Кому до 1 травня потрібно подати декларацію: зміни від податкової

02.04.2023 11:50 Суспільство
Фото: news.finance.ua Фото: news.finance.ua

Ті громадяни України,  хто мав чи має прихисток за кордоном та отримував соціальні виплати, повинні заповняти декларацію про податки для податкової.

1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року. Цього року термін подання декларацій – до 1 травня. 

Є новина:  подавати декларацію про доходи повинні і ті фізособи, які отримали допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній. Тобто українці, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу та отримали допомогу  від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які згідно із законодавством відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, повинні задекларувати таку допомогу  як іноземні доходи.

– Тобто декларацію подають ті, хто виїхав за кордон і є біженцем, отримує соціальні виплати або знайшов собі нову роботу за межами України, –  пояснює  заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Вікторія  Гайворонська. 

Вона говорить, що в декларації просто зазначаються суми соціальної допомоги, отримані, приміром, від  Червоного Хреста або інших організацій, які допомагають біженцям. 

– Це соціальні виплати, які не оподатковуються, але вносити в декларацію їх усе одно потрібно, – наголошує юристка.

Декларація за встановленою формою разом із додатками подається до 1 травня 2023 року. Водночас додатки заповнюються та подаються тільки за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься в цих додатках. 

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

– поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

– в електронній формі через особистий «Електронний кабінет» на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ.

На відміну від ФОПів подання декларації для громадян у «Дії» не реалізовано.

–  Якщо людина влаштувалась на роботу і працює (приміром, адвокат виїхав за кордон і надає там консультації), то місце оподаткування залежить від часу роботи за кордоном. Якщо це 2–3 місяці, то оподаткування відбувається в Україні. Якщо це 183 або більше днів – слід подавати декларацію в країні перебування, сплатити податки там, – зауважує Вікторія  Гайворонська. – Для себе (і для податкової України, яка може поцікавитися доходами громадянина) слід завжди мати напоготові квитанцію про сплату податку, а також підтвердження з податкової організації країни перебування. Ці документи необхідно зберігати 3 роки. 

Працівник податкової інспекції в Україні під час перевірки декларації може запросити підтвердження одержаних коштів у громадянина або подати запит до податкової інспекції тієї країни, де громадянин отримував виплати.

Що стосується штрафів, то великі суми передбачені лише для держслужбовців у разі, якщо буде доведено, що вони навмисно ухилялися від подання деларації.  Для інших громадян несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн.

Водночас НАЗК нагадує, що під час дії воєнного стану не обовʼязково подавати декларації будь-якого виду. Натомість після закінчення війни буде три місяці на подання декларацій без порушення вимог строку – і за 2021-й, і за 2022 рік.

Раніше ми писали про консультації  адвоката щодо мобілізації. У тому числі - що робити, якщо громадянин не згоден з висновками ВЛК.   

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.