Чому ігрові кості такі популярнi

Promo
21.07.2021 16:00 Суспільство
Скільки років тому виникли гральні кістки, ніхто не знає. Дата ця загублена

Чому ігрові кості такі популярнi

Скільки років тому виникли гральні кістки, ніхто не знає. Дата ця загублена у віках.

Відоме датування поставлене досить точно - 1573 роки до нашої ери. Кістки були знайдені при розкопках міста Фіви. Більш старі датовані VI століттям до нашої ери (Єгипетське місто Нектаріс). Але ще більш старі, виявлені на території Іраку і Ірану, були створені шумерами 4-5 тисяч років тому.

Прообразом гральних кубиків з рівними гранями і відмітками на них (точками або малюнками) вважаються грубо оброблені осколки кісток, раковин, шматочків дерева. Вважається, що вони використовувалися в магічних цілях.

Кістки для гри

Батьківщиною походження ігрових кісток вважається Азія. Тут вони були допоміжним аксесуаром, поряд з фігурами, які рухалися під дошці на певну кількість ходів. Правнуком таких ігор, як і триктрак, стали сучасні нарди.

Але європейці не дуже відстали від азіатських ігроманів. В описах воїнів Римської імперії згадуються їх пристрасть до гри. Так навіщо ходити далеко - навіть в Євангелії описано, як одяг розп'ятого Христа його стражники розіграли в кості.

Під час галльських війн (які описав в своїх мемуарах Юлій Цезар), гра "Десятка" була занесена в дику Галію. Вона швидко прижилася серед варварів і досі популярна в "освіченій Європі" під різними назвами.

Другим шляхом розповсюдженння гральних кісток в Європі стала гра, відома як "Азар" (від арабського "Аз-Захр", "гральні кістки"), яка прийшла зі Сходу разом з навалою сарацинів. Про її популярність говорить слово "азарт", яке походить від назви. Сама гра зараз відійшла в минуле, поступившись місцем спрощеному "Крепсу".

В Азії роль відігравав і розмір кубиків - для різних ігор традиційно були призначені ігрові кості різного розміру.

Ігрові кістки сьогодні

Сьогодні азартні ігри в кістки не настільки актуальні. Але популярність набувають настільні ігри, в яких також використовуються набори кісток різного типу. Адже то найдавніший і надійний "генератор випадкових чисел". І вибір надається значно більший, ніж киданням монетки. Особливо, якщо кидають відразу кілька кісток.

Для виготовлення традиційних моделей використовують пластик, але є інші матеріали - дерево, скло, метал. Незвичайні матеріали, яскраве розфарбування, оригінальне позначення цифр - все це робить ігрові кістки не простим робочим аксесуаром, а складовою частиною пригоди. Вони не просто вказують число, а й допомагають пробуджувати фантазію.

Найчастіше використовуються традиційні шестигранні кубики. Але для багатьох ігр потрїбни дайси, кубики з незвичайним кількістю граней. Дуже популярні "кубики" з 10 гранями, які називаються процентними (d10). Їх кидають парою, один показує десятки, інший одиниці. Існує ще 100-гранний кубик, але він використовується набагато рідше.

Купити набір кубиків для гри можна в спеціалізованих магазинах. Там завжди запропонують набір для гри, поодинці або у комплекті.