Як родичам отримати гроші з банківської картки померлого

28.02.2024 15:50 Суспільство
Фото: parlament.ua Фото: parlament.ua

Якщо у померлого на банківській картці накопичилися кошти, отримати їх можна. Але треба набратися терпіння та діяти строго за правилами. 

Після смерті людини банк блокує картку, і доступу до коштів не мають навіть найближчі родичі. Банк буде утримувати їх на рахунку померлого до отримання свідоцтва про право на спадщину від спадкоємців.

За законом, кошти на банківській картці є частиною спадщини і на них розповсюджуються закони, які стосуються прийняття спадщини. Щоб зняти гроші, слід заявити про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Раніше ми писали про зміни у прийнятті спадщини під час війни .

Для реалізації права на спадщину необхідно подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса за останнім місцем проживання спадкодавця або розташування його основного майна протягом шести місяців з дати смерті.

Нотаріус, який отримує таку заяву, відкриває спадкову справу та визначає коло спадкоємців першої черги – це батьки, другий із подружжя та діти спадкодавця, а також спадкову масу – все наявне майно, майнові права, грошові кошти, депозити в банках, інші активи. Вони розподіляються між спадкоємцями першої черги, які подали заяви на отримання спадщини, в рівних частках.

Після закінчення терміну в шість місяців нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину з переліком розподіленого майна та активів, що перейшли у спадок. Це свідоцтво є підставою для отримання коштів з рахунків у банку.

Ми писали також про те, чи можна  у разі прийняття спадщини отримати субсидію .

Ситуація може ускладнитися, якщо спадкоємець не знає, в якому банку розміщено депозит. З’ясуванням цього питання займається нотаріус. Він має право здійснити запит до банків, а банки зобов’язані надати довідки про наявність вкладу на певну особу та про суму вкладу.

Для звернення до банку після отримання свідоцтва про право на спадщину  потрібні такі документи:

  • – паспорт,
  • – ідентифікаційний код, 
  • – свідоцтво про смерть родича, 
  • – свідоцтво про право на спадщину

Слід узяти до уваги, що під час війни на період дії воєнного стану строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Тобто якщо особа померла після введення воєнного стану (24 лютого 2022 року), то шестимісячний строк на прийняття спадщини для всіх спадкоємців таких осіб фактично розпочнеться в день завершення дії воєнного стану.

Таким чином, якщо існують причини, які унеможливлюють звернення спадкоємців із заявами про прийняття спадщини (наприклад, відсутні документи, що посвідчують особу, або правовстановлюючі документи на спадкове майно тощо), то можна буде звернутися до нотаріуса з відповідною заявою вже після закінчення воєнного стану в Україні. Тобто строки на прийняття спадщини вони не пропустять.