Календар з картинами художника з Харківщини надрукували в Канаді

21.11.2022 13:47 Суспільство
Увесь дохід від видання піде на підтримку гуманітарної та медичної сфери України.

Василя Мушика навряд чи правильно вважати харківським художником. Так, він мешкав до війни у Харкові, але при кожній нагоді намагався приїхати до Богодухова, де пройшло його дитинство та де живе його мати.  Він говорить, що краще відчуває себе серед природи, ніж на міському асфальті. Та й теми його творчості віддалені від урбаністики.


 Василь робить картини  в стилі "вудленд" - в перекладі з англійської "лісова земля",  тому й псевдо вибрав відповідне - Вудленд. Цей стиль базується на культурі корінних жителів Америки - індіанців, а саме - племен, які жили біля Великих Озер. 

- Я в дитинстві обожнював книги про індіанців, перечитав усе, що міг, ми гралися в індіанців і я почав цікавитися їх культурою. А потім, десь на початку 2000-х років побачив у журналі роботи засновника стилю "вудленд" Нарваля Мориссо -  його символізм мене підкорив, і я поринув у цій світ, - розповідає художник. 

Теми, притаманні стилю "вудленд",  здалися Василю близькими:  єдність людини і природи, пошук гармонії. Все це потребували неабияких досліджень, але врешті-решт стало головною темою творчості художника.

Не дивно, що в результаті  Василь Вудленд як художник став більше відомим за кордоном, ніж в Україні. 

- До мене і до війни зверталися із пропозиціями зробити або альбом, або календар, або набор листівок - яле якось не склалось. А тут мені зателефонувала жинка, яка колись організовувала мою виставку в ХНУ ім Каразіна - Ирина Леонова. Вона вже 10 років живе у Канаді. Зараз Ірина  працює як волонтер. Вона  запропонувала зробити календар з моїми картинами, я вислав фотографії робіт, їх дизайнер дуже якісно все оформив.  І ось перша партія вже вийшла з друку - пояснює художник. 

Як розповів художник, цім календарем вже зацікавилось багато прихільників його творчості. Усі доходи від нього підуть на підтримку  гуманітарної та медичної сфери України.

Автор: Інна Можейко