Новий розрахунок пенсій та індексація-2024: які зміни чекають пенсіонерів

27.09.2023 10:20 Суспільство
Фото: kyiv.znaj.ua Фото: kyiv.znaj.ua

Уряд оголосив про запуск нової системи обчислювання пенсій, мета якої – щоб кожен пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче 30 % його середньої заробітної плати протягом життя. 

Для українців запровадять «бальну систему», завдяки якій уряд намагається ліквідувати великий розрив між пенсіями тих, хто вийшов на пенсію давно, і відносно «свіжих» пенсіонерів. 

Про це повідомив на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

– Наприклад, дві людини відпрацювали на одній і тій самій посаді однакову кількість років. Але людина, яка вийшла на пенсію у 2001 році, отримує 3600–3700 гривень, а людина, яка вийшла на пенсію минулого року, – 5,5–6 тисяч гривень. Ми хочемо прибрати цю диспропорцію. Ми називаємо це справедливою індексацією пенсій, – сказав Денис Шмигаль.

Прем’єр розповів, як саме буде працювати система балів.

– Щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Внесок буде перерахований у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні – отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої – 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати, – пояснив у своєму телеграм-каналі Денис Шмигаль. 
Прем’єр-міністр зазначив, що таким чином солідарну пенсійну систему хочуть захистити від інфляції та девальвації.

Цей механізм планують запустити вже наступного року при обчисленні індексації пенсій, яку планується провести в березні. В результаті середній рівень пенсії в Україні з 5311, 44 грн (дані на 1 липня цього року) підніметься до 6000 грн. 

За словами урядовця, це лише перший крок пенсійної реформи. Наступним буде запровадження накопичуваного рівня. На думку посадовців, завдяки цьому разом із солідарною системою кожен український пенсіонер буде мати пенсію не менше 50 % від його середньої заробітної плати протягом життя.

Раніше ми писали про те, як працює Пенсійний фонд на Харківщині в умовах війни

А ще ми писали про те, як  евакуйованим жителям Харківщини отримати пенсію, субсидію або соціальну допомогу.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

ла

Автор: Ірина Мнішек

Теги: