Чемпіонат Харківської області з футболу: історичне чемпіонство «Колоса». Фото, відео

21.09.2021 13:30 Спорт
Фото зі сторінки Армена Бакманяна у Facebook Фото зі сторінки Армена Бакманяна у Facebook
18 вересня стало знаковою датою в історії сахновщинського футболу. Вперше за часів незалежності України тамтешній футбольний клуб «Колос» став переможцем чемпіонату Харківської області, вигравши Першу лігу. Це вдалося досягти завдяки власній перемозі та допомозі ізюмського «Крем’янця».

Минулими вихідними, 18 вересня, пройшли матчі 18-го туру чемпіонату Харківської області з футболу серед аматорів. Центральним поєдинком цього туру у Вищій лізі став двобій між сусідами по турнірній таблиці – другий солоницівський «Енергетик» у рідних стінах приймав первомайський «Квадро», який іде третім. Долю матчу вирішив єдиний гол у першому таймі у виконанні капітана господарів Богдана Воробйова.

Фото: Іван Родітєлєв

– Перший тайм пройшов у рівній грі. Можливо, десь у середині тайму територіальна перевага була на боці «Квадро». Втім відкрити рахунок у першому таймі вдалося нам. Вдало зіграв на підборі Богдан Воробйов і влучно пробив у кут воріт суперника, – розповідає «Слобідському краю» головний тренер «Енергетика» Євген Назаров. – У другому таймі вже відчувалася наша перевага, і моментів у нас було достатньо для взяття воріт. Десь у середині другого тайму Давронбек Азізов виходив віч-на-віч з воротарем суперника. У цьому моменті його тримали, міг би впасти – і було б видалення в суперника, що полегшило б нам життя. Але він сказав, що хотів дограти епізод до кінця, аби забити, втім не вдалося. Крім цього, у нас було достатньо моментів, аби збільшити перевагу, але обмежилися одним голом, якого нам вистачило для перемоги.

Євген Назаров задоволений лише другим таймом, оскільки в першому його команда пристосовувалася до поля, стан якого залишає бажати кращого.

– Наразі стан нашого поля не кращої якості, оскільки останні кілька тижнів не було поливу. Через це поле стало жорстким, місцями нерівним, – каже тренер «енергетиків».

Фото: Іван Родітєлєв

На стан поля нарікає і асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв.

– Поле не дозволяло грати в той футбол, в який ми хотіли б грати, і Солоницівці теж. Поле дуже важке, м’яч постійно скакав, – говорить Артем Чер­няєв. – Узагалі гра пройшла на зустрічних курсах, десь вони трохи кращими були, десь ми. На мою думку, закономірним результатом матчу була б нічия. Знаєте, коли програєш, є якийсь смуток, а в суботу програли, і сильного смутку не було. Було якесь нерозуміння, щось хлопці зробили не так. Начебто все пояснили їм, показали на макеті, але не вистачило трішки концентрації, уваги, самовіддачі. Плюс, як я вже казав, стан поля залишав бажати кращого.

Читайте також: «Металіст» підписав півзахисника, який грав в англійській Прем'єр-лізі

Прокинулися після гола

Перемога «Енергетика» не дозволила харківському «Універ-Динамо» минулої суботи відсвяткувати дострокове чемпіонство. Підопічні Сергія Сизихіна в рідних стінах приймали «Лозову-Панютине», яка відчайдушно бореться за бронзові медалі чемпіонату. Перший тайм пройшов без забитих м’ячів. Після перерви рахунок відкрити вдалося приїжджій команді. Михайло Шатрава реалізував пенальті – 0:1. Як у минулому матчі проти «Квадро», так і зараз, динамівці пропускають першими, що до цього, в 16 попередніх поєдинках першості, з ними не траплялося. Після пропущеного м’яча динамівці додали обертів і у підсумку здобули вольову перемогу 2:1.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

– Для нас друга зустріч поспіль складається таким чином, що ми починаємо грати тільки після того, як пропускаємо. Напевно, це все-таки психологія. Напевно, деякі хлопці заглядають у турнірну таблицю, тому гра складається нелегко. Як ми не говорили, не розбирали суперника, але не до всіх удається достукатися. І тому маємо проблеми в якості гри, в русі, ми інертні. І тільки-но ми «отримуємо по вухах», розпочинаємо грати в свою гру, – ділиться головний тренер «Універ-Динамо» Сергій
Сизихін.

«Відіграли здорово»

Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов вважає, що його команда достойно протистояла чемпіонові.

– Бій був усі 90 хвилин. У першому таймі вони трохи насідали, проте в них жодного стовідсоткового моменту не було. Ми надійно і дисципліновано грали в обороні, втім в атаці нічого не створювали, – каже наставник лозівчан. – Після перерви гра була та ж сама – суперник контролював м’яч, але особливих загроз нашим воротам не створював. На 58-й хвилині ми заробили пенальті, яке реалізували. Потім вони посилили тиск, і ми не впоралися з ним. Вони стали агресивніше грати попереду, включили високий пресинг. Ми втрачали м’яч біля своєї штрафної площі, через що отримали два м’ячі. Шансів відігратися в нас не було. Думаю, рахунок 2:1 добре відображає те, що відбувалося на полі.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Без огляду на поразку, Сергій Лученцов задоволений грою своїх підопічних.

– Хотілося б, звичайно, нічию, однак на сьогодні розклади саме такі. Хоча ні до кого з гравців у мене претензій немає. Всі відіграли здорово, установку на гру виконали повністю, – зазначає головний тренер лозівчан. – Залишилося три гри, йде запекла боротьба за бронзу між трьома командами, будемо боротися, що ж робити. В найближчому турі прийматимемо солоницівців. Без огляду на те, що вони вже толком ніяких турнірних завдань не мають, все одно «Енергетик» приїде мотивованим.

Поразкою лозівчан скористався ФК «Богодухів». «Городяни» на виїзді переграли харківський «Динамік-ХНУРЕ» 3:1, завдяки чому обігнали «Лозову-Панютине» і вийшли на четверту схо­динку.

Фото: facebook.com/Асоціація-футболу-Богодухівської-громади

У ще одному матчі СК «Зміїв» без проблем на виїзді розібрався з абсолютним аутсайдером першості харківським «ОККО 2020» – 9:1.

Після 18 матчів лідер першості «Універ-Динамо» набрав 46 залікових балів. На вісім очок менше, 38, має другий «Енергетик». Трійку першості, як і раніше, замикає «Квадро» з 30 пунктами. На відстані всього одного очка від них – «Богодухів», який набрав 29 балів. На п’яту сходинку з 27 очками опустилася «Лозова-Панютине». Шосте місце посідає «Зміїв», у якого в активі 20 очок. На п’ять менше, 15, має «Динамік-ХНУРЕ». І останній, восьмий, «ОККО 2020» має три бали.

Читайте також: Чемпіонат Харківської області з футболу: динамівці врятувалися від першої поразки

Чемпіонська гра в Сахновщині

Якщо у Вищій лізі дострокове чемпіонство перенесли як мінімум на тур, то в Першій лізі володар золотих медалей визначився саме минулої суботи, 18 вересня. Лідер першості сахновщинський «Колос» у рідних стінах приймав «Золочів», котрий у другій частині змагань демонструє хороші результати, завдяки яким піднявся на третю сходинку.

«Золочів» упевнено почав поєдинок у Сахновщині і вийшов уперед уже на 7-й хвилині. Відзначився екс-гравець харківського «Металіста 1925» і СК «Дніпро-1» Єгор Чегурко, який приєднався до команди під час липневої паузи. Він забивав у кожній грі «Золочева» у другій частині чемпіонату – в його активі дев’ять голів у вісьмох поєдинках.

«Колос», якого рідні вболівальники активно гнали вперед, доволі швидко відновив паритет у матчі. Ярослав Гусак реалізував пенальті – 1:1. За 20 хвилин до кінця матчу гості залишилися в меншості – за другу жовту картку був вилучений Дмитро Чалий. У час, що залишився, господарі зуміли скористатися чисельною перевагою і вирвати три пункти. Вольову перемогу сахновщинцям приніс їх найкращий «снайпер» Гусак, який оформив дубль. Загалом у цьому сезоні на рахунку Ярослава вже 24 голи, завдяки чому він лідирує в бомбардирських перегонах, випереджаючи форварда «Металурга» Олек­сандра Холодкова на один гол.

Після матчу сахновщинцям прийшла приємна новина з Куп’янська, де тамтешній «Металург» програв ізюмському «Крем’янцю» 2:4. А це означало, що «Колос» достроково, за три тури до кінця чемпіонату, став чемпіоном Першої ліги.

– Чесно, коли суперник вийшов на поле, вони запізнилися на гру, я вже зрозумів, що ми повин­ні їх обігравати, – ділиться головний тренер «Колоса» Роман Какадій. – Вони відкрили рахунок, там добре Чегурко обігрався в стінку з партнером, вийшов віч-на-віч і забив. Після цього на полі «Золочева» не було. Цей гол спонукав нас до активних дій попереду. Швидко зрівняли рахунок з пенальті. Потім ще пенальті дали. А в другому таймі ми їх повністю переграли. Там володіння м’ячем було десь 80 на 20 на нашу користь. Вони навіть у контратаки не тікали, просто вибивали м’яч, ми його підбирали і йшли вперед. І в підсумку дотиснули, виграли і здобули історичне чемпіонство – перше золото на обласному рівні за часів незалежності України.

Тренер «Золочева» Віталій Садовий розповів, чому команда затрималася на гру.

– Ми повинні були приїхати за годину до гри, о 15.00, утім були на стадіоні десь за чверть години до початку матчу. Через це стартовий свисток прозвучав десь на 15 хвилин пізніше. Запізнилися через те, що поїхали поганою дорогою, – розповідає Віталій Садовий. – Щодо гри, то вважаю, що вона була рівною, грали два лідери. Ми почали трохи сильніше, відкрили рахунок. Потім пенальті в наші ворота – 1:1. Була рівна гра, могли забити як ми, так і вони. За 20 хвилин залишилися у меншості, пропустили другий м’яч і програли. У другому таймі невелика перевага була у них, володіння м’ячем десь 60 на 40 на їх користь, але не більше. Вважаю, закономірним результатом була б нічия.

Найкращий матч у чемпіонаті

Перемога «Крем’янця» дозволила не тільки «Колосу» стати чемпіоном, а й самим ізюмчанам повернутися на третю сходинку, посунувши звідти «Золочів». По ходу матчу «Крем’янець» вів 4:0, але в кінцівці матчу пропустив двічі з пенальті від їх кращого бомбардира Олександра Холодкова, який і встановив підсумковий рахунок у зустрічі – 4:2.

– Ми повністю їх переграли. Хлопці просто відмінно налаштувалися на цю гру, повністю виконали установку на матч. Це була наша краща гра в цьому сезоні. Якби всі поєдинки так грали, як у суботу, то могли б стати чемпіонами, – вважає головний тренер «Крем’янця» Сергій Шурчилов. – На передігровій установці ми налаштовували хлопців, поговорили над помилками, які були допущені в захисті в минулій грі. Вони почули і ззаду заграли дуже строго. Наш захисник Ілля Хрипунов, який вийшов на цей матч з капітанською пов’язкою, персонально грав проти Холодкова і повністю його «з’їв», не давши йому жодних шансів. Він тільки зумів забити з двох пенальті, які, напевно, стали наслідком нашої якоїсь розслабленості.

Читайте також: Чемпіонат Харківщини з футболу: масова сутичка і шість видалень у Валках

Освідчення і сутичка в Кирилівці

Непересічна подія трапилася перед початком матчу між «Кирилівкою» і «Маяком». Гравець господарів Максим Українець зробив пропозицію руки та серця своїй коханій.

Фото: ФК «Кирилівка»

Утім відсвяткувати таку подію перемогою Максиму не вдалося, «Кирилівка» розгромно програла 0:3. Цей поєдинок запам’ятався не тільки освідченням гравця господарів, а й сутичкою між командами під завісу поєдинку.

– Там у кінцівці матчу нашого захисника Максима Чекіса збив їх форвард. Коли Максим падав, як я розумію, він мимоволі вдарив його ногою. Той улаштував бійку, почав махати кулаками, кажуть, що вдарив Чекіса по голові. Максим не відповів, проте за нього заступився наш воротар Руслан Коверя, після чого почалася масова сутичка, – розповідає начальник команди «Маяк» Євген Шаповал.

Щодо гри, то Євген Шаповал задоволений тим, як гравці «Маяка» діяли в цьому матчі. Завдяки цій перемозі вони перервали свою програшну серію, що тривала п’ять ігор.

– Це кращий перший тайм «Маяка» за весь чемпіонат. Ми створили купу моментів, в одному забили, ще не забили пенальті. Дуже добре грали. Класно зіграв наш центральний півзахисник Єгор Петров, який вів команду вперед і, як кажуть партнери, кайфував від гри. Вся гра йшла через нього, з креативом було все добре. Третій гол з пенальті забив саме він, – каже він. – Другий тайм почали погано, перші 15 хвилин був сильний натиск від суперника, вони там і в поперечину потрапили. Потім ми зробили заміни, нормалізували гру і у підсумку відзначилися ще двічі. В наступному турі у нас принципова гра проти «Гудвіна», в якій доведеться обходитися без двох наших ключових гравців – Чекіса і Ковері.

У ще одному матчі цього туру в Першій лізі балаклійський «Цементник» на виїзді розгромив слобожанський «Гудвін» 3:0.

Таким чином, новоспечений чемпіон Першої ліги сахновщинський «Колос» набрав 47 очок. В активі другого «Металурга» 37 залікових балів. На третє місце повернувся «Крем’янець», в ізюмчан 30 очок. На одне менше, 29 балів, має «Золочів», що йде четвертим. Йому в спину дихає «Цементник», який набрав 28 залікових балів. Шостий «Маяк» набрав 16 очок. Слобожанський «Гудвін» розташовується на сьомому місці, набравши 10 балів. Замикає турнірну таблицю «Кирилівка», у неї шість очок.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: