Чемпіони стартували з розгромних перемог: розпочалася першість Харківщини з футболу – 2021

11.05.2021 08:50 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Розпочався чемпіонат Харківської області з футболу сезону 2021 року, в якому беруть участь 16 команд. Діючі чемпіони зимової та літньої першості «Квадро» та «Універ-Динамо» відповідно, які виступають у Вищій лізі, розпочали змагання з перемог.

У Вищій лізі обласної першості за медалі боротимуться вісім команд. Тож участь у сильнішому дивізіоні регіону візьмуть три харківські команди – діючий чемпіон літньої першості «Універ-Динамо», дебютант обласних змагань «Динамік-ХНУРЕ» та «Кобра», яка в минулорічній першості участі не брала. З цими трьома командами за призові місця сперечатимуться чемпіон зимової першості Харківщини первомайський «Квадро», ФК «Зміїв», ФК «Богодухів», «Лозова-Панютине» і солоницівський «Енергетик».

Змагання проходитимуть у три кола. У перших двох колах кожна команда з кожною зіграє вдома та на виїзді. Календар третього кола залежатиме від місця в турнірній таблиці, яке команда посяде за підсумками двох кіл.

Нинішній чемпіон Харківщини «Універ-Динамо», який ставить собі за мету захистити титул, цьогорічну першість розпочинав домашнім матчем проти ФК «Динамік-ХНУРЕ». Господарі перемогли з рахунком 4:1.

Чемпіон зимової обласної першості сезону 2021 року «Квадро» також ставить перед собою завдання здобути золоті медалі в цьогорічній літній першості. Первомайці вдома приймали «Кобру», яку просто «розібрали на запчастини» – 12:0.

– Коли на 25-й хвилині рахунок став 5:0, малюнок гри зник. Кожен хотів забити якомога більше. Так, результат потрібен, різниця потрібна, з часом вона може стати в пригоді, але не можна ніколи грати абияк, треба з більшою повагою відноситися до суперника, – зазначає у розмові зі «Слобідським краєм» асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв. – У нас на цьому тижні заплановано дві гри. Товариський матч з «Металом» 11 травня і матч другого туру чемпіонату проти харківського «Універ-Динамо». І гра проти динамівців нас більше хвилює, ніж матч з «Металом». Для нас гра з «Універ-Динамо» дуже принципова. Ми максимально готуватимемося до матчу з ними. Це дуже важлива гра в плані боротьби за перше місце.

Читайте також: ФК «Метал» достроково оформив собі путівку в Першу лігу

Нова форма і покращення газону

За високі місця в цьому сезоні боротиметься і солоницівський «Енергетик». У першому турі команда на виїзді зустрічалася з бронзовим призером чемпіонату Харківщини – 2020 ФК «Зміїв», якого мінімально здолала 2:1.

– З початку гри позначилася наша перевага, забили швидкий гол. Ще могли збільшити рахунок. Потім «Зміїв» у середині першого тайму вирівняв гру і зі «стандарту» забив. У другому таймі, можна сказати, була гра на зустрічних курсах. У нас було більше моментів, але і «Зміїв» намагався не відсиджуватися ззаду. Ми вийшли вперед і могли ще забити. Були помилки з нашого боку, але їх можна списати на початок сезону, – розповідає головний тренер «енергетиків» Євген Назаров.

Фото: Іван Родітєлєв

Цей чемпіонат солоницівці почали в хорошому настрої.

– Нам дали гроші, купили форму, розробили новий логотип, адже старий був примітивним, ще з радянських часів. Також придбали хороші м’ячі. Звичайно, за це велика подяка голові Солоницівської громади Андрію Литвинову, – зазначає Євген Назаров. – Наразі в наших найближчих планах покращити стан газону на домашньому полі, яке належить ТЕЦ-5. Намагаємося зробити так, щоб на ньому було приємно і грати, і глядачам спостерігати за тим, що відбувається на полі.

Фото: Іван Родітєлєв

Головний тренер зміївчан Сергій Пасічник розповів, що його команда підійшла до старту сезону в новому складі.

– Вийшла хороша гра, але «Енергетик» – команда на голову вища в плані зіграності, вони не перший рік разом грають, а у нас, можна сказати, все з чистого аркуша. Порівняно з минулим роком команда змінилася на 70 %. Ми тільки за два дні до початку чемпіонату почали збирати команду. Думали взагалі не грати через відсутність фінансування, але знайшовся спонсор. Зараз найголовніше в кожному матчі демонструвати максимально достойну гру, про завдання посісти конкретне місце наразі не йдеться, – говорить Сергій Пасічник.

Читайте також: Спортивний бренд Солоницівки: історія, цілі й мрії футбольного клубу «Енергетик»

Допомогли заміни

Бойовий матч вийшов у Лозовій, де місцева команда «Лозова-Панютине» приймала ФК «Богодухів». Господарі взяли верх 3:1.

Про високий градус напруження гри свідчить 11 жовтих карток, які головний арбітр зустрічі показав гравцям обох команд. Також у цій грі було призначено три пенальті. За словами головного тренера лозівчан Сергія Лученцова, усі картки та пенальті були по ділу.

Фото: Асоціація футболу Богодухівської громади

– Очікував гіршого, але зіграли дуже достойно. Це мене радує. Установку на гру виконали повністю. Самовіддача була і бажання, а це найголовніше. На результат поєдинку вплинули заміни. Другий переможний гол провели гравці, які з’явилися в другому таймі, – Юрій Кривошеєв і Антон Бакулін. Юрій шикарною передачею вивів Антона віч-на-віч з воротарем суперника, а той забив, – зазначає Сергій Лученцов.

Розгромили дебютанта

У Першій лізі, як і у Вищій, змагатимуться вісім команд: куп’янський «Металург», балаклійський «Цементник», слобожанський «Гудвін», ізюмський «Крем’янець», валківський «Маяк», ФК «Золочів», ФК «Кирилівка» та сахновщинський «Колос». Тут також команди зіграють у три кола, за тим ж принципом, як і у Вищій лізі.

Діючий чемпіон Першої ліги «Металург» у стартовому турі приймав дебютанта обласних змагань ФК «Кирилівка». Це команда з однойменного села на території колишнього Вовчанського району, яка раніше брала участь тільки в районних змаганнях.

Дебютанту не вдалося здивувати одного з головних претендентів на чемпіонство. «Металург» здобув упевнену перемогу 6:0. Половину м’ячів своєї команди провів нападник куп’янчан Олександр Холодков.

Фото: Олександр Ківшар

Срібний призер минулорічного розіграшу Першої ліги балаклійський «Цементник» приймав «Гудвіна» зі Слобожанського (раніше ця команда називалася «Енергетик-Центренерго» і минулого року виграла бронзові медалі Першої ліги).

Перший тайм матчу в Балаклії завершився нічиєю 1:1, утім після перерви господарі все ж домоглися свого, розгромивши суперника 4:1.

Читайте також: «Авангард» удруге поспіль виграв Суперкубок Харківщини з футболу

Також перемогою господарів завершився матч в Ізюмі, де тамтешній «Крем’янець» приймав валківський «Маяк». Ізюмчани здобули мінімальну перемогу 2:1.

– Хлопці повністю виконали установку на гру, – говорить головний тренер ізюмчан Сергій Шурчилов. – Забили швидкий гол, у першому таймі було ще моментів п’ять, щоб забити, але не реалізували їх. Потім темп гри зменшили, ініціативу віддали, за що відразу і поплатилися, пропустивши в кінцівці першого тайму. У другому таймі знову заграли активно і у підсумку забили другий гол. Можна було ще забивати, але не вийшло. У суперника якихось реальних шансів зрівняти рахунок не було.

За словами тренера «Крем’янця», завдання у команди на сезон максимальне – виграти золоті медалі чемпіонату.

Ще один матч стартового туру Першої ліги між ФК «Золочів» і сахновщинським «Колосом» закінчився без голів – 0:0.

Автор: Савелій Мякушко

Теги: