«Динамівці» і «енергетики» йдуть без втрат у чемпіонаті області з футболу

15.03.2021 17:38 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
14 березня були зіграні матчі другого туру зимового чемпіонату Харківської області з футболу. Після цих поєдинків тільки двом командам удалося набрати максимум залікових балів – по шість – харківському «Універ-Динамо» та солоницівському «Енергетику».

Достатньо новачків

У групі А на чисте перше місце  вдалося вийти «Універ-Динамо». Харків’яни  зустрічалися з балаклійським «Цементником» і не залишили йому жодного шансу 4:0.

– У нас достатньо нових гравців, є і ті, хто має досвід виступів на професійному рівні, є і молодь, – розповів «Слобідському краю» головний тренер «динамівців» Сергій Сизихін. – Через матчі зимової першості переглядаємо новачків, утім важко їх оцінити за матчем проти «Цементника». Суперник нічим не здивував, не створював тиску. Ми грали першим номером, розкривали масовану оборону балаклійців. У цьому турнірі, як і у всіх, ставимо тільки найвищі цілі – перемагати в кожному матчі.

«Крем'янець», який, як і «Універ-Динамо», стартував з перемоги в зимовій першості, в матчі з «Лозовою-Панютине» розійшовся «миром» – 0:0.

У цій групі дебютну перемогу в першості здобув первомайський «Квадро», який обіграв харківський «Анкар» – 2:0.

Після другого туру «динамівці» одноосібно очолюють групу А. Друге-третє місце ділять «Крем'янець» і «Квадро», у яких в активі по чотири очки. «Лозова-Панютине» йде на четвертому місці з двома заліковими балами. А за нею розташовуються «Анкар» і «Цементник», які поки очок не набирали.

Читайте також: Харківські боксерки стали найкращими в Україні

Не вистачило досвіду

У групі В в одноосібні лідери вибився солоницівський «Енергетик». Ця команда разом із «Золочевом» показала найрезультативнішій матч туру, в якому перемогу святкували «енергетики» 3:2.

У минулому сезоні у солоницівців були серйозні проблеми з фінансуванням. За словами головного тренера «енергетиків» Євгена Назарова, справи наразі налагоджуються.

– Минулоріч, можна сказати, не було фінансування, але гравці проявили відданість, свідомість і бажання. Залишалося десь 13 чоловік, які тягнули команду на собі і робили це гідно. Голова Солоницівської громади Андрій Литвинов зацікавлений у команді, тому буде фінансування, думаю, все буде в порядку, – каже Євген Назаров.

Тренер «Енергетиків» розповів, що команда розглядає зимовий турнір як підготовку до літньої першості. Мету посісти конкретне місце не ставлять, але боротися обіцяють у кожному матчі. 

Тренер «Золочева» Олександр Скачко каже, що його команді не вистачило досвіду, аби добитися позитивного результату.

– Якщо в першому матчі проти «Авангарду» ми грали від оборони, то тут вийшли грати у відкритий футбол, оскільки нам потрібна була перемога для продовження боротьби за вихід з групи. Перший тайм програли 3:1, команда була пригнічена, думав, що «попливемо» і зараз пропустимо багато м'ячів, але ні. Зробили кілька замін, команда швидко відіграла один м'яч, була налаштована на боротьбу далі, але плани сплутало видалення. Думаю, якщо б не червона картка, змогли б зіграти внічию, – вважає Олександр Скачко. 

Повернення Холодкова

Перше очко в турнірі взяв валківський «Маяк». Він зіграв унічию з куп’янським «Металургом», хоча міг і вигравати.

Валківчани відкрили рахунок у середині першого тайму і довго вели у рахунку, проте вже в кінці матчу «Металург» зрівняв завдяки голу вихованця куп'янського футболу, екс-гравця «Маяка» Олександра Холодкова, з пенальті.

– Повернувся Олександр Холодков – це лідер команди. Минулий сезон він починав з нами, зіграв пару ігор, а потім виявив бажання грати у Вищій лізі, виступав за «Маяк». А цьогоріч сказав, що хоче грати вдома. Звичайно, це серйозне підсилення для нас, оскільки він не раз ставав найкращим бомбардиром чемпіонату Харківщини, – зазначає головний тренер «металургів» Олег Лаута.

Для куп'янського «Металурга» цей зимовий чемпіонат – перший за 10 років.

– Команда до зимової першості підійшла в доброму гуморі, оскільки давно не грали в цих змаганнях, десь років 10. Причина – обмежений бюджет, а команда фінансується з місцевого бюджету. Цього року «Металургу» буде 50 років, тому вирішили брати участь у зимовій першості, щоб як слід підготуватися до літньої. Переглядаємо в основному куп'янських хлопців, а також з найближчих населених пунктів – Шевченкове, Дворічна тощо. Ну і все одно ставимо завдання посісти якомога вище місце.

Стосовно матчу з «Маяком» Олег Лаута каже, що його команда була зобов'язана перемагати.

– Гра була під нашим контролем. Особливо задоволений другим таймом. У першому таймі вийшов кістяк команди, а по перерві з’явилися новачки, у яких, напевно, було більше бажання. Створили багато моментів, але м’яч не йшов у ворота. Правда, і у суперника були можливості забити ще, втім, думаю, що ми зобов'язані були брати три очки в цьому матчі, – каже Олег Лаута. 

Читайте також: Харківська лижниця виграла п’ять золотих медалей Кубка світу

Змінили вектор розвитку

У цьому році валківський «Маяк» зазнав серйозних кадрових змін.

– Порівняно з минулим роком команда змінилася десь на 80 %. В цьому році ставка зроблена на місцевих футболістів. Якщо в минулому році ми з місцевих залучали одиниці, то на зимовій першості 90 % – це вихованці валківського футболу, – розповідає тренер валківчан Євген Шаповал. – Поміняли вектор розвитку через кілька факторів. Уболівальникам не подобалося, що за команду грали харківські хлопці, а не місцеві. Також виросли і зміцніли місцеві футболісти, які вже готові грати в обласній першості. Плюс у нас підросли вихованці місцевої ДЮСШ, які цьогоріч виграли чемпіонат України з футзалу. Зокрема, чотири гравці з цієї команди, а це хлопці 15-16 років, грали проти «Металурга», і картину вони не зіпсували.

За словами Євгена Шаповала, головна мета на зимовому турнірі – награти ігрові зв'язки, переглянути потенційних гравців.

Читайте також: "Металіст" повернуть у власність міста Харкова 

Ще один матч другого туру в групі В між харківськими «Авангардом» і «Універ-Динамо-2» перенесений на 17 березня.

Таким чином, «Енергетик» після двох турів з шістьма балами очолює групу В. На три менше у «Авангарду», але він має гру в запасі. Третім із двома очками йде «Металург». По одному балу мають «Універ-Динамо-2» (є гра в запасі) і «Маяк». Останню шосту сходинку посідає «Золочів», який очок ще не набирав.

Автор: Олександр Гаркавець