Довга і нервова «футбольна лотерея»: як пройшли півфінали чемпіонату Харківщини

12.04.2021 18:13 Спорт
Фото: ФК «Авангард» Фото: ФК «Авангард»
11 квітня пройшли півфінали зимового чемпіонату Харківської області з футболу. У матчі між харківським «Універ-Динамо» та солоницівським «Енергетиком» м’ячі забивали тільки по перерві. А доля поєдинку між харківським «Авангардом» і первомайським «Квадро» вирішувалась у серії післяматчевих пенальті, що виявилася доволі тривалою і нервовою.

24 удари на двох

Першими сперечалися за одну з двох путівок у фінал футболісти харківського «Авангарду» та первомайського «Квадро». Команда з обласного центру вийшла у півфінал як переможець групи В, набравши 13 очок з 15 можливих. Первомайці в групі А з вісьмома очками посіли друге місце.

У минулорічній літній першості команди обмінялися домашніми розгромами. Спочатку «Квадро» здобув перемогу 5:1, а потім у другому колі харків’яни взяли реванш 3:0. До слова, ту першість «Авангард» завершив на другому місці, а «Квадро» – на п’ятому.

Півфінал між цими командами видався доволі напруженим. Відкрити рахунок у матчі вдалося первомайцям. На 21-й хвилині матчу пішла передача зліва на дальню штангу, яку точним ударом головою замкнув Олександр Семенов – 0:1. Через п’ять хвилин справи «Авангарду» дуже ускладнилися – за другу жовту картку з поля видалили капітана Дениса Почерніна.

У другому таймі харків’яни намагалися зрівняти рахунок і в підсумку домоглися свого. На 69-й хвилині Кевін Дуруеке отримав передачу в чужому карному майданчику і пробив у дотик по центру – 1:1. В основний час матчу, що залишався, нікому з команд забити не вдалося, тому доля путівки у фінал вирішувалася у серії післяматчевих пенальті. «Футбольна лотерея» видалася доволі довгою і напруженою. Футболісти виконали на двох 24 удари, а перемогу святкували гравці «Квадро» – 10:9.

Ідеальний перший тайм

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв назвав цю гру з «Авангардом» найважчою на турнірі.

– Ми дуже плідно готувалися до цього поєдинку. Тренерський штаб і команда загалом провели велику роботу. Я з тренером «Авангарду» Романом Мельником давно товаришую, втім на полі завжди боремося. І ми трошки розуміли, як кожна з команд буде грати, – поділився в коментарі «Слобідському краю» Артем Черняєв. – Першим таймом я повністю задоволений, він, на мій погляд, був ідеальним. Самовіддача, бажання – все було на висоті. Усе, про що ми просили гравців, вони виконали. Звичайно, підвела реалізація, хотілося забивати трохи більше, принаймні моменти були, але непогано грав воротар «Авангарду».

У другому таймі вже суперник грав першим номером, а «Квадро» зробив ставку на контратаки.

– У другому таймі нашим завданням було не бігти стрімголов уперед, а ловити їх на контратаках, оскільки вони програвали і розкривалися, плюс грають у меншості. Втім пропустили в кінцівці матчу. Були моменти у нас, і у них, щоб вирішити все в основний час, але добре грали воротарі. А пенальті – це лотерея, в якій пощастило більше нам. Дуже тяжко переживати таку нервову та тривалу серію. Спеціально до пробиття пенальті не готувалися, – зауважив асистент головного тренера «Квадро».

Читайте також: Незвичне виконання пенальті у чемпіонаті Харківської області – ВІДЕО

Доленосний момент

Зараз «Квадро» готуватиметься до фіналу, де зіграє з «Універ-Динамо». Ці команди зустрічалися на груповій стадії, і тоді розгромну перемогу здобули харків’яни 5:0.

– Будемо розбирати гру групового етапу, перебудовуватимемо тактику. Другу щоку не хочеться підставляти. Думаю, керівництво мотивуватиме хлопців, щоб вони ще більше хотіли перемогти, – сказав Артем Черняєв. – Так, завдання-мінімум виконали, потрапили в призи. Але, звісно, в фіналі боротимемося за чемпіонство, якого ще у «Квадро» в зимових першостях ніколи не було. Взагалі наше першочергове завдання – популяризація футболу в області та Первомайському. Ми намагаємося повернути футбол до Первомайського. Хочемо, щоб люди ходили на матчі і раділи від футболу.

Головний тренер «Авангарду» Роман Мельник поділився, що, на його думку, доленосний момент зустрічі стався після пропущеного гола.

– Перший тайм складався не на нашу користь. «Квадро» був трошки агресивнішим за нас. Вони намагалися пресингувати нас. У них це вийшло, а ми не могли вийти з оборони в атаку. Десь суддя надломив гру. Першу жовту картку дав капітанові десь на 10-й хвилині за те, що нібито він багато розмовляв. Друга жовта за діло, а перша незрозуміла. Але суддівство обговорювати не будемо, вже нічого змінити в цьому плані ми не можемо, – розповів фахівець. – Після того, як нам забили, у нас був аналогічний момент відзначитися, але наш хлопець ударив вище. А після цього стався момент, де заробили червону карту. Забий у той момент, не було б червоної, і матч за іншим сценарієм міг би скластися. Можна сказати, що це був доленосний момент матчу. Вийшли на другий тайм боротися і грали краще, ніж у рівних складах, зрівняли рахунок. А пенальті – це лотерея.

Роман Мельник підкреслив, що ніхто не робить катастрофи з цієї поразки. Команда серйозно налаштовується на матч за бронзу.

Читайте також: Еліна Світоліна не змогла вийти у фінал Miami Open

Посилили гру замінами

За другу путівку у фінал боролися діючий чемпіон змагань харківський «Універ-Динамо» і солоницівський «Енергетик». Харків’яни вийшли у півфінал з першого місця групи А, де, як і «Авангард», набрали 13 очок з 15 можливих. «Енергетик» у своїй групі заробив 11 очок, завдяки яким солоницівці фінішували другими, залишивши позаду себе, на третій сходинці, другу команду «динамівців».

У минулорічній літній першості «Енергетик» переживав не найкращі свої часи, у команди були серйозні фінансові проблеми, втім, не зважаючи на це, «енергетики» билися достойно. І якщо солоницівці в першому колі програли «динамівцям» на виїзді розгромно 1:4, то вже вдома підопічні Євгена Назарова зіграли внічию 1:1.

Перший тайм матчу між «динамівцями» і «енергетиками» завершився без забитих м’ячів. Відкрити рахунок у матчі вдалося харків’янам. На 48-й хвилині Микита Карась з лівого флангу віддав передачу в штрафну площадку на Володимира Євстратенка, який у дотик перевів м’яч у ворота – 1:0. На 63-й хвилині солоницівці залишилися в меншості. За другу жовту картку видалили нападника «енергетиків» Саддама Гусейнова. Після цього «Енергетик» пропустив ще двічі. Під завісу матчу, на 78-й хвилині, Данііл Соломаха хотів зробити навіс на партнера, утім м’яч залетів у ворота – 2:0. А вже в компенсований арбітром час Іван Омеляненко після передачі Владислава Зайчука довів рахунок до розгромного – 3:0.

Фото: ФК «Універ-Динамо»

Головний тренер «динамівців» Сергій Сизихін сказав, що поле на базі «Металіста» у Високому було жорстким, на ньому створювати набагато складніше, ніж руйнувати.

– Футбол – це гра. І не нами придумано, що м’яч повинен стелитися по полю, а не стрибати. «Енергетик» відмовився грати на нашому полі, де спочатку федерація планувала проводити цей поєдинок. Солоницівці захотіли грати там, на базі «Металіста» у Високому, ми прийняли їх виклик. За цим полем потрібно доглядати, а це там давно не робиться. За моєю інформацією, яка є наразі (12 квітня. – Авт.), і фінал гратимемо там, – розповів тренер.

Щодо гри, то Сергій Сизихін сказав, що другий тайм його підопічні провели набагато краще, ніж перший.

– Хлопці молодці, за другий тайм я їм вдячний. Нам протистояв хороший, злий, непоступливий суперник, у якого великі амбіції. Скажу так, було нелегко, особливо в першому таймі, був сильний вітер, грали в стартовому таймі проти вітру. У першому таймі суперники створили кілька небезпечних моментів біля наших воріт. Зокрема, у них був вихід один в один після грубої помилки нашого захисника. Замінами наприкінці першого тайму нам вдалося змінити гру, два футболісти, що вийшли, Євстретенко і Омеляненко, забили, – сказав головний тренер «динамівців».

Сергій Сизихін розповів, як команда готуватиметься до фіналу.

– Першочергове завдання наразі – це відновлення команди. Інформації достатньо, розберемо суперника і постараємося за цей час донести гравцям те, що наша перемога в групі 5:0 ні про що не говорить. Фінал буде зовсім інший, – зазначив Сергій Сизихін.

Читайте також: Мрії Марії: як селищна вчителька з Харківщини підкорила «залізного коня»

Емоційний Саддам Гусейнов

Головний тренер «Енергетика» Євген Назаров сказав, що задоволений діями своєї команди у першому таймі.

– У стартовій половині зустрічі на полі була команда, вона знала, що робити, були можливості забити. У другому таймі пропустили необов’язковий м’яч, суперник використав хороший момент, а потім у нас було видалення, після якого намагалися щось зробити, але важко в меншості якось протидіяти супернику, – зауважив Євген Назаров.

Ігор Дудка, який в останньому турі групового етапу отримав травму, на матч проти «динамівців» вийшов на поле. Інший постраждалий у матчі проти «Універ-Динамо-2» Костянтин Рудь у півфінальному поєдинку участі не брав.

– У нього там гематома. Самопочуття нормальне, але вирішили поберегти, – розповів про стан здоров’я Рудя Євген Назаров. – Отримав свій шанс центральний нападник Саддам Гусейнов, він емоційна людина, я знав про це. Поки він перебував на полі, його грою я був задоволений. Але отримав необов’язкові дві жовті картки за грубу гру, чим підвів команду.

Вирішальні матчі турніру відбудуться найближчої суботи, 17 квітня. За бронзові медалі чемпіонату сперечатимуться «Авангард» і солоницівський «Енергетик». Ці команди грали в одній групі, і тоді вони розійшлися миром 0:0. У фіналі зимової першості, як і два роки тому, зустрінуться «Універ-Динамо» і «Квадро». 

Автор: Олександр Гаркавець