«Цей матч нічого спільного з футболом узагалі не має»: як пройшла зустріч лідерів чемпіонату Харківського району

21.06.2023 11:50 Спорт
Фото: МСК «Харків» Фото: МСК «Харків»

Минулої неділі, 18 червня, пройшли матчі сьомого туру чемпіонату Харківського району з футболу. Найцікавішою з них мала стати зустріч лідерів першості, втім стан поля не дав можливості виправдати всі очікування від цієї гри.

Центральною грою сьомого туру став матч лідерів першості, які перед очною зустріччю йшли без втрат: сковородинівська «Нива» протистояла МСК «Харків». Долю поєдинку вирішив єдиний гол у другому таймі, забитий сковородинівцями.

Головний тренер харків’ян Сергій Валяєв залишився вкрай незадоволеним якістю поля, точніше, її відсутністю. Клуб з обласного центру хотів, аби матч лідерів пройшов у нормальних умовах.

– Перед грою ми проаналізували суперника, знали, що там грають хороші футболісти. Також мали інформацію, що їх домашнє поле поганої якості, тому запропонували провести цю гру на нашому стадіоні, де штучний газон, нормальні умови. Ми хотіли, аби два колективи з гідними виконавцями виявили, хто з них кращий, на полі відповідного рівня. Втім почули від них відмову, мовляв, це наше постійне поля, ми там тренуємося, на кшталт «це буде нам на руку», – розповідає наставник харків’ян.

Шкода футболістів

За словами Сергія Валяєва, коли приїхали і побачили поле, у них просто не було слів.

– Це просто жах, а не поле. Це навіть не город, це пасовище. Все поле в купині, пісок, там на мотоциклах їздять. Мені було шкода футболістів обох команд: це знущання над футболом. Цей матч нічого спільного з футболом узагалі не має. У мене було таке відчуття, що цей поєдинок тривав не два тайми по 45 хвилин, а дні три. Це найдовший матч за всю мою кар’єру як гравця. Під час гри я чекав і мріяв, щоб те, що відбувається на полі, швидше закінчилося. Я вже другий день не можу відійти від побаченого там, – ділиться колишній півзахисник збірної України і харківського «Металіста».

Наставник харків’ян зазначає, що про якість гри в таких умовах узагалі нічого й не скажеш.

– Я не люблю програвати, завжди ставлю перед собою максимальні цілі, але тут я взагалі не можу пред’явити футболістам жодних претензій. Після гри подякував хлопцям за самовіддачу. Знав би, що таке буде, краще б погодився на технічну поразку, оскільки здоров’я гравців для нас на першому місці. Ми після цієї зустрічі втратили двох футболістів, сподіваюся, що вони якнайшвидше повернуться, – каже Сергій Валяєв.

Серйозно налаштувалися на гру

Помічник головного тренера «Ниви» В’ячеслав Козир розповів, чому вони відмовилися від пропозиції «Харкова» провести матч на їх полі. Також він додав, що власне поле, яке заявлено як основне домашнє в чемпіонаті Харківського району, ще не готове приймати матчі.

– У них мініфутбольна команда, вони тренуються і грають на штучному полі, ми більше збирали колектив під великий футбол. Звісно, вони більш звиклі до такого покриття, це їм зіграло б на руку. А ми ще розуміємо, що нам у другому колі там грати. Якби ми тільки їх прийняли тут, можна було б нас чимось дорікнути. Але ми всіх інших суперників у домашніх іграх приймали на цьому полі, оскільки іншої можливості в нас немає. Якби вони запропонували зіграти на траві в іншому місці, ми б погодилися, – говорить В’ячеслав Козир.

Він згоден, що якість поля, де проводилася гра, залишає бажати кращого, втім без огляду на це, на його думку, гра вийшла хорошою.

– М’яч круглий, поле однакове, нам удалося забити, у них не вийшло. Ми теж мучилися, нам теж не подобалося це поле, але маємо, що маємо наразі. У хлопця з нашої команди підозра на розрив задньої хрестоподібної зв’язки, не скажу, що це через стан поля. У них хороша команда, молоді хлопці. Уся наша команда розуміла, що це за матч і проти якого суперника граємо. Це лідер чемпіонату, який може далі йти без втрат, тому було принципово їх обіграти. Налаш­товувалися доволі серйозно. Плюс перед грою святкували дні народження наш головний тренер Володимир Голубничий і кілька гравців, усі хотіли привітати їх перемогою. Завдяки настрою і бажанню вдалося досягти результату, – зазначає В’ячеслав Козир.

Дебютні звитяги

Окрім «Ниви», набрати 21 очко з 21 можливого удалося чинному переможцю змагань ФК «Березівка». Втім три залікові бали у виїзному поєдинку проти люботинського «Дербі» далися їм украй важко. Підопічні Руслана Щербака вибороли мінімальну перемогу 1:0.

– Вважаю, що арбітри трохи не впоралися з грою, допускали помилки як в один, так і в інший бік, чим підіймали градус гри. Після перерви було призначено два пенальті, обидва спірні. Спочатку ми били, забили. Вони розвели з центру, пішла атака. Наш голкіпер був перший на м’ячі, у воротарському майданчику врізається в нападника. Думав, що арбітр свисне фол в атаці, а він вказав на позначку. Втім вони пенальті не реалізували, їх гравець промахнувся, – розповідає тренер «Березівки» Руслан Щербак.

Наставник березівців каже, що в цьому матчі він недорахувався кількох ключових гравців, зокрема Олександра Собка, який за три гри забив 15 голів. Відсутність основних виконавців і позначилася на якості гри. Цей матч з люботинцями Руслан Щербак наразі вважає найважчим у сезоні.

Минулими вихідними двоматчеву програшну серію вдалося перервати коротичанському «Променю», який на виїзді розгромив бабаївський «Колос» 3:0. Сьомий тур став примітним для солоницівського «Енергетика-2» та ФК «Високий», оскільки команди здобули дебютні звитяги у чемпіонаті. Солоницівці на виїзді обіграли безлюдівський «Альянс» 4:0, а височанці вдома розтрощили «Дергачі» 8:1.

Тепер у нинішньому чемпіонаті немає жодної команди, яка б не перемагала. Ще в одному матчі циркунівський «Авторитет» на виїзді обіграв СК «Кам’яна Яруга» 2:1.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як пройшло харківське дербі в УПЛ. Також ми повідомляли про результати другого туру чемпіонату Харківського району з футболу. А в середині травня у Харкові пройшов унікальний турнір з боксу.

Більше новин Харківський район читайте на нашому сайті.

Більше новин спорту читайте на нашому сайті.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: