Земельна ділянка під вікном багатоповерхівки: чи потрібно платити за користування

07.11.2020 14:02 Корисно
Фото: volnanews.online Фото: volnanews.online
Чи є платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоповерховими житловими будинками власники квартир (житлових приміщень) у таких будинках? Розберемося з нашим юридичним консультантом.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок і землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Як пояснила начальниця Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

«У разі приватизації громадянами багатоквартирного житлового будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників, – зазначила юристка. – Чинним законодавством передбачено можливість передачі у власність чи надання в користування земельних ділянок під багатоквартирними житловими будинками лише об’єднанню власників будинку або підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками».

Таким чином, платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними житловими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно до норм Земельного кодексу передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи й організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

«Власники квартир (житлових приміщень) у багатоквартирних житлових будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками», – наголосила Людмила Клімова.

Фахівчиня додала також, що власники квартир (житлових приміщень) у багатоквартирних житлових будинках відшкодовують сплачені суми земельного податку підприємствам, установам і організаціям, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднанням власників будинків, у складі сум за утримання будинків та прибудинкової території.

Читайте також: Збір персональних даних: як себе убезпечити від шахрайського використання