Гроші на оборону та медицину: прийнято бюджет Харківської області на 2023 рік

26.12.2022 18:06 Влада
На Харківщині відбулася остання в цьому році сесія обласної ради. Ухвалено бюджет регіону на 2023 рік. Згідно з документом гроші підуть на відбудову пошкоджених обстрілами об’єктів, на підтримку медицини та на посилення територіальної оборони й зміцнення систем цивільного захисту.

У суботу, 24 грудня, в режимі відеоконференції відбулося пленарне засідання XIV позачергової сесії Харківської обласної ради, - повідомляє "Слобідський край". В роботі взяли участь 99 депутатів. До позачергової сесії приєднались начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко, начальник ГУ СБУ в Харківській області Олександр Куць, начальник ГУ ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв.

Під час пленарного засідання було розглянуто близько тридцяти питань. Як зауважила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, серед важливих прийнятих рішень – затвердження Програми соціально-економічного розвитку та бюджет на 2023 рік, а також ухвалення на 2023–2025 роки комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини». Рішенням депутатів подовжено на наступний рік і дію Програм територіальної оборони та протидії терористичній діяльності на території області.

Проголосували одностайно

За головний фінансовий документ Харківської області на 2023 рік проголосували одностайно всі присутні на засіданні депутати ради. Загальний обсяг обласного бюджету із запланованими доходами та видатками складе 4 мільярди 695 мільйонів 801 тисячу гривень. Першочергово кошти будуть спрямовані на підтримку медицини, освіти, соціального захисту та забезпечення жителів Харківщини. Також заплановані видатки на соціальні програми у сфері молодіжної політики, бюджетні програми стосовно закладів і заходів з питань дітей та їх соціального захисту, видатки на культуру і мистецтво, фізичну культуру та спорт.

сесія ХОР онлайн

Окрім цього, передбачили використання резервних коштів на виклики воєнного часу – 641 мільйон гривень. Мова йде про посилення територіальної оборони, зміцнення систем цивільного захисту, відбудову об’єктів, що постраждали внаслідок військової агресії рф тощо.

Безплатні операції та зубопротезування

На пленарному засіданні XIV позачергової сесії Харківської обласної ради затверджена і комплексна обласна програма «Здоров’я Слобожанщини» на 2023–2025 роки. Крім цього, затверджено План регіонального замовлення на підготовку та перепідготовку кадрів в обласних закладах фахової передвищої медичної освіти Харківської області на 2023 рік.

Завдання Програми направлені на підвищення доступності та якості надання медичної допомоги, у тому числі в умовах воєнної агресії російської федерації, а також поширення гострого респіраторного захворювання COVID-19. Спеціальна увага – забезпеченню високовартісними лікарськими засобами окремих категорій населення області, зокрема тих, хто страждає на рідкісні, орфанні, захворювання. В полі зору документа і заходи щодо зниження рівнів дитячої та материнської смертності, оновлення медичного обладнання, впровадження нових технологій діагностики і лікування хворих та удосконалення матеріально-технічної бази у спеціалізованих закладах охорони здоров’я і закладах обласного підпорядкування.

Також на базі Обласної клінічної лікарні планують продовжити проведення безплатних операцій з діагнозом катаракта пільговим категоріям населення районів, а ветерани війни та учасники бойових дій можуть розраховувати на безоплатне зубопротезування.

Виконання Програми буде здійснюватись у три етапи: І етап – 2023 рік; ІІ етап – 2024 рік, ІІІ етап – 2025 рік. Обсяги фінансування Програми на три роки – 5 708 042 тисячі гривень.

Програму тероборони продовжено

Програму територіальної оборони Харківської області продовжено на 2023 рік. У документ внесли зміни, що сприятимуть розв’язанню проблемних питань з належного функціонування територіальної оборони області та впровадження нових підходів і методів до її забезпечення.

«Метою прийняття рішення є сприяння у 2023 році підвищенню боєздатності та покращенню матеріально-технічного забезпечення особового складу підрозділів територіальної оборони, а також організація та здійснення додаткових заходів щодо вдосконалення системи управління територіальною обороною області, підвищення рівня логістичного забезпечення військових частин (підрозділів) територіальної оборони», – зазначається у проєкті рішення.

Зазначимо, що основною метою Програми є вдосконалення системи організації територіальної оборони області, комплексне здійснення заходів щодо підготовки особового складу підрозділів територіальної оборони до охорони важливих стратегічних об’єктів і комунікацій, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів військового управління, охорони та оборони державного кордону; боротьби з диверсійними та іншими незаконно створеними збройними формуваннями тощо.

Медицина в громадах стане ефективнішою

Внесено зміни і до Положення в обласний конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді» – зокрема загальний бюджет мініпроєкту збільшено до 1 мільйона гривень. Як відзначають у ХОР, через російський терор багато медичних закладів потребує відновлення чи відбудови.

Зміни, що були ухвалені депутатами обласної ради під час позачергової сесії, стосувалися внесення до тексту Положення про конкурс пунктів щодо категорій учасників, щодо повноважень військових адміністрацій населених пунктів тощо. Також збільшився з 500 тисяч гривень до 1 мільйона гривень загальний бюджет мініпроєкту. Щодо засідань конкурсного комітету, то тепер передбачені можливості їх проведення в режимі відеоконференції.

Окрім цього, були внесені зміни і в проведення обласного конкурсу місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє». Депутати доповнили основні завдання конкурсу положеннями про забезпечення належних умов життєдіяльності населення регіону, безпеки та стійкості критичної інфраструктури, відновлення функціонування об’єктів критичної інфраструктури територіальних громад Харківщини. Також доповнили текст Положення пунктами, що стосуються категорій учасників і повноважень військових адміністрацій тощо.

Театр Пушкіна змінив назву

На пленарному засіданні XIV позачергової сесії також було ухвалено рішення «Про перейменування Комунального закладу «Харківський академічний російський драматичний театр імені О. С. Пушкіна».

«Ураховуючи політику Міністерства культури та інформаційної політики України з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації сучасної України, спрямованої на заміну радянського й російського спадку на український, очищення громадського простору від пропагандистських наративів, театр змінює репертуарну діяльність. У зв’язку з цим, театр включив до свого репертуару твори українських письменників, а вистави, які йшли російською мовою, перекладаються українською. Театр планує урізноманітнити репертуар творами української та світової драматургії», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту рішення.

Нагадаємо, до обласної ради надійшло звернення від театру, в якому пропонувалася нова назва – Комунальний заклад «Харківський академічний драматичний театр» Харківської обласної ради. Депутати проголосували за перейменування, також затверджено Статут закладу.

– Нарешті перейменували наш театр. У назві тепер немає ні «російського», ні «Пушкіна», – прокоментувала рішення сесії голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

голова ХОР Тетяна Єгорова-Луценко

 Сирському надане почесне звання

Також під час засідання позачергової сесії командувачу Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковнику, Герою України Олександру Сирському було надане звання «Почесний громадянин Харківської області». Ініціювала подію голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

– Враховуючи те, що кандидат на звання «Почесний громадянин Харківської області» Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковник, Герой України, завжди перебуває в ротаціях, і ми цьогоріч на черговій сесії обласної ради не встигли проголосувати за присвоєння йому почесного звання. Пропоную сьогодні вирішити це питання. Ми не можемо з вами не розуміти, що завдяки Олександру Станіславовичу Харківська область була деокупована та є захищеною упродовж всього часу війни. Зокрема, завдячуємо його роботі, захисникам і захисницям з його команди та всім Збройним Силам України. Адже ваші професіоналізм та стійкість високо цінують жителі нашого регіону, держави та світу, – зазначила керівниця Харківської обласної ради.

Пропозицію Тетяни Єгорової-Луценко підтримали всі фракції Харківської обласної ради.

Нагадаємо, три громади Харківщини отримають фінансування на відновлення медзакладів. Минулого тижня область отримала потужні генератори. Також в регіоні збільшили суму мінімальної адресної грошової допомоги та виплати онкохворим.