Як на Харківщині бізнесу отримати гроші на розвиток

13.03.2023 12:22 Суспільство

Через повномасштабну війну значна частина бізнесу в Харківській області скоротила кількість працівників або припинила діяльність.

Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» розповіли в Харківському обласному центрі зайнятості.

Щоб допомогти виживати бізнесу в умовах війни, в Україні діють програми підтримки підприємницької діяльності. Так, з початку 2023 року Уряд відновив програми «Рука допомоги».

«Її відновили з метою створення підтримки малозабезпечених родин. Програма передбачає надання одноразової безвідсоткової поворотної допомоги непрацюючій працездатній особі з-поміж членів малозабезпеченої сім'ї для організації підприємницької діяльності. Така фінансова допомога не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання (граничний розмір на початок 2023 року становить 100 500,00 грн)», – зазначили у центрі зайнятості.

Витрати на виплату фінансової допомоги відшкодовуються коштом державного бюджету.

Також 1 липня 2022 року фізичні особи-підприємці або юридичні особи, а також ті, хто має намір розпочати підприємницьку діяльність, можуть отримати мікрогрант на розвиток власного бізнесу:

від 50 тисяч грн до 150 тисяч грн – за умови створення одного робочого місця;

від 50 тисяч грн до 250 тисяч грн – за умови створення двох робочих місць.

Якщо громадяни бажають створити новий або розвинути вже наявний бізнес, то через портал «Дія» можна подати відповідну заяву та бізнес-план.

Умова отримання мікрогранту – створення нових робочих місць.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни й до кінця 2022 року на обліку в службі зайнятості перебували 4646 людей з-поміж внутрішньо переміщених осіб у Харківській області. 4284 – мали статус безробітного.

Загалом у 2022 році в Харківській області послугами служби зайнятості скористалися 66,5 тисячі людей. З них 54,2 тисячі мали статус безробітного. Порівняно з 2021 роком кількість безробітних зменшилась майже на третину.

Нагадаємо, на деокупованій Харківщині відновили роботу 13 ЦНАПів. Також у деокупованому місті Ізюм відновив роботу Центр надання адміністративних послуг. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко