На звільненій Харківщині препарати за програмою «Доступні ліки» можна отримати у 23 аптеках

11.01.2023 19:43 Суспільство
В умовах воєнного стану жителі Харківської області можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов, передає «Слобідський край».

«Кожен, хто отримав рецепт на передбачені Програмою медичних гарантій ліки, може отримати їх безкоштовно», – говорить Максим Хаустов.

Це препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

«Після створення рецепта на мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Власне комбінація з 16 цифр і є електронним рецептом. Також лікар може виписати паперовий рецепт або продублювати його, роздрукувавши», – розповідає лікарка загальної практики – сімейної медицини Юлія Євдокимова. 

Водночас вона відзначає, що для отримання рецепта внутрішньо переміщеним особам декларація не обов’язкова.

Щоб отримати ліки, пацієнту необхідно звернутися з рецептом до будь-якої аптеки, яка відпускає препарати за програмою в межах договору з НСЗУ. Як наголошує провізорка аптеки 911 Христина Шахова, на дверях чи фасадах таких аптек міститься наліпка «Доступні ліки».

«Навіть якщо в аптеці не буде потрібного препарату (всього їх згідно з програмою зареєстровано понад 400), то провізор завжди підкаже, де придбати ліки у найближчому місці», – говорить Христина Шахова.

Нагадаємо, якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок з лікарем, з яким було підписано декларацію, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково.

Нагадаємо також, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харківській області було знищено 269 медичних об’єктів. У бюджеті на 2023 рік передбачені кошти на відновлення медицини в Харківській області.

У деокупованих громадах Харківщини відновили вакцинацію проти коронавірусної хвороби та завезли вакцини CoronaVac та Comirnaty.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко