Харківщина розширює партнерські відносини з Польщею

30.03.2023 18:34 Суспільство
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

27 березня у польському місті Пултуськ розпочався форум польсько-української співпраці «Плече друга». Він присвячений розгляду питань та обміну інформацією щодо відновлення Харківщини.

Як передає «Слобідський край», на цей захід від Харківської області прибули очільники громад регіону, фахівці виконавчого апарату обласної ради, представники благодійних та волонтерських організацій.

Форум відкрив віце-прем’єр-міністр, міністр сільського господарства та сільського розвитку Хенрик Ковальчик. Він побажав швидкої перемоги Україні та засвідчив наміри польської сторони допомогти Харківщині у відновленні та відбудові регіону, а також окреслив можливості щодо співпраці українського і польського бізнесів.

– Республіка Польща з перших днів війни допомагає Україні та буде допомагати і надалі. Очі всього цивілізованого світу зараз дивляться в бік України. Світ дивується відвазі та патріотизму українців. Польща допомагає своєму сусіду і підтримує його. Найбільший виклик нас чекає після закінчення війни та ангажування Польщі у відбудові України. Бачимо налагодження зв’язків між Польщею та Україною у співпраці бізнесів, які можуть розвиватися за напрямами торгівлі, сільського господарства та медицини. Ми для цього відкриті, – наголосив Хенрик Ковальчик.

До учасників форуму через відеозв’язок звернулася голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Вона подякувала всьому польському народу, який підтримує Україну.

– Досі тривають бої та ракетні обстріли нашого регіону. Але, незважаючи на це, сьогодні ми готові до відновлення нашого регіону. Маємо чітку дорожню карту і повне розуміння з чіткими цифрами та заходами, що нам необхідно для початку повного відновлення Харківщини. Ми щиро дякуємо за гуманітарну допомогу, яку надає нам Польща, і ми розуміємо, що вона є необхідною для нас і на сьогодні. Ми прагнемо закріпити партнерські відносини між нашими країнами, регіонами та містами. Харківська область залишається і сьогодні територією з потужними промисловим, аграрним, нау­ковим секторами. Влада на місцях робить усе можливе для відновлення бізнесу на Харківщині та забезпечення нових робочих місць. Ми можемо бути надійними партнерами та маємо великий потенціал для плідної співпраці, – сказала керівниця обласної ради.

Окрім цього, Тетяна Єгорова-Луценко запевнила регіональну владу Польщі, що всі проєкти та напрацювання між Польщею і Харківською областю будуть підтримані та впроваджені прозоро і відкрито.

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися

Записатися до нових добре оснащених та підготовлених штурмових підрозділів «Гвардії наступу» можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області.

Нещодавно у Харківській області на одному з полігонів пройшли навчання добровольців в умовах, наближених до бойових.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.