є у потерпілого в кримінальному провадженні

21.03.2020 14:00 Корисно
Фото: pravo.com Фото: pravo.com
На жаль, зараз ніхто не захищений від скоєння злочину щодо нього. Перелік прав та обов’язків потерпілих чітко визначений у Кримінальному процесуальному кодексі, але переважна більшість тих, кого визнають потерпілими в кримінальному провадженні, їх не знає.

Першочергова стадія кримінального провадження – це прийняття заяви та порушення кримінальної справи. Вона повинна бути внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР). «Ви повинні знати, що слідчий протягом 24 годин зобов’язаний внести відомості в ЄРДР про вчинене кримінальне правопорушення, – говорить фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макєєва. – Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, проте якщо так трапилось, то для оскарження бездіяльності слідчого у вас є десятиденний строк. На цій стадії суб’єктом кримінально-процесуальних відносин виступає заявник до моменту винесення постанови про визнання особи потерпілою».

Потерпілий і його права

Як пояснила юристка, відповідно до статті 55, потерпілою у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Потерпілою є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілої. «Проте існують на практиці факти необґрунтованого зволікання з визнанням особи потерпілою у кримінальному провадженні. За достатніх даних про заподіяння особі моральної, фізичної або майнової шкоди її має бути визнано потерпілою негайно, інакше зволікання призведе не тільки до обмеження прав особи, але і до зниження об’єктивності розслідування з боку слідства», – говорить Анастасія Макєєва.

Права і обов’язки потерпілої виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілої. Насамперед заявник (потерпілий) має право на отримання документа, що підтверджує прийняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення та отримання витягу з ЄРДР. «Відмова слідчого в даній ситуації – це пряме порушення чинного законодавства та ваших прав, – наголошує фахівчиня. – Ви, як потерпілі, маєте право бути повідомленими, про свої права і обов’язки, про що вам вручається пам’ятка. Ви маєте право вимагати роз’яснити ці права, подавати докази, звертатись з клопотаннями про проведення слідчих розшукових дій, заявляти відводи та низку інших прав, перелік яких зазначений у статті 56 КПК України».

Потерпілому мають повідомляти про кожен етап досудового розслідування та його ключові моменти. Водночас, переважна більшість осіб, визнаних у кримінальному провадженні потерпілими, після подання заяви про кримінальне правопорушення, так би мовити, відсторонюється від події, що трапилась, намагаючись якнайменше контактувати із правоохоронними органами, тим самим сподіваючись, що все необхідне відбудеться без їх участі. «Це дуже велика помилка, що призводить до грубого порушення або зловживання повноваженнями з боку працівників правоохоронних органів та неефективного досудового розслідування», – говорить юристка.

Якщо ваші права ігнорують

Якщо під час досудового розслідування виникли підстави, за яких потерпілий стикається з бездіяльністю слідчого, а його клопотання про проведення певних розшукових дій, незважаючи на обґрунтованість, залишаються проігнорованими, треба діяти. «В такому випадку правильним є звернення до процесуального керівника (прокурора) з вимогою забезпечити своєчасність розслідування та оскарження дій слідчого. Також рішення слідчого підлягають оскарженню до слідчого судді, що є проявом гарантій захисту прав учасників кримінального провадження», – радить фахівчиня.

Ефективність розслідування злочину залежить не тільки від слідчих, органів прокуратури, а й насамперед від активної позиції потерпілого зі сприяння всіма законними засобами об’єктивному, неупередженому розслідуванню кримінального провадження повною мірою.

Якщо було вчинено кримінальне правопорушення щодо вас або родичів, або близьких людей, можете звернутись до центру безоплатної правової допомоги за консультацією спеціаліста. У разі якщо звертається особа, яка належить до однієї з категорій, передбачених статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», і одночасно є потерпілою, то після здійснення перевірки про її належність до однієї з категорій щодо цієї особи приймається рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією ви можете звертатися до Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 3 поверх, ліве крило, або подзвонити за телефоном центру (057) 341-65-71, (057) 341-65-72 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.

Читайте також: Як оскаржити виконавчий напис нотаріуса