На Харківщині відновлюють пошкоджені ворожими обстрілами лікарні

03.01.2023 09:51 Влада
З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харківській області було знищено 269 медичних об’єктів. Сьогодні багато зусиль регіон приділяє відновленню медицини, особливо на деокупованих територіях.

Починаючи з 24 лютого, рф нещадно знищувала соціальні об’єкти Харківської області. Під ворожим прицілом знаходилися цивільна інфраструктура, пам’ятки архітектури, школи та лікарні. Російські снаряди розбивали дороговартісне оснащення медичних закладів, знищували лабораторії, вибухові хвилі виносили вікна та двері. Наразі питання відновлення пошкоджених унаслідок агресії рф медичних закладів та надання якісної медичної допомоги населенню на деокупованих територіях одне з пріоритетних для Харківської обласної військової адміністрації, - повідомляє "Слобідський край".

На жаль, дуже багато закладів постраждало внаслідок обстрілів окупантів. Тому наразі наша головна мета – якомога швидше відновити надання якісних медичних послуг на деокупованих територіях. Де є можливість, будемо оперативно ремонтувати приміщення, а також установлювати модульні амбулаторії, – сказав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов під час апаратної наради 27 грудня.

медоснащення

Зараз ремонт проводиться у Балаклійській клінічній багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування. Там у кількох відділеннях відновлено опалення, а також завершуються ремонтні роботи в головному лікувальному корпусі.

Розпочато заміну вікон і в головному корпусі Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері в Ізюмі. Як зауважують у Департаменті охорони здоров’я ХОВА, станом на початок грудня в лікарні Ізюма відновлено газо- та електропостачання. Заклад забезпечений двома генераторами та системою Starlink. Там уже надається амбулаторна, стаціонарна терапевтична, хірургічна та травматологічна допомога.

Також відновлено роботу в амбулаторіях сіл Коробочкине та Леб’яже. Завдяки волонтерським організаціям там були встановлені вікна та двері.

Не оминають увагою і забезпечення медустанов спеціальним оснащенням. Так, за ініціативоюначальника ХОВА Олега Синєгубова в один із медичних закладів регіону передано чотири сучасні протиопікові ліжка. Їх використовуватимуть для лікування військовослужбовців ЗСУ, отже, тепер лікарі зможуть ефективніше надавати допомогу пацієнтам з важкими термічними пораненнями. Наразі триває встановлення та налагодження обладнання у підготовлених приміщеннях медзакладу. Невдовзі його введуть в експлуатацію. Олег Синєгубов наголосив, що влада, волонтери та міжнародні організації продовжують спрямовувати всі сили й можливості на підтримку українських Героїв.

Олег Синєгубов, начальник ХОВА

Також, за словами Олега Синєгубова, на медичну сферу регіону наступного року з обласного бюджету Харківщини буде спрямовано понад 600 мільйонів гривень, з яких майже 300 мільйонів гривень – на реалізацію заходів обласної програми «Здоров’я Слобожанщини».

– Спільними зусиллями ми й надалі забезпечуватимемо високовартісними ліками пацієнтів з рідкісними захворюваннями. Впроваджуватимемо нові технології перинатальної допомоги, – зауважив начальник ХОВА. – Особливої уваги потребують заклади охорони здоров’я на деокупованих територіях: плануємо оперативно відремонтувати пошкоджені лікарні, оновити медичне обладнання. Створимо умови для лікарів, медсестер та медбратів, які повертаються в рідні громади.

Нагадаємо, що під час своєї підсумкової пресконференції Олег Синєгубов розповів, що область наразі також веде перемовини з Офісом Президента та Офісом першої леді щодо відбудови, зокрема, Ізюмської, Купянської, Чугуївської лікарень та інших основних опорних медичних закладів.

Нагадаємо, що нещодавно в комунальному некомерційному підприємстві «Нововодолазька центральна лікарня» відкрилось оновлене ортопедично-травматологічне відділення, а у Лозовій тепер можна безкоштовно перевірити зір на новому обладнанні. В бюджеті на 2023 рік передбачені кошти на відновлення медицини в Харківській області.

Автор: Наталя Сергіїва