Понад 20 тисяч осіб з інвалідністю з дитинства отримують виплати на Харківщині

23.03.2023 10:21 Суспільство
Depositphotos Depositphotos

Соціальні державні виплати отримують майже 21 тисяча жителів Харківської області, які належать до категорії дітей з інвалідністю або осіб з інвалідністю з дитинства.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» начальниця управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення ХОВА Людмила Гончарова, особи з інвалідністю мають право на державну соціальну допомогу. Так, у Харківській області частина осіб з інвалідністю отримує соціальні державні виплати, а частина – пенсію.

– Є кілька законів, за якими люди можуть отримувати виплати за інвалідністю. Один стосується інвалідів з дитинства, а інший тих, хто має інвалідність за загальними захворюваннями. Якщо ми говоримо про дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства, то кількість отримувачів соціальної допомоги в області становить майже 21 тисячу осіб. Стосовно другої категорії – понад шість тисяч осіб, – розповіла Людмила Гончарова.

Отримувати одразу пенсію та соціальну допомогу по інвалідності може лише одна група осіб.

– Ми говоримо про осіб з інвалідністю з дитинства, якщо в них є право отримувати пенсії у зв'язку з втратою годувальника, тоді вони разом отримують і пенсію у зв'язку з втратою годувальника в Пенсійному фонді й державну соціальну допомогу. А всі інші категорії інвалідів зазвичай отримують або пенсію по інвалідності, або пенсію за віком, або державну соціальну допомогу, – пояснила Людмила Гончарова.

Також існують категорії осіб, які можуть і не мати права на отримання матеріальної допомоги. Це стосується тих людей, які мають II або III групу, працюють та отримують значну заробітну плату. 

Нагадаємо, у зв’язку з воєнним станом в Україні було спрощено процедуру встановлення та продовження статусу особи з інвалідністю. 

Нагадаємо, за рік з Харківщини евакуювали понад 700 маломобільних та людей з інвалідністю. Раніше ми писали, чи потрібно жителям Харківщини змінювати документи через різну транслітерацію. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану