На Харківщині розпочалася виплата компенсацій за зруйноване житло: що відомо

27.12.2023 13:58 Суспільство

З 27 грудня у Харківській області та інших регіонах України розпочинається виплата компенсацій за зруйноване житло.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, пише «Слобідський край». 

Відтепер кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, через застосунок «Дія» може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири.

Що означає «забронювати кошти»?

Це процедура, яку необхідно зробити, аби система знала, що ви плануєте здійснити покупку житла. Протягом 5 робочих днів, у «Дії» вам має надійти підтвердження, що кошти заброньовані. Після цього у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете зробити це у вказаний час  – потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів у «Дії».

Важливо зазначити, до укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, вам потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або ж у ЦНАПі. Ця процедура не вимагатиме від вас складних дій, а все що потрібно з вашого боку:

  • Заява;
  • Документ, що засвідчує право власності;
  • Техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Команда проекта провела навчання по роботі з сертифікатами для першої частини державних нотаріусів, зокрема, і з Харківської області. Знайти їх перелік можна  тут.

єВідновлення, сертифікат на придбання житла

Як отримати житловий сертифікат та придбати нове житло / Фото: Міністерство відновлення

Для послуги було створено спеціальний сайт https://renovation.gov.ua, на якому ви можете знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми чи дати свій зворотній зв'язок.

Також Олександр Кубраков зазначив, що ви можете придбати будь-яку квартиру чи будинок – первинку або вторинку, у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість. 

Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифікату ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифікату — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф, – пояснив міністр.

Станом на 27 грудня вже сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 мільярди гривень. Компенсації виплачуватимуться в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

На цьому етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок. Але вже в січні-лютому очікуємо можливості реалізації сертифікату на придбання будматеріалів та замовлення робіт – для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці, – зазначив Кубраков.

Сертифікат на придбання житла

Українці зможуть придбати квартиру або будинок на житловий сертифікат / Фото: depositphotos, Kryzhov

Окрім того, триває експериментальний проєкт по обстеження житла на тимчасово окупованих територіях. Перші результати очікуються у першому кварталі. Завдяки їм може з'явитися можливість масштабувати проєкт й на інші тимчасово окуповані території. 

Міністр закликає із розумінням поставитися до можливих технічних збоїв — система є унікальною, взаємодіє з кількома існуючими реєстрами та максимально спрощує бюрократичні процедури, однак для попередження зловживань повне спрощення, як у випадку з державною грошовою допомогою на ремонти, поки що ускладнено.

Раніше ми писали, що робити, якщо людина хоче подати заявку на виплату допомоги за програмою «єВідновлення», але не може це зробити, тому що «Дія» не відображає її житло. З цією ситуацією, за даними Міністерства розвитку громад, стикюється дві третини громадян, які звертаються за виплатою допомоги.