Індексація пенсій-2024: кому добавлять найменше

27.11.2023 16:50 Суспільство
Фото: 5.ua Фото: 5.ua

На щорічну індексацію пенсій в державний бюджет-2024 гроші заклали, але не в повному обсязі, тому фінансування буде обмеженим. 

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю журналу Forbes. За її словами, близько 40 % пенсіонерів отримають мінімальну індексацію. 

– Найменша індексація буде у людей, які вийшли на пенсії в останні три роки, бо їхні виплати відповідають ринку. На відміну від людей, які отримали пенсію у 2000-х роках. Якщо дуже спрощено, то людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування є середня зарплата за останні три роки. Індексація пенсій проводиться на рівень інфляції відповідно до останніх трьох років, тобто пенсію такій категорії громадян системно занижували. І в результаті в нас є люди, які отримують 2500 грн, – розповіла міністерка соціальної політики. 

Раніше ми писали, яка середня пенсія у Харківській області у 2023 році

Водночас люди з таким самим стажем, які вийшли на пенсію у  2019 році, отримують 5000 грн. 

– Звісно, ідеальний варіант – проіндексувати пенсії всім, але на це потрібно близько 300 млрд грн. Це шалені гроші. В нас у 2024-му закладено лише 100 млрд грн. Тому ми підтягуємо тих, хто отримує найменше, – пояснила Оксана Жолнович.

За її словами, це приблизно 60 % від загальної кількості пенсіонерів.

Читайте також про ідентифікацію для пенсіонерів: що треба зробити для отримання пенсії

Автор: Ірина Мнішек

Теги: