Перший титул «Квадро»: як завершився зимовий чемпіонат Харківщини з футболу

20.04.2021 08:50 Спорт
Фото: ФК «Квадро» Фото: ФК «Квадро»
Команда з Первомайського «Квадро» стала чемпіоном зимової першості Харківської області з футболу. У фіналі вона зустрілася з харківським «Універ-Динамо», справа дійшла до серії пенальті, де удача була на боці первомайців. Для них цей трофей став першим в історії на обласних змаганнях.

Задрали планку

У суботу, 17 квітня, пройшли останні вирішальні матчі зимового чемпіонату Харківської області з футболу. Обидва поєдинки – фінал і матч за третє місце – проводилися на тренувальній базі «Металіст» у Високому.

На золото першості претендували чинний переможець зимової першості харківський «Універ-Динамо» та первомайський «Квадро». Нагадаємо, ці команди два роки тому вже розігрували між собою золоті медалі зимової першості, і тоді мінімальну перемогу здобула команда з Харкова. Команди вже грали між собою на груповому етапі в цьому чемпіонату, і тоді розгромну перемогу здобули «динамівці» – 5:0.

Фінальний матч між «Універ-Динамо» і «Квадро» пройшов з мінімальною кількістю небезпечних моментів. У первомайців можна згадати непоганий удар – у першому таймі з меж штрафного майданчика, втім воротар харків’ян впорався з цим «пострілом» і перевів м’яч на кутовий.

По перерві «динамівці» зуміли відкрити рахунок у зустрічі, але м’яч не зарахували через офсайд. Так без забитих м’ячів основний час матчу і закінчився.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Вдруге поспіль на гравців «Квадро» чекала серія післяматчевих пенальті. Команди пробили по п’ять ударів. Забили всі, окрім гравця «Універ-Динамо» Даніїла Соломахи.

5:4 – «Квадро» перемагає в серії післяматчевих пенальті і вперше у своїй історії виграє обласний трофей.

– На обласних змаганнях команда завоювала свій перший і поки що головний трофей у своїй 13-річній історії, – зазначає у розмові зі «Слобідським краєм» асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв. – Матч без моментів, вся гра в середині поля. У першому таймі була наша перевага, наш тиск, але, доходячи до штрафного майданчика харків’ян, ми нічого не могли зробити, оскільки все розбивалося через правильні дії захисної ланки суперника. У другому таймі десь була перевага «динамівців». Загалом скажу, що фінал вийшов гідним і напруженим. «Універ-Динамо» продемонструвало прекрасну гру, але пенальті – це лотерея.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Артем Черняєв поділився планами команди.

– Цією перемогою ми задрали планку, наразі найбільшою проблемою буде її утримати. Звісно, керівництво клубу, якому я дуже вдячний, задоволене результатом. Але вони кажуть: якщо вдалося виграти зимовий чемпіонат, то чому не взяти золоті медалі літньої першості. Вважаю, що наразі ми маємо всі шанси потрапити в трійку, а там намагатимемося посісти місце якомога вище, – розповідає Артем Черняєв.

Читайте також: Футбольний матч у Харкові встановив рекорд сезону

Провалили плей-оф

Головний тренер «динамівців» Сергій Сизихін визнає, що його команда зіграла не найкращим чином.

– Я не впізнав свою команду. В принципі нічого не вийшло з того, про що ми домовлялися з хлопцями. До того ж другу гру поспіль. З «Енергетиком» було те саме без огляду на перемогу. Якість гри залишала бажати кращого. І ця фінальна гра – не виняток. Ми не були агресивними в атаці, не були швидкими в середній зоні. Якість гри показала, що в нас дуже багато проблем, будемо виправляти. Не заслужили перемогу в основний час, а пенальті – це лотерея. Ці дві гри плей-оф найгірші в зимовому турнірі, не продемонстрували того, що ми дійсно можемо. Будемо дивитися, аналізувати і рухатися далі, – розповідає головний тренер «Універ-Динамо».

За словами Сергія Сизихіна, у його команди основним завданням на зимовій першості була підготовка і вливання гравців у колектив. Також важливим завданням в цьому турнірі було подивитися проблемні місця.

– Наше завдання – не тільки виграти, але й показати якісний футбол, бути збалансованими у всіх лініях. Ми дуже задоволені, що вдалося виступити на зимовому чемпіонаті двома складами, наша молодь отримала ігрову практику, – ділиться Сергій Сизихін.

Раннє видалення і розгром

У матчі за бронзові нагороди зустрічалися солоницівський «Енергетик» і харківський «Авангард». Обидві команди груповий етап пройшли без поразок, а в очній дуелі «розійшлися миром» – 0:0. Наразі голів було вдосталь, утім практично всі вони були забиті однією командою – «Енергетиком».

Долю зустрічі вирішило раннє видалення гравця «Авангарду». На 6-й хвилині гравець солоницівців міг вийти віч-на-віч з воротарем суперника, але не за правилами був зупинений гравцем харків’ян Глібом Бородіним. Головний арбітр зустрічі Олександр Хамходера показав футболісту пряму червону картку.

Доволі швидко солоницівці скористалися чисельною більшістю. На 13-й хвилині гравець «Енергетика» Яссін Бара вийшов на рандеву з голкіпером харків’ян, обіграв його і забив у порожні ворота – 1:0. До середини другого тайму в грі настало затишшя. «Авангарду», якому треба було відіграватися, нічого було втрачати, і він йшов уперед. Та це результату не принесло. Навіть більше, суперник його ловив на контратаках, які вдавалося трансформувати в голи. Втім і «Авангард» не пішов з поля без гола престижу.

Фото: ФК «Авангард»

У підсумку солоницівці святкували перемогу 4:1, яка принесла їм бронзові медалі зимової першості.

– Задоволений результатом і дисципліною на полі, – зазначає голов­ний тренер «Енергетика» Євген Назаров. – У нас були проблеми перед грою, могли не зібратися, оскільки гру поставили на ранок суботи, а багато наших гравців працює. На щастя, практично вся команда мене почула і приїхала на матч. І зіграли як треба – суворо, було велике бажання перемогти. Звісно, на гру вплинуло раннє видалення гравця суперника, віддаємо належне «Авангарду». Не скажу, що нам у першому таймі добре вдавалося грати, було багато втрат м’яча у простих ситуаціях. По перерві суперники великими силами пішли вперед, а ми їх ловили на контратаках і забили три м’ячі.

Читайте також: Мрії Марії: як селищна вчителька з Харківщини підкорила «залізного коня»

На черзі – Суперкубок

Тренер «Авангарду» Роман Мельник каже, що якби не раннє видалення, то гра могла скластися інакше.

– Ті завдання, що ставили перед цим турніром, практично виконали. Звичайно, хотілося завоювати якісь медалі, але нічого страшного, – ділиться тренер.

Наступні обласні змагання заплановані на початок травня. Орієн­товно літній чемпіонат області стартує напередодні Дня Перемоги, 8 травня. До цього має відбутися ще одна гра – Суперкубок Харківської області – 2020 (матч перенесли з минулого року). У ньому братимуть участь дві харківські команди – чинний переможець чемпіонату Харківщини «Універ-Динамо» і чинний володар Кубка Харківської області з футболу пам’яті М. Уграїцького «Авангард». Цей матч пройде найближчої середи, 21 квітня.

– Я запропонував Харківській обласній асоціації футболу провести Суперкубок Харківської області на ОСК «Металіст». Цю ідею підтримав і президент «Універ-Динамо» Сергій Бортник. Подивимося, яке рішення з цього приводу прийме федерація, – зауважує Роман Мельник.

Як нам повідомили ввечері 19 квітня в Харківській обласній асоціації футболу, варіант з проведенням матчу на «Металісті» розглядається. Остаточне рішення буде відомо 20 квітня.

ОНОВЛЕНО. 20 квітня в ХОАФ нам повідомили, що матч відбудеться 21 квітня на НТБ «Металіст». Поєдинок розпочнеться о 14:00.

Автор: Олександр Гаркавець