Чи безпечно відвідувати кладовища у «мирних» громадах Харківщини: що розповіли у ДСНС

30.03.2023 13:25 Суспільство
Фото: ДСНС України у Харківській області Фото: ДСНС України у Харківській області

У громадах Харківської області, які не були під окупацією чи знаходяться далеко від лінії зіткнення, відвідування кладовищ також може бути небезпечним. 

Як передає «Слобідський край», про це на брифінгу 29 березня розповіла фахівець відділу навчання ризикам та взаємодії з громадськістю з питань протимінної діяльності Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України Юлія Горленко.

Вона розповіла, чому саме кладовища та прилеглі до них території знаходяться у зоні ризику.

«На жаль, усюди там земля, не асфальт. Саме тому це місце є надзвичайно небезпечним, оскільки міні чи боєприпасу все одно хто натрапить на цей вибухонебезпечний предмет. Це може бути дитина, це може бути доросла людина, військовий, будь-хто. Міні абсолютно все одно», – підкреслила Юлія Горленко.

Харківська область. Види вибухонебезпечних предметів, розкиданих по області

Також вона закликала жителів бути вкрай уважними і обережними навіть у тих районах, які знаходились на відстані від зони боїв та окупації.

«Якщо там не було ворога, то це не значить, що ця територія не може бути замінованою. Є така небезпечна річ, дуже хитра, дуже підступна, як дистанційне мінування. Установка, яка розкидає боєприпаси, може знаходитися на великій території, ця відстань може сягати 120 кілометрів. Отже, будь-яке РСЗВ, наприклад, «Ураган» чи «Смерч», може знаходитися навіть на території сусідньої держави і дистанційно замінувати територію», – пояснила Юлія Горленко.

За словами речника ГУ ДСНС України у Харківській області Євгена Василенка, питання дозволу на відвідування кладовищ повинні вирішувати у громадах.

«Населеним пунктам, де взагалі не було обстрілів або мінімальна їх кількість, було запропоновано районним адміністраціям, селищним та сільським громадам спільно з ДСНС визначити, які кладовища є безпечними для перебування там людей», – сказав Євген Василенко.

Харківщина. На які вибухонебезпечні предмети можна натрапити

Нагадаємо, у громадах Харківської області, розташованих на територіях, які були окуповані чи на яких велися активні бойові дії, напередодні та під час Великодніх світ відвідування кладовищ заборонено.

У місті Харків через високу мінну небезпеку людям заборонено відвідувати 17-те кладовище

У Золочівській громаді заборона відвідувати кладовища поширюється на 7 старостинських округів. Ми також повідомляли, чи можна відвідувати кладовища у ЦиркунівськійМалинівській і Куньєвській громадах.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.