Чемпіонат Харківщини з футболу: масова сутичка і шість видалень у Валках

07.09.2021 08:50 Спорт
Фото: Віталій Садовий Фото: Віталій Садовий
У 16­-му турі в очних протистояннях зустрічалися лідери Вищої і Першої ліг чемпіонату Харківської області з футболу. Втім справжні пристрасті минулими вихідними вирували у Валках – «намальоване» пенальті, масова сутичка і шість видалень.

У суботу, 4 вересня, пройшли матчі 16-го туру чемпіонату Харківщини з футболу серед аматорів. У Вищій лізі між собою зустрілися лідери першості – перший харківський «Універ-Динамо» приймав на своєму полі найближчого переслідувача солоницівський «Енергетик». Перед цим поєдинком команди розділяло сім очок. Перемога харків’янам практично гарантувала б золоті медалі, оскільки відіграти 10 очок за п’ять турів украй складно, практично неможливо. І динамівці зробили серйозний крок назустріч чемпіонству.

На 16-й хвилині харків’яни відкрили рахунок у зустрічі. Це Віктор Дем’яненко замкнув у порожні ворота простріл від партнера з правого флангу. Ще до перерви гості зуміли відновити паритет у матчі. У кінцівці першого тайму точний удар головою після подачі з кутового завдав капітан гостей Богдан Воробйов – 1:1.

Фото: Іван Родітєлєв

У середині другого тайму харків’яни знову вийшли вперед. Пішла подача з лівого флангу в штрафний майданчик гостей, звідкіля Ілля Вановський пробив головою в дев’ятку – 2:1. А через кілька хвилин динамівці розвинули свій успіх. Після подачі з кутового відзначився Сергій Лавренов. Майже одразу гості могли повернутися до гри, втім Роман Бондаренко не реалізував пенальті. У підсумку господарі святкували перемогу 3:1.

Читайте також: Харківські синхроністки завоювали історичну медаль на Олімпіаді-2020

Відірвалися від лозівчан

Осічкою солоницівців скористалися гравці первомайського «Квадро», які йдуть третіми. Вони на виїзді зустрічалися з харківським «Динаміком-ХНУРЕ». Первомайці святкували перемогу 3:1, а три з чотирьох голів у цьому поєдинку були забиті з пенальті.

– Вийшла важка гра, – каже в коментарі «Слобідському краю» асистент головного тренера первомайського «Квадро» Артем Черняєв. – Ми швидко забили з пенальті, сфолив їх воротар. Буквально відразу пропускаємо, теж з одинадцятиметрової позначки. Подивився повтор, мені здається, що фол був за межами штрафного майданчика. Потім забили хороший гол, класно втекли в контратаку. А ближче до кінця поєдинку забили ще один гол з пенальті. Окрім голів, у нас були непогані моменти, втім дуже здорово у них зіграв воротар, витягнув два «мертві» м’ячі. У них був відмінний момент за рахунку 1:2. Їх гравець виходив віч-на-віч, але наш воротар зіграв удало. Якби він забив і стало б 2:2, незрозуміло, як далі розвернулася б гра.

Артем Черняєв говорить, що гра його команди сподобалася моментами.

– Коли на тебе дуже тисне результат, ти, звісно, звертаєш увагу на гру, втім першочергово потрібен лише результат. Ми скоротили відставання від другого місця до трьох очок, з’вилися шанси на срібло, втім нам треба відірватися від четвертої команди на комфортнішу відстань, щоб зітхнути з полегшенням. А наразі нас чекають дві важкі гри – з «Універ-Динамо» і «Енергетиком», – зазначає Артем Черняєв.

Після цього туру третьому «Квадро» все ж таки вдалося відірватися від найближчого переслідувача, яким є «Лозова-Панютине». Лозівчани на виїзді зустрічалися зі «Змієвом», зігравши 1:1.

У ще одному матчі «Богодухів» на виїзді розгромив харківський «ОККО 2020» – 3:0.

Читайте також: Футболісти «Вовчанська» здобули дебютну перемогу на професійному рівні

Перший гол «металургам»

У Першій лізі, як і у Вищій, у 16-му турі зустрічалися лідери чемпіонату – перший сахновщинський «Колос» приймав другий куп’янський «Металург». Цікаво, що у двох попередніх матчах між цими командами в поточному чемпіонаті сахновщинці не зуміли засмутити воротаря «металургів». У Куп’янську господарі виграли 1:0, а в Сахновщині матч закінчився нульовою нічиєю.

Наразі матч у Сахновщині, як і два попередні, пройшов у запеклій боротьбі з мінімумом небезпечних моментів. Долю матчу вирішив єдиний гол гравця господарів Ярослава Гусака на 76-й хвилині. Пішла передача з глибини поля, Гусак вийшов віч-на-віч з воротарем суперника і забив. До речі, завдяки цьому голу Ярослав тепер у гонці бомбардирів ділить перше місце з форвардом «металургів» Олександром Холодковим, обидва забили по 21 голу.

– Досі ледве ходимо, дуже сильно втомилися, віддали всі сили, – ділиться головний тренер «Колоса» Роман Какадій. – У цій грі, як і в минулій, було багато боротьби, грубості, про що свідчать багато жовтих карток. Окрім нашого гола, реальних моментів, аби відзначитися, ні ми, ні вони не створили. Загалом суперник грав першим номером, ми зробили акцент на контратаки. І такий сценарій гри зрозумілий, оскільки обумовлений турнірним становищем. Вони поспішали, їм треба було забивати і вигравати, нас могла влаштувати і нічия. Звичайно, виходили грати на перемогу, втім і нічия була б нормальним результатом.

Роман Какадій розповідає, що вболівальники на цей матч забили стадіон під зав’язку.

– На трибунах було десь людей 400. Коли забили гол, стадіон так вибухнув, немов це матч професійного рівня. Вболівальники дуже задоволені цією перемогою, – говорить Роман Какадій. – Звісно, дуже раді, що тепер маємо перевагу над «металургами» в сім очок, утім ні про яку розслабленість і мови йти не може. Ще страшніше стало. Нам ще доведеться їхати в Ізюм і Балаклію, очікують дуже непрості виїзди, плюс удома прийматимемо «Золочів», який останнім часом набрав дуже непоганий хід.

Читайте також: Світовий рекорд на Паралімпіаді встановив харківський плавець

«Спека» у Валках

У 16-му турі обох ліг найемоційнішим матчем саме виявився поєдинок за участю «Золочева». Він на виїзді зустрічався з валківським «Маяком». Матч вийшов скандальним з шістьома вилученнями, два з яких отримали тренери кожної з команд. Сама гра закінчилася перемогою гостей 3:1.

– Жахлива гра. Насамперед через жахливе суддівство Олександра Хамходері. Людина просто не вміє судити, – нарікає начальник команди «Маяк» Євген Шаповал. – Нам спочатку матчу ставлять пенальті за гру нашого гравця рукою в штрафній площі, хоча там рука було просто притиснута до живота, тобто м’яч потрапляє в живіт, а там рука. Арбітр ставить пенальті. Це при тому, що в цьому епізоді, який призвів до пенальті, футболіст «Золочева» зіграв рукою, а це порушення правил. Вони цю «точку» забивають. Після цього видалили нашого старшого тренера, який почав лаяти арбітра за це пенальті. Цим пенальті арбітр підвищив градус гри до неймовірних масштабів. Зрозуміло, що вболівальники протягом гри скандували непристойні слова і кричалки на його адресу. На 15-й хвилині арбітр видаляє гравця суперника, він дуже грубо зіграв, пішов прямою ногою – пряма червона. Починаються емоції в обох команд, чесно, це було жахливо.

За словами Євгена Шаповала, у першому таймі трапився ще один цікавий епізод, на який жодним чином не відреагував арбітр.

– Була зупинка в грі, чи то травма, чи щось. Арбітр свиснув, не вводьте м’яч. Ця пауза закінчилася, арбітр свистить, що треба вводити м’яч у гру. Замість цього захисник суперника у власному карному майданчику бере м’яч до рук, який на землі, і віддає воротареві, щоб той вибив. Це гра рукою у власному штрафному майданчику, це пенальті. Не можна поправляти м’яч руками після свистка. Але арбітр це не помітив, і гра продовжилася, – каже Євген Шаповал.

Читайте також: Харківські футбольні команди дізналися суперників у Кубку України

Увірвався терпець

У другому таймі, на 78-й хвилині, валківчани зрівняли рахунок. І після цього взяття воріт емоції на футбольному полі завирували з новою силою.

– Ми на нашій лавці запасних були невдоволені суддівством у цьому матчі. На це зреагував тренер «Золочева» Віталій Садовий, після чого почалася масова сутичка, в якій взяло участь чоловік 10. Були удари, але не серйозні, я намагався зупинити цю ситуацію, що виникла. Після цього Віталій отримав червону картку, – зазначає Євген Шаповал.

Віталій Садовий розповів, чому трапилася така ситуація.

– Вони вже другу гру з нами висловлюють звинувачення і образи у мій бік як голови асоціації футболу громади, і у бік голови Харківської обласної асоціації футболу Віктора Коваленка, що ми якось працюємо із суддями. Їх тренер, якого видалили на початку матчу, весь матч з трибуни кричав у наш бік і ображав нас. І в черговий раз я не витримав і відповів, ішов до тренера, щоб поговорити, потім один гравець вибіг, інший, наші гравці підключилися. Як я знаю, інспектор матчу сказав, що цю ситуацію спровокували Валки. Так, можливо, я десь себе не зовсім правильно повів, утім у футбол треба грати, а не балакати і ображати, – вважає Віталій Садовий.

На цьому емоції у матчі не вщухли.

– «Золочів» забиває другий гол. У цій атаці їх гравець зіграв рукою, втім арбітр знову нічого не помітив. Після забитого м’яча Владислав Сидоренко біжить до наших уболівальників, яких було більше 200, це найбільша відвідуваність у цьому сезоні, і показує їм непристойний жест, провокуючи глядачів. Йому дають пряму картку. Все на емоціях, футболу немає ніякого. У кінці поєдинку ми пішли ва-банк, наш воротар пішов до чужих воріт. І вони нам забили з центру поля в порожні ворота, – каже Євген Шаповал.

Він говорить, що до гравців немає жодних претензій.

– Наші хлопці грали нормально, створювали моменти, утім реалізувати їх не могли. У суперника теж були хороші моменти, втім дуже добре зіграв наш воротар Руслан Коверя, – зазначає Євген Шаповал. – Загалом з таким арбітражем у нас бажання грати у футбол на першість області немає. Одностороннє суддівство, воно просто не компетентне, таке враження, що ця людина вперше взяла свисток у руки. Я розмовляв з представниками федерації, будуть розбирати гру, але тут треба вживати якісь кардинальні заходи. Протести писати не будемо. Якщо надалі не врахують цю аргументацію, чесно кажучи, з таким арбітражем на наступний сезон у нас команди може і не бути.

Балаклійський «Цементник» на виїзді розгромив «Кирилівку» 4:1, а слобожанський «Гудвін» та ізюмський «Крем’янець» розписали результативну мирову 2:2.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: