Атакували вірусами 168 компаній: правоохоронці знешкодили мережу хакерів

23.10.2023 16:52 Суспільство
Фото: Департамент кіберполіції Національної поліції України Фото: Департамент кіберполіції Національної поліції України

Українські кіберполіцейські разом з міжнародними колегами знешкодили мережу хакерів, які атакували вірусами-вимагачами 168 компаній у країнах Європи та Америки. Зловмисники вимагали з бізнесу від 5 до 70 мільйонів доларів у криптовалюті.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Департамент кіберполіції Національної поліції України спільно з колегами з Європолом, Євроюстом із залученням правоохоронців з Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Іспанії, Чехії, Швеції, Латвії, Канади та Японії провели масштабну міжнародну операцію зі знешкодження хакерського угруповання, зокрема в Україні.

За інформацією слідства, зловмисники з 2020 року атакували вірусом-вимагачем 168 міжнародних компаній у країнах Європи та Америки.

– Зловмисники заражали сервери шкідливим програмним забезпеченням та викрадали з них інформацію. Надалі дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання. За відновлення доступу члени угруповання вимагали від 5 до 70 мільйонів доларів у криптовалюті. У разі несплати викупу або звернення до правоохоронців погрожували розповсюдити викрадені дані у даркнеті, – зазначили у Департаменті кіберполіції.

Як повідомили у пресслужбі правоохоронного органу, організатори розподіляли обов’язки між учасниками групи. Деякі члени збирали інформацію та шукали вразливі місця в захисті компаній. Після цього зловмисники передавали інформацію спільникам, які мали навички програмування.

– Останні відповідали за створення та модифікування шкідливого програмного забезпечення з метою подальшого ураження конкретної компанії, – додали у Нацполіції.

Українські правоохоронці провели масові обшуки у приміщеннях одного з учасників угруповання в Києві, у результаті яких вилучили ноутбуки, мобільні телефоні та електронні носії інформації.

Своєю чергою, французькі колеги затримали одного з розробників шкідливого програмного забезпечення. Інші міжнародні правоохоронці у рамках міжнародного розслідування також провели обшуки в його спільників на території Іспанії, Латвії та Чехії.

Як повідомили кореспонденту медіа «Слобідський край» в Управлінні протидії кіберзлочинам у Харківській області Департаменту кіберполіції, наразі невідомо, чи є серед членів міжнародного хакерського угруповання мешканці Харківщини. Продовжується розслідування, правоохоронці документують спільників.

Нагадаємо, 12 років за ґратами отримав інформатор, який скоригував удар по найбільшому ринку України – «Барабашово». За даними слідства, засудженим виявився місцевий житель, який після початку повномасштабного вторгнення «зливав» у російський телеграм-бот інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко