Визначився перший півфіналіст зимового чемпіонату Харківщини з футболу

30.03.2021 08:30 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Минулої неділі, 28 березня, відбувся передостанній, четвертий, тур зимового чемпіонату Харківщини з футболу. Після цих поєдинків першим путівку у півфінал забронював собі харківський «Універ-Динамо», який зіграв унічию з «Лозовою-Панютине».

Найкраща гра турніру

Лідер групи А «Універ-Динамо» вперше втратив очки в зимовій першості чемпіонату Харківської області. Підопічні Сергія Сизихіна зустрічалися з «Лозовою-Панютине» і доволі швидко відкрили рахунок у матчі. Не встигла секундна стрілка зробити один повний оберт, як гравець «динамівців» Олександр Бринько вдало замкнув флангову передачу Микити Карася, вколотивши головою м’яч під поперечину.

Лозівчани зуміли відігратися в середині другого тайму, відзначився Сергій Кибенко. Більше рахунок у матчі не змінився, і «Лозова-Панютине» першою відібрала очки в цьому сезоні в чинного чемпіона змагань.

– Суперник один раз дійшов до воріт, пробив убік і забив. До того ж багато наших гравців було в обороні в той момент, але м’яч пролетів повз усіх, а ще наші хлопці закрили огляд воротареві. Ми створили достатньо моментів, щоб вирішити долю матчу ще в першому таймі, але так буває, що м’яч просто не йде у ворота, – розповів «Слобідському краю» головний тренер «Універ-Динамо» Сергій Сизихін. – На мою думку, в попередньому матчі «Квадро» створив нам більше проблем, і нам було набагато важче, хоча й виграли 5:0. А тут суперник усю гру оборонявся, до того ж робив це у власному штрафному, втім, на жаль, ми не змогли забити хоча б ще один гол для перемоги.

Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов поєдинок проти «динамівців» назвав кращим у цьому розіграші зимової першості Харківщини.

– Провалів в обороні не було, це найголовніше. Ми дочекалися свого шансу і забили – крайній захисник Сергій Кибенко підключився до атаки і при вході у штрафний майданчик влучно пробив у ближній кут, – зазначив наставник лозівчан. – Я вдячний, що мої хлопці проявили характер. У кожній грі він потрібен, утім проти таких суперників, як «Універ-Динамо», тим паче. Це, безумовно, наша найкраща гра турніру.

Цього одного бала, здобутого в матчі проти лозівчан, «динамівцям» вистачило, щоб достроково вийти у півфінал.

Серйозна розмова з керівництвом

Інші три місця в плей-оф ще вакантні. Наразі найкращі шанси стати другим представником у півфіналі від групи А має первомайський «Квадро» завдяки розгромній перемозі над ізюмським «Крем’янцем» – 4:1.

Асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв сказав, що команда виконала установку.

– Після поразки в останньому матчі від «Універ-Динамо» 0:5 була серйозна розмова з керівництвом клубу. Ми зробили певні висновки, трішки переглянули склад. Налаштовувалися на ізюмчан серйозно, оскільки розуміли, що це нова, амбітна команда, яка хоче виступати у Вищій лізі. Також вона має хороший підбір гравців. Ми акцентували увагу хлопців, що тільки перемога нам потрібна, щоб залишитися у боротьбі за вихід у півфінал. І завдяки дисципліні і самовіддачі нам удалося реабілітуватися за поразку 0:5, – розповів Артем Черняєв.

Головний тренер ізюмчан Сергій Шурчилов пояснив причину такої розгромної поразки відсутністю ключового гравця.

– У нас не все виходило, суперник був швидшим, активнішим, тому такий результат. У нас не було основного нападника Олександра Чуніховського, а також команда слабко налаштувалася на цю гру. Це головні причини цієї поразки. З турнірної точки зору була важлива гра, але недооцінили суперника, може, розслабилися, і так вийшло. Тепер налаштовуємося на «Універ-Динамо», – зауважив Сергій Шурчилов.

У матчі аутсайдерів групи А між балаклійським «Цементником» і харківським «Анкаром», які перед очним протистоянням очок ще не набирали, перемогла команда з Балаклії – 3:2.

Таким чином, перед останнім туром «Універ-Динамо» очолює турнірну таблицю, маючи 10 очок. Друге місце ділять «Крем’янець» і «Квадро», в обох по сім пунктів. У «Лозової-Панютине» четверте місце і шість очок. «Цементник» посідає з трьома очками п’яту сходинку, а на останньому, шостому, місці перебуває «Анкар» з нулем очок.

Читайте також: Чемпіонат Харківщини з футболу: розгроми від «динамівців» і «металургів»

Найімовірніше, у півфінал пройде «Квадро», який завершуватиме груповий етап матчем проти передостаннього «Цементника». Тут первомайцям потрібна перемога і бажано якомога комфортніша, та, скоріш за все, будь-який успіх їм підійде. Оскільки навряд чи «динамівці» програють ізюмчанам, втративши очки другу поспіль гру. Теоретичні шанси вийти у півфінал має і «Лозова-Панютине», однак їй треба самій перемагати останній «Анкар» і сподіватися на синхронну втрату очок «Квадро» і «Крем’янця».

Не вистачило досвіду

Без втрат у групі В продовжують іти харківський «Авангард» і солоницівський «Енергетик». У четвертому турі харків’яни розгромили валківський «Маяк» 5:2, а солоницівський «Енергетик» також з різницею в три м’ячі здолав куп’янський «Металург» – 4:1.

– Ми зустрічалися восени минулого року в Кубку, тому нам були знайомі можливості цієї команди. Знали, що лідер там центральний нападник Олександр Холодков, у принципі вся гра в них іде через нього, від цього і побудували свою гру, – розповів головний тренер «Енергетика» Євген Назаров. – Спочатку в нас майже все виходило. Забили два швидкі м’ячі, але пропустили в роздягальню, через що початок другого тайму вийшов трохи нервовим, оскільки «Металург» підбадьорився і почав чинити тиск та з нашого боку гра була не такою переконливою. Але потім забили третій гол, чим заспокоїли гру. А потім забили й четвертий м’яч, хоча і більше могли.

Головний тренер «Металурга» Олег Лаута каже, що його команді просто забракло досвіду.

– Нам протистояла хороша команда, яка грає не один сезон в одному складі, люди зіграні. Ми у швидкостях і в мисленні їм програли, не вистачило нам досвіду, тому що в нас хлопці 1999, 2000, 2003 років народження. Напевно, злякалися досвідченого суперника ще до матчу, і все це позначилося на футбольному полі. Ще психологічно тиснули минулорічні поразки від них у Кубку, – зауважив Олег Лаута.

Ще в одному матчі харківський «Універ-Динамо-2» мінімально обіграв ФК «Золочів» 1:0.

– Друга команда радує, організовано, дисципліновано діяла на футбольному полі. Спробували виконати те, про що ми домовлялися, і практично все вдалося. Тому я радий, що здобули чергову перемогу. Були хороші моменти, щоб ще забити. У принципі непогана гра вийшла за змістом, – поділився Сергій Сизихін.

Після чотирьох турів перше місце в групі В ділять «Авангард» і «Енергетик», у яких по дев’ять очок і на гру менше, ніж у інших. Очну зустріч, як розповів головний тренер «Енергетика», вони проведуть 31 березня. На третьому місці із сімома очками йде харківський «Універ-Динамо-2», який ще має теоретичні шанси потрапити у півфінал. «Металург» перебуває на четвертому місці з п’ятьма очками. Передостанній «Маяк», у нього одне очко. І шостий – «Золочів», який очок поки що не набирав.

В останньому турі «Універ-Динамо-2» зіграє з «Енергетиком», «Авангард» зустрінеться з «Металургом», а «Золочів» спробує здобути перші очки в матчі проти «Маяка».