Як стати викривачем корупції та отримати винагороду

01.10.2023 10:20 Суспільство

З 6 вересня почав працювати Єдиний портал, на якому можна повідомити про факти корупції. Це можна зробити анонімно або стати викривачем

На порталі за адресою https://whistleblowers.nazk.gov.ua можна цілодобово зареєструвати повідомлення про факти корупції. Це може зробити будь-яка особа, якій вони стали відомі. 

Як повідомити про корупцію

Повідомлення про корупцію стосується:

  •    політичних партій;
  •     конфлікту інтересів та інших обмежень, установлених Законом «Про запобігання корупції»;
  •     фінансового контролю: проведення повної перевірки декларації, моніторингу способу життя, встановлення своєчасності подання декларації/повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування;
  •     неналежної роботи із запобігання та виявлення корупції;
  •     порушення законів працівниками НАЗК та іншого.

Для того щоб повідомити про корупцію, на порталі натисніть кнопку «Подати повідомлення про корупцію», введіть таку інформацію та оберіть такі дії: 

  1.  Оберіть організацію, про корупцію в якій ви хочете повідомити.
  2.  Вкажіть, хто вчинив правопорушення.
  3.  Напишіть свої особисті дані (у разі подання повідомлення із зазначенням відомостей про себе); якщо ви хочете повідомити анонімно, для зручності залиште електронну пошту, на яку надійде ідентифікатор
  4.  З переліку виберіть, про яке правопорушення ви бажаєте повідомити.
  5.  Зазначте джерело отримання інформації.
  6.  Напишіть обставини правопорушення та прикріпіть підтверджуючі матеріали.
  7.  Поставте відмітку про ознайомлення з правилами порталу.

Після завершення всіх дій ви отримаєте унікальний ідентифікатор, за допомогою якого зможете перевіряти статус повідомлення, набуття вами статусу викривача та користуватися правами і гарантіями викривача у разі набуття вами такого статусу.

Увага! 
Якщо людина повідомила про корупцію анонімно, вона не може отримати винагороду.
Попередній розгляд повідомлення здійснюється у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня внесення цієї інформації до порталу.

Хто такий викривач корупції

Але не кожний, хто повідомляє про корупцію, стає викривачем. Так, викривач – це особа, яка повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, але до його повідомлень є декілька умов. 

Ознаки викривача

Викривач – це фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства), яка має переконання, що інформація є достовірною:

  •  повідомлення викривача має містити інформацію про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», тобто такі фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення правопорушення та можуть бути перевірені (зокрема, це відомості про обставини правопорушення, місце і час його вчинення, особу, яка його вчинила, тощо);
  •  інформація стала відома викривачу у зв’язку з його трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби чи навчання, участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

За свою діяльність викривач може отримати моральну або матеріальну винагороду. 

Моральне заохочення ґрунтується на особистій зацікавленості викривача у визнанні його ролі у викритті корупції. Вже сам факт заохочення сприймається ним як висока оцінка його вчинку та заслуг у цьому колективі. 

Матеріальне заохочення може здійснюватися шляхом виплати премій, інших передбачених трудовим законодавством чи колективним договором виплат (нагородження цінним подарунком, надання кредиту на купівлю чи будівництво житла, придбання речей, надання путівок у санаторії, будинки відпочинку тощо).

Кожна установа в межах чинного законодавства та фонду оплати праці розробляє свій механізм матеріального заохочення. 

Матеріальне стимулювання можливе за дотримання таких умов:

  1.  Повідомлення про корупцію було скеровано потенційним викривачем добровільно (тобто особа прийняла рішення без впливу зовнішніх чинників, як-то проведення стосовно працівника службової перевірки чи службового розслідування; отримання заявником запиту щодо обставин, пов’язаних з фактами, викладеними в повідомленні; зобов’язання заявника повідомити про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення в межах своїх посадових обов’язків).
  2.  Виплата заохочення не спричинить розкриття особи викривача. 
  3.  Умовою для отримання винагороди також є статус викривача у кримінальному провадженні. 

Розмір винагороди викривача становить 10 % від грошового розміру предмета корупційного правопорушення або від завданого державі збитку.

Водночас винагорода не може бути більшою ніж 3000 мінімальних заробітних плат, установлених під час вчинення правопорушення. Винагороду має бути виплачено за результатами судового розгляду після того, як суд ухвалить обвинувальний вирок.

Раніше ми писали також про те, хто такі колаборанти   

Також ми розповідали про те, як вимагали хабарі за видачу паспортів: СБУ ліквідувала корупційну схему в Головному управлінні Державної міграційної служби на Харківщині

Автор: Ірина Мнішек