Кривава битва за півфінал: хто вийшов у плей-оф чемпіонату Харківщини з футболу – ФОТО

06.04.2021 13:00 Спорт
Завершився груповий етап зимової першості Харківської області з футболу. Одна з путівок у плей-оф розігрувалася в очному протистоянні між харківським «Універ-Динамо-2» і солоницівським «Енергетиком». Гра вийшла бойовою, було багато зіткнень. В одному з них футболіст «енергетиків» розсік брову, через що йому довелося їхати в травмпункт і накладати шість швів.

До останнього за путівку в плей-оф з групи А боролися три команди – ізюмський «Крем’янець», «Лозова-Панютине» і первомайський «Квадро». Першими свій матч п’ятого туру, що відбувся 4 квітня, починали ізюмчани, які зустрічалися з чинним переможцем зимової першості, харківським «Універ-Динамо» – він ще в четвертому турі достроково собі забронював участь у півфіналі. У цьому поєдинку «динамівці» здобули впевнену перемогу, розгромивши суперника 6:0.

– Минулий тиждень ми присвятили виправленню помилок, які допустили в матчі з «Лозовою-Панютине». У матчі проти «Крем’янця» команда вийшла сконцентрованою. Повністю володіли перевагою, шість голів забили, але могли ще більше. Всі гравці виконали те, про що домовлялися, тому і грою, і результатом задоволені, – розповів головний тренер «динамівців» Сергій Сизихін у коментарі «Слобідському краю».

Сенсація туру

Після цієї зустрічі на поле стадіону «Металіст» вийшли футболісти харківського «Анкара» і «Лозової-Панютине». Результат цього поєдинку можна сміливо назвати головною сенсацією останнього туру. «Анкар», який до цього не набрав жодного очка, по ходу першого тайму програвав 0:2, але в підсумку здобув розгромну перемогу 7:3.

Сергій Лученцов, головний тренер лозівчан, які жодного разу не програли за чотири тури, розповів про причину такого результату.

– Усі дуже погано зіграли, плюс двох провідних гравців не було. Вели 2:0, нічого не віщувало біди, а потім пішла провальна остання десятихвилинка першого тайму в нашому виконанні. За кілька хвилин пропустили два голи-близнюки: штрафний на лівому фланзі, навіс і наші гравці двічі програють верхову боротьбу одному і тому ж футболістові. А в кінці першого тайму суперник реалізував вихід один на один, з рахунком 3:2 на їх користь пішли на перерву. На другий тайм уже не змогли зібратися. Ми почали більше атакувати, а вони нас раз за разом ловили на контратаках і забивали, – зауважив Сергій Лученцов.

Загалом він оцінив виступи своєї команди на зимовій першості на «3+».

– Найкращий наш матч був з «Універ-Динамо» в минулому турі. Зараз, з «Анкаром», найгірший. Я перед грою казав, що тут немає слабких суперників, але гравцям, напевно, здалося по-іншому. Може, на результаті позначилася і тижнева відсутність тренувань через локдаун, – додав головний тренер лозівчан.

Читайте також: Мрії Марії: як селищна вчителька з Харківщини підкорила «залізного коня»

Визначився з кістяком команди

Первомайський «Квадро» виходив на матч проти балаклійського «Цементника» практично як півфіналіст. Щоб не вийти у плей-оф, команді треба було примудритися програти передостанньому «Цементнику» 0:4 або в п’ять, або більше голів. У підсумку матч закінчився нічиєю 1:1.

– Ми ще шукаємо свою гру, багато нових людей, вони ще не зіграні, – пояснив тренер «Цементника» Денис Дяченко. – Моментами в принципі непогано грали, але, звичайно, є куди рости. Також фізично ще не готові. Цей чемпіонат приніс нам користь у плані того, що знайшлися деякі хлопці, які нам допоможуть у літньому чемпіонаті. Торішню зимову першість ми провели набагато краще, це стосується і результату, і гри. Зараз, перед літнім чемпіонатом, зіграємо кілька товариських ігор, щоб ще переглянути хлопців. Але в принципі з кістяком команди на літо практично визначився.

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв поскаржився на реалізацію в матчі проти «Цементника».

– Бойова нічия. Треба було, звісно, забивати своє. Даємо на останні 15–20 хвилин показати себе молоді, проте пропускаємо і втрачаємо очки, – зазначив Артем Черняєв. – У півфіналі гратимемо з «Авангардом». Це молода амбіційна команда, хороший підбір футболістів. Однозначно буде важка гра. Мета – тільки перемагати і виходити у фінал, іншого варіанту немає. І це цілком нам під силу, якщо правильно налаштуємося.

Читайте також: Футбольний матч у Харкові встановив рекорд сезону

Три травми

Перше місце групи В узяв харківський «Авангард», який в останньому, п’ятому, турі розгромив куп’янський «Металург» 4:1. Доволі цікавий епізод трапився у другому таймі цього матчу. Харків’яни заробили пенальті, який вирішили розіграти, втім зробили це невдало.

А от другу путівку у півфінал між собою розігрували харківський «Універ-Динамо-2» і солоницівський «Енергетик». Для проходу далі «динамівців» влаштовувала тільки перемога у два або більше м’ячів. Однак нікому з команд забити у цій зустрічі не вдалося – 0:0.

Головний тренер «Енергетика» Євген Назаров розповів, що гра була бойовою. Про великий градус напруження боротьби свідчать травми, які отримали гравці обох команд.

– Дві команди були налаштовані рішуче, тільки на перемогу, тому на полі було багато боротьби. Поле на ХНУВС, де проходив матч, допустимих розмірів, але, як на мене, замале. Через це мало простору, багато зіткнень і боротьби. Звідси у нас у двох футболістів розсічення. Спочатку Ігор Дудка отримав розсічення трохи вище лоба, але там невелике. Більше пошкодження отримав Костянтин Рудь. Розсікли надбрів’я, сильно кровоточило, довелося везти в травмпункт, де наклали шість швів. Але це була боротьба за верхові м’ячі, ігрові моменти, тут питань ніяких немає, – зауважив Євген Назаров.

За його словами, Дудка однозначно буде готовий до півфінальної гри проти «Універ-Динамо», а участь у матчі Рудя залежатиме від бажання самого гравця.

– Ми не грали грубо. Всі моменти, які призвели до травм гравців суперника, були ігровими. До того ж у першому епізоді, коли травму отримав Дудка, наш гравець узагалі спиною розташовувався, я і не зрозумів, як це сталося. Ну а в другому моменті два гравці йшли головою на м’яч, що у футболі часто трапляється, обом надавали медичну допомогу, ніхто не хотів поступатися, нічого умисного не було. На відміну від гравця-суперника, який завдав травму нашому футболістові, стрибаючи прямою ногою в коліно, і нам довелося його міняти по ходу зустрічі через травму, – поділився тренер «динамівців» Сергій Сизихін.

Що стосується самої гри, то він залишився задоволеним діями своїх підопічних.

– Ми хорошу гру провели, – підкреслив тренер. – У першому таймі, як на мене, в ігровому плані ми були кращими, у нас було більше позиційних атак. У другому таймі почали ризикувати, в обороні почали з’являтися більше вільних зон. Тому суперник у другому таймі створив непогані моменти, але здорово зіграв наш воротар Олег Середнюк. Більшою мірою нічийний результат вважаю закономірним.

Тепер перша команда «Універ-Динамо» протистоятиме солоницівській команді, але тільки вже в рамках плей-оф.

Першу перемогу в зимовій першості з останньої спроби здобув ФК «Золочів», який завдяки дублю Андрія Слотюка обіграв валківський «Маяк» 2:0.

– У психологічному плані це дуже важлива перемога для нас. Команда, як то кажуть, повірила в майбутнє, і багато футболістів дали згоду на участь у літній першості, – сказав тренер «Золочева» Олександр Скачко.

Півфінальні ігри чемпіонату відбудуться найближчої неділі, 11 квітня. «Універ-Динамо» зустрінеться з «Енергетиком», а «Авангард» гратиме проти «Квадро».

Автор: Олександр Гаркавець