Міра Набока Хаус: або наркотики не пройдуть у Харківському метро

25.01.2022 15:19 Суспільство
Усе частіше харків’яни почали зустрічати біля входу метро службових собак з кінологами. Доброзичливі вівчарки уважно вдивляються в натовп біля турнікетів станції «Південний вокзал». Кого виглядають чотирилапі та чи дійсно на сторожі нашого спокою може бути собака, дізнавалися в начальника кінологічного центру ГУНП у Харківській області майора поліції Олексія Сайганова.

Південний вокзал

– Собаки дійсно задіяні в повсякденній службі поліції Харківської області. Ви могли зустрічати таких «службовців» у супроводі спеціалістів – кінологів не тільки на станціях метро, але й при патрулюванні міста. 4-5 собак регулярно опрацьовують території і місця, де є велика вірогідність знайти і вилучити наркотичні речовини. Залучення спеціально навчених собак до роботи поліції – це превентивна міра у попередженні злочинів, – розповів «Слобідському Краю» майор поліції Олексій Сайганов.

Олексій Сайганов

На сьогодні 5 фахівців кінологічного центру ГУНП Харківської області практично кожного дня допомагають виявляти заборонені Законом України речовини та їхні різновиди.

Південний вокзал, Харків, 25 січня 2022

Так, службовий собака Міра Набока Хаус зі своїми «зубастими і хвостатими» колегами тільки з початку 2022 року вже 6 разів затримували порушників закону. А за 2021 рік завдяки гострому нюху харківських службових вівчарок, лабрадорів та навіть спаніелів було вилучено 3,717 кілограма наркотиків.

Службова вівчарка

 – Можливості собачого нюху настільки унікальні, що чотирилапі легко виявляють не тільки наркотичні речовини, як амфітамін та канабіс, але і їхні залишки в кишенях. Також у кінологічному центрі ГУНП є собаки, які навчені знаходити зброю (що, до речі, і трапилося 6 січня цього року на Південному вокзалі), – поділився Олексій Сайганов.

Службовий собака.

Начальник кінологічного центру ГУНП у Харківській області майор поліції Олексій Сайганов закликав жителів і гостей міста Харків при зустрічі зі службовою собакою не лякатися, зберігати спокій, поводити себе звично. Ні в якому разі «не кидатися» на собаку у спробах сфотографуватися чи попестити тварину і турбувати чотирилапого службовця тільки з дозволу супроводжуючого кінолога.

 

Автор: Юлія Пономаренко